Opruimwerkzaamheden in de zwaar getroffen stad Derna
NOS Nieuws

Zorgen bij Verenigde Naties over twee dammen in Libië

De Verenigde Naties maken zich een week na de verwoestende overstromingen in Libië zorgen over twee dammen in het land. Er staat veel druk op de Qattara-dam bij Benghazi en de Jaza-dam tussen Derna en Benghazi, zegt de VN-noodhulporganisatie OCHA.

De berichten over de situatie zijn tegenstrijdig, want volgens de autoriteiten in het gebied zijn beide dammen in goede staat en functioneren ze normaal. Bij de Jaza-dam zijn wel pompen geplaatst om de druk van het water op de dam te verminderen.

Een week geleden werd Derna deels verwoest nadat tijdens storm Daniel twee dammen waren doorgebroken. Een metershoge golf van water en modder heeft huizen en mensen de zee in gesleurd. Duizenden mensen kwamen daarbij om het leven.

Correspondent Daisy Mohr en cameravrouw Edmée van Rijn kwamen dit weekend aan in Derna en zagen de verwoesting:

Correspondent Daisy Mohr in rampgebied Libië: 'Kwart van stad is verwoest'

Reddingsteams zijn gisteravond opgeschrikt door een auto-ongeluk waarbij vier reddingswerkers uit Griekenland om het leven zijn gekomen. Ook drie Libiërs overleefden de crash niet. Het busje van de Grieken was op de weg naar Derna tegen een auto gebotst. Vijftien mensen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl