liveblog
WK atletiek
NOS SportAangepast

Lyles sprintkoning van Boedapest • Estafettevrouwen naar WK-finale

liveblog gesloten

Tot morgen!

Morgen zijn we terug, dan gaat Rik Taam verder op de tienkamp. De meerkampers beginnen dag twee met de 110 meter horden. Jessica Schilder Alida van Daalen en Jorinde van Klinken kunnen zich kwalificeren voor de finale kogelstoten.

Om 7.00 uur strijden de vrouwen om de marathontitel, in de avond worden er op zeven onderdelen medailles verdeeld. Voor Nederland komen Sifan Hassan en Maureen Koster in actie op de 5.000 meter en de estafettevrouwen op de 4x100 meter.

200 meter | Reacties Jackson en Lyles

Shericka Jackson nadert in de finale het wereldrecord uit 1988 tot op 0,07 seconde. "Ik mag niet klagen met deze tijd", aldus Jackson. "De coach zal wel zeggen wat er niet goed ging, maar ik denk dat hij wel blij is."

De dubbel van Noah Lyles (goud op de 100 en 200 meter) was zijn grote masterplan, Met zijn derde wereldtitel op de 200 meter is hij net iets blijer dan met goud op de 100: "Hier ben ik voor gekomen. dit is mijn eerste liefde."

Bekijk hier de reacties van Jackson en Lyles:

200 meter | Bekijk de razendsnelle finales

Tienkamp | Taam: 'Degelijke eerste dag'

Taam bezet de veertiende plaats na vijf onderdelen en heeft nog steeds zicht op een persoonlijk record. Het hoogspringen liep niet met een hoogte van 1,84 meter. "Dat loopt het hele seizoen al niet. Dat is balen, maar het was een degelijke eerste dag."

Bekijk hier de 400 meter en de reactie van Rik Taam:

200 meter | Sprintkoning Lyles

Noah Lyles doet het, hij pakt de dubbel in Boedapest. Hij gaat zo snel door de bocht dat hij maar net in zijn baan kan blijven. Op het rechte stuk maakt hij vervolgens pas echt het verschil. In 19,52 blijft hij zijn landgenoot Erriyon Knighton (19,75) ruim voor. Het is de derde wereldtitel op een rij voor Lyles op de dubbele afstand.

De 19-jarige Knighton klimt met zilver een plekje op het podium. Vorig jaar behaalde hij op de WK in eigen land brons. Letsile Tebogo snelt in 19,81 naar brons. Het is de tweede medaille deze week voor de 20-jarige Botswaner, die zilver pakte op de 100 meter.

  • AFP
    Noah Lyles
  • AFP
    De voorsprong van Lyles op de streep
  • AFP
    Tebogo, Lyles en Knighton

200 meter | Lyles jaagt op wereldrecord Bolt

Noah Lyles wil de nieuwe koning van de sprint worden. Voor de WK blaakte de Amerikaan al van het zelfvertrouwen. Hij deelde de tijden die hij van plan was te op voorhand met zijn volgers. 9,65 op de 100 meter, 19,10 op de dubbele afstand. Met die laatste tijd zou hij het wereldrecord van Usain Bolt verbeteren. De Jamaicaan klokte veertien jaar geleden op de WK in Berlijn 19,19.

"Ik weet dat ik nog veel te winnen heb op de 100 meter", zei Lyles op de persconferentie na het behalen van goud op die afstand. Met 9,83 bleef hij boven zijn gedroomde tijd. Het was wel genoeg voor goud. "Maar de 200 meter en ik zijn een magische combinatie."

Hij is de grote favoriet op dat. Dat onderdeel won hij op de vorige twee WK's, de finale begint over vijf minuten.

Noah Lyles

200 meter | Jackson raast naar goud

Shericka Jackson komt al met een flinke voorsprong uit de bocht en trekt door naar de streep. Niemand komt in de buurt van de Jamaicaanse. Na zilver op de 100, nu goud voor Jackson! 21,41, zo snel liep nog nooit een atlete op de WK atletiek. Jackson blijft slechts 0,07 seconde boven het wereldrecord dat de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner in de olympische finale van 1988 liep.

Gabrielle Thomas (VSt) pakt zilver in 21,81. Haar landgenote Sha'Carri Richardson, wereldkampioene op de 100 meter, gaat met nog een medaille naar huis. Haar nieuwe persoonlijk record van 21,92 is goed voor brons.

Jackson (r) snelt weg bij Thomas en Richardson (l)

Speerwerpen | Goud voor Kitaguchi

Haruka Kitaguchi is wereldkampioene speerwerpen. Het venijn zit 'em net als bij het hinkstapspringen in de staart. Ook de finale van het speerwerpen wordt in de laatste ronde beslist. Haruka Kitaguchi kwam nog niet in de buurt van de 65,47 die de Colombiaanse Flor Denis Ruiz Hurtado al vroeg neerzette.

Met haar laatste poging gaat de Japanse in één keer naar goud: 66,73. Ruiz Hurtado blijft achter met zilver, Mackenzie Little (Aus) pakt brons met 63,38.

200 meter | Nu wel Jackson?

Op het koningsnummer werd ze voorbij gesneld door de Amerikaanse Sha'Carri Richardson, op de 200 meter krijgt Shericka Jackson een tweede kans. De Jamaicaanse atletes domineren al jaren op de sprintnummers, met name dankzij Shelly-Ann Fraser-Pryce, die zesmaal individueel goud verzamelde op WK's.

Ook Richardson is er zo weer bij in de finale, net als onder meer Marie-Josée Ta Lou (Ivo), Dina Asher-Smith (GBr) en Garbielle Thomas (VSt). De finale begint om 21.40 uur

Sha'Carri Richardson (l) en Shericka Jackson (r)

Tienkamp | Pr Taam op 400 meter

Een goede afsluiter van de eerste tienkampdag voor Rik Taam. Hij loopt een persoonlijk record op de 400 meter. Met 47,12 zet hij de vierde tijd van alle meerkampers neer.

Daarmee kan de Nederlander 952 punten bijtellen, waardoor hij stijgt naar plaats veertien in het tussenklassement.

Hinkstapsprong | Daar is Rojas!

Met haar laatste poging verslaat ze iedereen. Yumilar Rojas gaat met 15,08 meter richting haar vierde wereldtitel op rij bij het hinkstapspringen. Ze springt acht centimeter verder dan Bekh-Romanchuk bij haar eerste poging liet noteren.

De Oekraïense krijgt nog één kans om de Venezolaanse te verslaan, maar die gaat mis. Het goud is voor Rojas. Achter de zilveren Bekh-Romanchuk pakt Leyanis Pérez Hernández (Cub) brons.

Bekijk hier de ontknoping van de finale:

Rojas bij laatste poging naar vierde wereldtitel hinkstapspringen

Hinkstapsprong | Rojas nog niet in goede doen

Drievoudig wereldkampioene Yulimar Rojas komt nog niet ver in de finale van het hinkstapspringen. 14,33 meter is voorlopig de beste score van de Venezolaanse regerend olympisch kampioene, bij wie twee van de vier sprongen tot op heden ongeldig zijn.

Rojas moet flink verbeteren om Maryna Bekh-Romanchuk bij te halen. De Oekraïnse gaat aan de leiding, zij sprong al 15,00 meter.

Maryna Bekh-Romanchuk

4x100 | Nederland naar estafettefinale, bekijk de race en reactie

4x100 estafette | 'Dit is het moment om te pieken'

"We zijn blij dat we de finale hebben gehaald, maar het kan beter", zegt N'Ketia Seedo na de series van de 4x100 meter. Marije van Hunestijn benoemt de verbeterpunten: "De eerste wissel was een beetje rommelig, de tweede was erg dichtbij. Dat zijn al twee dingen die beter kunnen."

De Nederlandse ploeg wilde sneller gaan dan in Londen, waar ze in dezelfde opstelling de Diamond League-estafette wonnen. Daar liepen zij 42,38, vanavond was de eindtijd 42,53. "We zijn nu allemaal fitter en beter dan toen. Dit is het moment om te pieken", zegt Tasa Jiya.

4x100 estafette | Nederlandse vrouwen naar finale

Na een goede start van startloopster Seedo en Van Hunestijn gaat bij de wissel naar Samuel veel snelheid verloren. De ervaren estafetteloopster en slotloopster Jiya maken veel goed. Nederland eindigt niet bij de eerste drie, maar gaat op basis van tijd door naar de finale. 42,53 is de zesde tijd van de series.

De Verenigde Staten en Ivoorkust liepen in de tweede serie weg van de rest, Italië gaat als derde land door naar de finale.

4x100 estafette | Jamaica dominant

Shelly-Ann Fraser-Pryce rondt in de eerste serie een heel snelle estafette van de Jamaicaansen in stijl af. Ze loopt de ploeg in 41,70 naar de eerste plek en dus de finale. Het Britse kwartet wordt tweede in 42,33, Zwitserland (42,64) gaat als derde mee.

4x100 estafette | De opstelling

N'Ketia Seedo, Marije van Hunestijn, Jamile Samuel en Tasa Jiya komen in actie in de tweede heat van de 4x100 estafette. Dat is de winnende opstelling van de Diamond League in Londen vorige maand.

Nederland neemt het op tegen onder meer Ivoorkust, Polen en de Verenigde Staten. De beste drie gaan door, plus twee tijdsnelsten.

De estafetteploeg op weg naar het stadion

4x100 estafette | 'Beetje balen, maar part of the game'

Taymir Burnet kreeg het stokje net niet in handen: "Weet niet precies waar het misging. Zullen we moeten bekijken en bespreken met de coaches. We moeten hiervan leren voor de volgende toernooien."

Startloper Nsikak Ekpo baalde flink, maar sluit zich aan bij de woorden van zijn tien jaar oudere ploeggenoot: "Moeten hiervan leren. Ik kijk uit naar de toekomst, zeker ook op dit onderdeel."

Hensley Paulina keek van verderop op de baan toe, maar kwam door de gemiste wissel niet in actie. "Beetje balen, maar het is part of the game", zegt Paulina. En ook hij zegt: "We moeten door."

Bekijk hier de reactie en de race:

4x100 estafette | Toplanden door

Nederland en Duitsland finishen niet in de eerste serie van de estafette. Het kwartet uit de Verenigde Staten wint de serie, met onder meer Christian Coleman en Fred Kerley snellen zij naar 37,67. Jamaica (37,68) en Japan (37,71) gaan ook naar de finale.

4x100 estafette | Nederlandse mannen missen wissel

Bij de eerste wissel gaat het al mis. Startloper Nsikak Ekpo krijgt het stokje niet bij Taymir Burnet, die te vroeg op snelheid komt en pas na de wisselzone bereikt wordt door Ekpo.

Nsikak Ekpo en Taymir Burnet na de mislukte wissel

4x100 estafette | De opstelling

Voor Nederland lopen Nsikak Ekpo, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Raphael Bouju de series van de estafette. Dat is dezelfde opstelling waarmee Nederland op de Diamond League in Londen in actie kwam.

Burnet (30) en Paulina (30) zijn zeer ervaren op dit onderdeel, Bouju (21) was er vorig jaar op de WK in Eugene en EK in München ook al bij. Voor de 20-jarige Ekpo is dit zijn debuut op een senioren titeltoernooi.

De beste drie gaan door in de series van de estafette, Nederland neemt het op tegen onder meer Jamaica en de Verenigde Staten.

Tienkamp | Taam snel eruit

Oei. Na 1,84 meter is het hoogspringen klaar voor Rik Taam. Met drie foutpogingen op 1,87 meter zit dit onderdeel erop voor de 26-jarige Nederlander. Zijn hoogte levert slechts 661 punten op, geen beste score voor Taam. Zijn persoonlijk record op dit onderdeel op dit onderdeel is namelijk 2,09 meter. Dat lijkt een uitschieter, op de grote toernooien van vorig jaar ging hij over 1,97 (Götzis) en 1,93 meter (EK München).

Vrijwel alle concurrenten van Taam zijn inmiddels over 1,93 meter gesprongen.

Tienkamp | Taam over 1,84 meter

Rik Taam begonnen met het vierde tienkamponderdeel. Bij het hoogspringen heeft hij twee pogingen nodig op zijn aanvangshoogte (1,81 meter), vervolgens gaat hij wel in één keer over 1,84 meter.

Op 1.87 meter redt hij het niet bij zijn eerste poging. Nog twee pogingen te gaan.

Tienkamp | Thompson: 'Laten zien dat je leuk bent'

De tienkampers maken zich in het stadion klaar voor het vierde onderdeel: hoogspringen. Dat geeft ons tijd voor een tienkampfenomeen uit het verleden.

Daley Thompson veroverde twee keer olympisch goud, twee Europese - en één wereldtitel. De Brit was ongeslagen op de tienkamp tussen 1978 en 1987. Hij had snel door dat sport ook vermaak is en prikkelde het publiek met rare fratsen. De NOS sprak hem bij de WK.

"Op een groot toernooi winnen pakweg 300 mensen goud. Dan moet je op een andere manier opvallen. Laten zien dat je denkt dat je grappig bent, of juist niet, is zo'n manier", aldus Thompson.

Voormalig tienkampfenomeen Thompson wilde altijd opvallen: 'Laten zien dat je leuk bent'

Bol: 'Heel bijzonder, maar er verandert niets aan me'

Wereldkampioene Femke Bol werd vanochtend heerlijk wakker: "Ik had niet veel geslapen, maar werd zo blij wakker. Het was geweldig om m'n ouders en vriend te zien." Een ander mens is ze door de gouden medaille niet geworden. "Nee hoor. Er verandert niets aan me. Maar ik ben misschien wel iets blijer dan de dagen hiervoor."

Met haar wereldtitel schaart ze zich in een kort rijtje Nederlandse wereldkampioenen in de atletiek. Ze is de vierde na Rens Blom, Sifan Hassan en Dafne Schippers. "Superbijzonder om in dat lijstje te staan. Ik wist niet dat het er nu nog maar vier zijn. Omdat Sifan Hassan en Dafne Schippers het in de laatste jaren zo goed deden."

Na de val in de gemengde estafette kreeg ze alle steun van haar ploeggenoten, die volgens Bol ook onderdeel zijn van haar individuele succes. Onder alle berichten van steun zat er ook één van Sydney McLaughlin, de Amerikaanse wereldrecordhouder en olympisch kampioen op Bol's favoriete onderdeel. "Heel bijzonder", zegt Bol. "We doen allemaal ons eigen ding, maar weten ook allemaal hoe zwaar het is. Er is zeker onderling respect. Ik vond het heel aardig."

Bekijk hier de reactie van Femke Bol na de podiumceremonie:

Wereldkampioene Bol gehuldigd: 'Heel bijzonder, maar er verandert niets aan me'

Huldiging Bol

Het Willhemus klinkt op Medal Plaza. De eerste gouden medaille van de Nederlandse atletiekploeg is voor Femke Bol. Haar populariteit was gisteravond in het stadion al overduidelijk, ook bij de huldiging wordt ze flink toegejuicht.

De medailles voor de 400 meter horden worden uitgereikt door Sylvia Barlag (69), die Nederland vertegenwoordigde op de vijfkamp bij de Olympische Spelen in Moskou, 1980.

Bol ontvangt eerste gouden medaille voor Nederland op WK atletiek

Tienkamp | Taam mikt op persoonlijk record

Tienkamper Rik Taam bezet na drie onderdelen bij de WK atletiek in Boedapest de veertiende plaats met 2.565 punten. De 26-jarige Nederlander begon de tienkamp met een beste seizoenprestatie op de 100 meter (10,64) en liet die prestatie volgen door 7,11 meter bij het verspringen en een persoonlijk record van 14,89 meter bij het kogelstoten.

"Er zit meer in, maar ik mag niet klagen met een pr", zegt Taam na het kogelstoten. Hij hoopt zo door te gaan met het restant van de tienkamp: "Mijn doel is om hier weer een persoonlijk record te halen." Dat record scherpte hij in juni aan tot 8.326 punten.

Vanavond gaat Taam verder met het hoogspringen (18.30 uur) en de 400 meter (21.08 uur). Morgen is dag twee, dan komen tienkampers in actie op de 110 meter horden, kogelstoten, speerwerpen en de grote finale: 1.500 meter.

Tienkamper Taam tevreden na drie onderdelen: 'Wil persoonlijk record neerzetten'

Tienkamp | Blessure Mayer

Titelverdediger en wereldrecordhouder Kévin Mayer uit Frankrijk staakte de strijd na het verspringen, het tweede onderdeel. Hij had last van een achillespees en wilde met het oog op de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar geen enkel risico nemen.

"Elk WK voor een Olympische Spelen zegt mijn lichaam nee", gaf Mayer aan. Het overkwam hem eerder bij de WK's in 2015 (Peking) en Doha (2019). "Het wordt een traditie. Ik ben gestopt om erger te voorkomen."

Mayer haakt af op tienkamp: 'Elk WK voor de Olympische Spelen zegt mijn lichaam nee'

Gouden avond van Femke Bol

Het was een bijzondere avond voor de Nederlandse atletiek in Boedapest. De avond van Femke Bol. Met haar gouden medaille op de 400 meter horden is ze de vierde Nederlandse atleet in de geschiedenis die wereldkampioen is geworden.

De wereldtitel zorgt ook voor feest in Amersfoort, waar haar atletiekvereniging meejuicht met Bol.

Bekijk hier een terugblik op de avond van Femke Bol:

De gouden avond van Bol: Selfies, ijsbad en feest in Amersfoort

Welkom!

Goedenavond en welkom vanuit Boedapest. We beginnen de avond met de huldiging van Femke Bol. Zij ontvangt straks op Medal Plaza haar gouden medaille.

Het programma in het National Athletics Centre begint om 18.30 uur met het vierde onderdeel van de tienkamp: hoogspringen. Rik Taam zien we later op de avond ook in actie op de 400 meter. De Nederlandse sprinters bundelen hun krachten in de series van de 4x100 estafette. De mannen en de vrouwen kunnen zich plaatsen voor de finale op zaterdagavond.

Er worden medailles verdeeld bij het hinkstapspringen (v), speerwerpen (v) en de 200 meter finales voor mannen en vrouwen.

Het schema voor 25 augustus