Israëlische soldaten patrouilleren in het zuiden van Israël bij de grens met de Gazastrook
NOS Nieuws

Nieuwe vertrekoproep Israël aan Gazanen, leger 'op alle plekken rond Gazastrook'

Ruim 24 uur na de oproep van Israël aan Palestijnen om het noorden van de Gazastrook binnen een dag te verlaten zijn er nog geen tekenen van een grootschalig Israëlisch grondoffensief.

Wel kwam het Israëlische leger in de vroege ochtend met een nieuwe vertrekoproep. Een legerwoordvoerder schreef op Twitter dat er vandaag tussen 09.00 en 15.00 uur Nederlandse tijd "geen schade" aangericht zal worden op twee belangrijke routes op de Gazastrook richting het zuiden. Daardoor zou de weg vrij zijn voor Gazanen om naar het zuiden te kunnen vluchten.

"Profiteer voor uw veiligheid van de korte tijd om naar het zuiden te reizen, van Beit Hanoun naar Khan Younis", zei woordvoerder Avichay Adraee op X. "Als u om uzelf en uw dierbaren geeft, ga dan naar het zuiden volgens de instructies."

Er wordt al langer rekening gehouden met een grondoffensief in de Gazastrook, na de massale troepenopbouw van het Israëlische leger de afgelopen dagen aan de grens. 360.000 reservisten zijn in de loop van de week opgeroepen. Daar kwam gisternacht de ontruimingsoproep van Israël bij.

In de uren daarna volgde daar grote kritiek op van internationale organisaties en betrokken partijen. De Verenigde Naties zei dat het binnen 24 uur verplaatsen van 1,1 miljoen Gazanen "verwoestende humanitaire gevolgen" zou hebben.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO zei dat het verplaatsen van zieken in ziekenhuizen, die aan de beademing liggen, neerkomt op een doodvonnis.

Ook afgelopen nacht heeft het Israëlische leger doelen in Gaza bestookt. Onder meer in Khan Younis, een stad in het zuidelijke deel van de Gazastrook:

Doden en gewonden na Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis in Gaza

Inmiddels is duidelijk dat er tienduizenden Palestijnen richting het zuiden zijn vertrokken, meldde de VN vannacht. Volgens het VN-kantoor voor humanitaire zaken, OCHA, waren er voor de Israëlische waarschuwing al meer dan 400.000 Palestijnen binnen de Gazastrook ontheemd door het geweld.

Hoewel het grootschalige grondoffensief niet is begonnen, zijn er gisteren wel al Israëlische troepen ingezet in de Gazastrook. Militairen hebben daar volgens het leger invallen gedaan in de zoektocht naar ontvoerde en vermiste Israëliërs. Daarbij zijn al enkele lichamen teruggenomen, maar onduidelijk is hoeveel en of het gaat om gegijzelden.

Een woordvoerder van het Israëlische leger liet vanochtend in een videoboodschap weten dat de troepen bij de Gazastrook klaarstaan. "Ze staan op alle plekken rond de Gazastrook: in het zuiden, in het midden en in het noorden. Ze bereiden zich voor op de taken die zij krijgen."

Israëlische tanks en militairen staan klaar

Het dodental in de Gazastrook als gevolg van de Israëlische luchtaanvallen is inmiddels opgelopen tot minstens 1900. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook. Onder de slachtoffers zijn volgens het ministerie 614 kinderen en jongeren. Er zijn ook 7696 gewonden.

Aan Israëlische zijde staat het dodental als gevolg van de terreuraanslagen door Hamas op 1300. Ook zijn er volgens de autoriteiten meer dan 3000 gewonden.

Meer weten over de Gazastrook? NOS op 3 legt alles aan je uit in deze video:

De Gazastrook uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl