NOS NieuwsAangepast

Exitpoll Ipsos: PVV met afstand grootste partij, gevolgd door GL-PvdA, VVD en NSC

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders gaat aan kop in de exitpoll die onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL heeft gehouden. In de rond 21.30 uur bijgestelde indicatie van de verkiezingsuitslag komt de PVV op 35 zetels uit. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2021, haalde de partij fors minder zetels: 17.

Wie er na de PVV komt is volgens onderzoeksbureau Ipsos in de bijgestelde exitpoll too close to call. GroenLinks-PvdA van Frans Timmermans staat in deze indicatie op 25 zetels (voorheen samen 17 zetels) en de VVD van Dilan Yesilgöz heeft er 24 (in 2021 34).

Nieuwkomer NSC, de partij van Pieter Omtzigt, komt in deze exitpoll als vierde partij uit de bus met 20 zetels.

Tussen NSC en de kleinere partijen zit een flink gat: de eerstvolgende partij is D66 met 10 zetels (voorheen 24) en BBB met 7 zetels (voorheen 1). Daarna volgen het CDA en de SP allebei met 5 zetels.

FvD, CU, Denk, PvdD en SGP halen in de laatste exitpoll 3 zetels. Volt is goed voor 2 zetels. 50Plus en JA21 halen allebei 1 zetel. Als deze exitpoll overeenkomt met de uiteindelijke verkiezingsuitslag komen BIJ1 en BVNL niet terug in de Tweede Kamer.

Eerste reactie Wilders

Geert Wilders heeft op X een korte video geplaatst, waarin zijn eerste reactie op de exitpoll te zien is.

Geert Wilders reageert vol ongeloof op de verkiezingsuitslag

De verkiezingsresultaten zijn de hele avond te volgen bij de NOS via tv, radio, NOS.nl en de app. Online vind je alle uitslagen hier .

Met de exitpoll achter de rug is het wachten op de eerste resultaten. Naar verwachting zullen die vanaf het komende uur per gemeente gaan binnendruppelen. Vanaf ongeveer 23.00 uur valt te verwachten dat de uitslagenstroom wat versnelt.

Daarna volgt in de loop van de nacht persbureau ANP met de eerste voorlopige prognoses van de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Die zijn gebaseerd op daadwerkelijke uitslagen tot dan toe, waardoor ze nauwkeuriger zouden moeten zijn dan de exitpoll. Morgen, als alle uitslagen binnen zijn, hoopt het ANP de voorlopige prognose om te zetten in een prognose van de einduitslag.

Liever een spoorboekje voor de uitslagenavond en de dagen erna? Hier kun je lezen hoe je de verkiezingsuitslagen kunt volgen bij de NOS .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl