Demonstranten houden een mars voor steun aan de Palestijnse gebieden
NOS Nieuws

'Hoop dat het ze kracht geeft': deze mensen gingen de straat op voor Palestina

Zo'n 15.000 mensen deden vanmiddag mee aan de pro-Palestina-demonstratie in Amsterdam. Zij kwamen samen op de Dam en liepen vervolgens naar het Westerpark. Maar wie zijn zoal de betogers die in Nederland de straat op gaan voor de Palestijnen? Onze NOS-verslaggever sprak een aantal van hen.

Marta met haar protestbord

Marta (32) komt uit Polen en woont in Rotterdam. "Ik ben hier om Palestina te steunen. Ik heb het gevoel dat die steun er niet is, terwijl in Gaza bijna een genocide aan de gang is. Dat is verschrikkelijk. Ik heb eerder ook in Polen voor Palestina gedemonstreerd. Ik wil dat de Palestijnen zien dat er mensen zijn die ze steunen. Ik hoop dat het ze kracht geeft."

Melanie en Lauryn demonstreren voor Palestina

Lauryn (24) staat op de Dam met vriendin Melanie (22): "We willen steun betuigen aan Palestina, want het Westen komt niet genoeg op voor de rechten van de mensen daar. Ik voel verdriet en pijn over de onschuldige slachtoffers. Ik hoop dat we een stem kunnen zijn voor mensen in Gaza die hun stem niet meer kunnen laten horen vanwege het afsluiten van internet en elektriciteit."

Ragim uit Den Bosch op de Dam

Ragim (50) komt uit Den Bosch: "Dit is mijn eerste demonstratie ooit. Ik moest nu gaan. Het is gewoon heel erg wat zich daar afspeelt. Aan beide kanten natuurlijk. Ik snap niet dat de geschiedenis zich herhaalt. In de Tweede Wereldoorlog waren de Joden de dupe en nu lijkt het alsof de Palestijnen de dupe zijn. Het lijkt alsof we niet leren van de geschiedenis."

"Ik sta 's ochtends op en denk aan die zielige kinderen. Wij hebben het zo goed en andere mensen hebben het zo slecht. Ik hoop dat ik ook mensen uit Israël zie en dat zij ook komen. Het is niet alleen voor Palestijnen, maar ook voor Israëliërs die onderdrukt worden. Saamhorigheid is belangrijk."

Niels vraagt Rutte om aan te dringen op een wapenstilstand

Niels (65): "Ik ben hier vandaag om solidariteit met de Palestijnen te tonen in de hoop dat er iets verandert in de houding van de Nederlandse regering. Hun houding ten opzichte van de gebeurtenissen van afgelopen week moet veranderen. Misschien helpt het als hier veel mensen staan."

"Ik heb tot het allerlaatst getwijfeld of ik naar de demonstratie zou gaan, omdat ik vreesde voor antisemitische uitingen en vergoelijking van de gruwelijke wreedheden begaan door Hamas."

"Ik heb al vaker voor Palestina gedemonstreerd. Helaas speelt de onderdrukking en het ontkennen van het Palestijnse lijden al 75 jaar. Nederland is medeplichtig, heeft jarenlang weggekeken. Israël kan alleen op andere gedachten worden gebracht als het Westen zich heel krachtig opstelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl