De Tweede Kamer heeft vandaag in een extra bijeenkomst ingestemd met het hertellen in vier stembureaus in Tilburg van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het is in de recente geschiedenis van het parlement nog niet eerder voorgekomen dat de Kamer hier plotseling in het weekend voor bijeen moest komen.
In het verleden kon een Kamercommissie adviseren over hertellingen maar door aangescherpte regels moet de voltallige Kamer nu voor het eerst plenair stemmen over zo'n advies.
De hertelling in Tilburg is vandaag. De kans is klein dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert. In dit geval is sprake van een telverschil van meer dan 15 stemmen.
Telverschillen
Dat de Tweede Kamer bijeenkomt om over hertelling te adviseren, is een gevolg van een procedure die voorschrijft dat als de zogenoemde Commissie voor de Geloofsbrieven telverschillen ziet, de commissie kan adviseren tot een hertelling om elke twijfel weg te nemen.
De kans dat de zetelverdeling in de Kamer door te hertelling verandert is volgens voorzitter van de commissie en VVD-Kamerlid Ellian klein. Er is volgens hem geen reden tot zorg, maar de hertelling is volgens hem wel belangrijk voor de "betrouwbaarheid en controleerbaarheid" van de verkiezingen.
In vier stembureaus in Tilburg is het aantal uitgebrachte stemmen lager dan het aantal ingeleverde stempassen. Het aantal ingeleverde passen is wel door de stembureaus herteld, het aantal uitgebrachte stemmen niet.
Extern onderzoek
NSC-leider Omtzigt vraagt zich af zich waarom Tilburgse stembureaus niet zelf hebben besloten tot een hertelling. De Kamer stemde in met zijn voorstel voor een extern onderzoek naar het proces.
Ook al waren de nieuwe regels wel bekend, de plotseling aangekondigde stemming overviel Kamerleden toch, sommigen werden gisteravond laat uit bed gebeld. Van de VVD-fractie moesten Kamerleden van een fractiedag uit Lunteren terugkomen. De meeste Kamerleden zeggen het wel goed en belangrijk te vinden dat het proces goed gecontroleerd wordt.