Anwar El Ghazi baalt
NOS Voetbal

Mainz stelt El Ghazi op non-actief na bericht op social media over oorlog Hamas-Israël

Voetballer Anwar El Ghazi is door zijn club 1. FSV Mainz op non-actief gesteld vanwege een bericht dat hij op social media heeft gezet. Daarin neemt de aanvaller een standpunt in over de oorlog in het Midden-Oosten dat door de Bundesliga-club "niet kan worden getolereerd". Dat schrijft Mainz op X, het voormalige twitter.

Aan het besluit om El Ghazi voorlopig niet mee te laten doen bij trainingen en wedstrijden is een gesprek tussen de voetballer en de club voorafgegaan. Mainz zegt zich te distantiëren van de 'post' van de voetballer, "omdat die tegen de normen en waarden van de club ingaat".

'Diepe pijn'

Op het Instagram-account van El Ghazi is het bewuste bericht van zondagmiddag niet meer te vinden. Maar hij zou daarin de beladen zin "from the river to the sea, Palestine will be free" hebben gebruikt, die door sommigen als antisemitisch wordt gezien.

In zijn laatste bericht van donderdag 12 oktober op X schrijft de Nederlandse voetballer van Marokkaanse komaf: "De diepe pijn die de Palestijnen hebben doorstaan. Het verdoezelen van de details zou een slechte dienst zijn aan de talloze zielen die de afgelopen 70+ jaar zijn getroffen. Laten we ons inzetten voor het leren, begrijpen en zoeken naar oplossingen die gebaseerd zijn op kennis, waarheid en gerechtigheid voor iedereen."

Youcef Atal in het shirt van Nice

In Frankrijk is de openbare aanklager een vooronderzoek gestart naar Nice-voetballer Youcef Atal op verdenking van het "verheerlijken van terrorisme". De 27-jarige international van Algerije plaatste een vermeend antisemitisch bericht op social media met betrekking tot de oorlog tussen Israël en Hamas.

De verdediger heeft het bericht inmiddels verwijderd en zijn excuses gemaakt. Hij zei op zijn Instagram dat hij "nooit een boodschap van haat zou steunen".

Mazraoui in gesprek

Noussair Mazraoui, de geboren Nederlander die interlands speelt voor Marokko, deelde net als enkele ploeggenoten een verhaal op Instagram waarin hij de Palestijnen de overwinning toewenst in het conflict.

In Duitsland, waar Mazraoui speelt voor Bayern München, ontstond veel commotie over het bericht van de oud-Ajacied. De clubleiding zegt nu in gesprek te gaan met Mazraoui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl