liveblog
WK atletiek
NOS SportAangepast

Bol vierde Nederlandse atleet met WK-goud • Geen finale Jiya, Burnet en Foppen

Dag 6 WK atletiek, met in het avondprogramma:

Updates ontvangen op je mobiel? Klik op het belletje

liveblog gesloten

Morgen de tienkamp

Morgen zijn we terug, met onder anderen Rik Taam die begint aan de tienkamp. In de avond staan de finales 200 meter op het programma. Daarbij geen Nederlandse inbreng. Tasa Jiya en Taymir Burnet sneuvelden vanavond in de halve finales.

In de series van de 4x100 meter estafette (mannen en vrouwen) is Nederland uiteraard wel weer vertegenwoordigd.

400 meter horden | Schippers en Sedoc over Bol

We sluiten deze avond, die in het teken stond van Femke Bol, af met Dafne Schippers en Gregory Sedoc. Schippers heeft zelf twee wereldtitels (200 meter) op zak en geniet nu als analist van Femke Bol. "Zij is zo'n geweldige atlete. Dit is wat ze het hele seizoen doet: heel hard lopen." Gregory Sedoc: "De atletieksport in Nederland doet het hartstikke goed."

Schippers en Sedoc trots op Bol: 'Als iedereen inzakt, heeft zij dat extraatje'

400 meter en 100 meter horden | Bekijk hier de finales

100 meter horden en 400 meter | Jamaicaans feestje

Deze avond is niet alleen een Nederlands feestje, ook Jamaica heeft wat te vieren. De 31-jarige Danielle Williams verovert namelijk haar tweede wereldtitel op de 100 meter horden na 2015. "Deze is veel mooier dan de eerste na alle problemen die ik heb gehad." Antonio Watson verrast de wereldtop op de 400 meter.

Bekijk hier de reacties:

Jamaicaanse feestje winst op 400 meter en 100 meter horden: 'Mooier dan in 2015'

Verspringen | De sprong van McLeod

Terwijl Femke Bol nog met haar hoofd in de wolken zit en nog niet helemaal beseft wat ze zojuist gepresteerd heeft, kijken wij nog even terug op de finale verspringen. Het goud was voor de Griek Tentoglou, maar de Jamaicaan McLeod stal de show met een wel heel bijzondere sprong.

Bekijk hier de beelden:

McLeod steelt de show met bijzondere sprong, goud voor verspringer Tentoglou

400 meter horden | Bekijk hier de complete reactie van Bol

Bol was door val op estafette toch wat gespannen: 'Kan ook misgaan'

400 meter horden | Van chillen met Gossip Girl naar toch wat zenuwen

Femke Bol oogde ontspannen, maar ze vertelt dat ze dat eigenlijk niet was voor de finale. "Meestal ben ik wel zeker, maar na de gemengde estafette dacht ik ook wel: het kan ook misgaan." Ze doelt daarmee op haar valpartij in de laatste meters. "Ik was de laatste dertig meter wel een beetje bang."

Die zenuwen bij Bol kwamen overigens pas toen ze het stadion binnenkwam. "Verder heb ik de hele dag beetje liggen chillen, Gossip Girl gekeken."

400 meter horden | Even nagenieten

Hoe oppermachtig was Femke Bol? Oordeel zelf:

Oppermachtige Bol vliegt naar wereldtitel 400 meter horden

400 meter horden | Concurrentie komt niet in de buurt

De concurrentie is ver te zoeken en staat niet op de foto als Femke Bol over de finish komt. Haar eindtijd is 51,70. Nummer twee Samier Little uit de Verenigde Staten klokt 52,80. Het brons is voor de Jamaicaanse Rushell Clayton in 52,81.

Femke Bol komt over de finish

400 meter horden | Wereldtitel voor Bol

Femke Bol wint de finale van de 400 meter horden en is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen!

400 meter horden | Bol wordt voorgesteld

Daar komt ze aan: Femke Bol. De 23-jarige Amersfoortse start over enkele minuten aan de finale van de 400 meter horden. Kan ze haar zenuwen in bedwang houden? We weten het over een minuut of vijf.

Femke Bol geeft handkusjes bij binnenkomst

400 meter horden | Nog tien minuten tot de finale

Femke Bol is binnen in het stadion. Over tien minuten start ze aan de finale van de 400 meter horden. Ze kan voor het eerst in haar carrière een wereldtitel veroveren. Als ze dat doet, wordt ze de vierde Nederlandse atleet die een gouden WK-plak in haar bezit heeft.

Polsstokhoogspringer Rens Blom (2005), Dafne Schippers (200 meter in 2015 en 2017) en Sifan Hassan (1.500 meter en 10.000 meter in 2019) gingen haar voor.

Femke Bol komt het stadion binnenlopen

100 meter horden | Verrassende winnares

De 100 meter horden-finale heeft een verrassende winnares opgeleverd. Vanuit baan 2, zeker niet de gunstigste baan om in te lopen, is het de Jamaicaanse Danielle Williams die het goud pakt. Een sterke start en een sterke finish zorgen voor een winnende tijd van 12,43 seconden.

Ze verwijst daarmee olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn naar de tweede plaats. De Puerto Ricaanse komt 0,01 tekort voor de wereldtitel. De Amerikaanse Kendra Harrison finisht als derde.

Danielle Williams komt als eerste over de finish

Hoe verging het Foppen, Jiya en Burnet?

Femke Bol moet nog in actie komen, maar drie Nederlandse atleten zijn al klaar voor vanavond.

Lees hier terug hoe het Mike Foppen, Tasa Jiya en Taymir Burnet verging in hun strijd om een finaleplaats.

Verspringen | Daar gaat iets niet helemaal goed

Normaal gesproken landen verspringers met hun voeten in het zand, maar bij Carey McLeod verloopt een van zijn finalesprongen net even iets anders. Hij slipt over de afzetbalk, weet zich dan nog wel knap af te zetten, maar maakt er vervolgens een bijzondere sprong van. De Jamaicaan maakt het af met een buiklanding.

Een van zijn andere sprongen is met 8,27 meter goed voor de vierde plaats in de finale. Het goud is voor de Griek Miltiadis Tentoglou.

Carey McLeod

200 meter | Bekijk hier de race van Burnet

Sprinter Burnet blijft in halve finale 200 meter steken

400 meter horden | Bol warmt op

Nog een uur en dan is het zover, dan start Femke Bol aan de finale 400 meter horden. Ze warmt zich nu alvast op en ligt er ogenschijnlijk ontspannen bij als ze hulp krijgt bij wat rek- en strekoefeningen.

Bol rekt en strekt en ligt er ontspannen bij in aanloop naar hordenfinale

200 meter | Burnet wist van niks

De botsing buiten het stadion van het busje waarin de deelnemers van de eerste halve finale 200 meter zaten, is compleet langs Taymir Burnet heen gegaan. "Ik wist het helemaal niet. Ik dacht: waar zijn de tijden van de eerste serie?"

Door de botsing werd het schema van de halve finales namelijk gehusseld en zat Burnet ineens in de eerste halve finale.

Burnet wist niks van schemawijziging na botsing: 'Waar zijn tijden van eerste serie?'

200 meter | Ook geen finale Burnet

Door de botsing van het busje waarin de sprinters van de eerste halve finale zaten, komt nu de halve finale van Taymir Burnet als eerste de baan op. De Nederlander komt niet in de buurt van een finaleplaats. Hij finisht als zevende in een tijd van 20,65 seconden. De winst in zijn halve finale gaat naar de Amerikaan Kenneth Bednarek.

200 meter | Bekijk hier de race van Jiya

Persoonlijk record, maar geen WK-finale voor Jiya op 200 meter

200 meter | Halve finales mannen uitgesteld

Een bijzonder beeld buiten het stadion: twee busjes, die atleten vervoeren van de warming-upruimte naar het stadion, knallen op elkaar. De Zuid-Afrikaan Luxolo Adams wrijft even in zijn oog, maar verder lijkt de schade mee te vallen. De schrik zal er wel enigszins inzitten bij de sprinters, die op weg waren naar de eerste halve finale over 200 meter.

Taymir Burnet zat niet in dat busje, hij komt in de tweede halve finale in actie.

De halve finales van de 200 meter zullen door dit incident wel wat later beginnen. De eerste race stond gepland om 20.20 uur.

Botsing tussen atletenbusjes: schrik zit erin bij 200 meter-sprinters

200 meter | Jiya met opgeheven hoofd uitgeschakeld

Tasa Jiya verlaat het sprinttoernooi van de WK atletiek met opgeheven hoofd. "Ik kan hier alleen maar blij mee zijn." Toch denkt ze ook dat het nog een stukje sneller had gekund. "Maar als ik naar de technische en mentale stappen kijk die ik heb gemaakt, ben ik heel erg tevreden."

En Jiya achtte een finaleplaats niet reëel. "Met alle respect voor mezelf, dat niveau heb ik nog niet." De nadruk legt ze daarbij wel op het woord 'nog'.

Jiya met opgeheven hoofd naar huis: 'Kan hier alleen maar blij mee zijn'

200 meter | Geen finale voor Jiya

In de tweede halve finale zijn er al drie atleten sneller dan Jiya, waardoor de halve finales voor de Nederlandse het eindstation zijn.

200 meter | Jiya is blij

Tasa Jiya kijkt na de finish naar de tijd die ze heeft neergezet en is blij. Ze verbetert haar persoonlijk record, dat sinds 30 juli op 22,77 stond, met 0,10 seconden.

Tasa Jiya na haar halve finale

200 meter | Jiya mag nog hopen

Tasa Jiya sprint in haar halve finale naar de vierde plaats. Ze zet een tijd neer van 22,67 seconden, een persoonlijk record, en moet afwachten of dat genoeg gaat zijn voor een finaleplaats. Naast de beste twee per halve finale, plaatsen namelijk ook de twee tijdsnelsten zich nog voor de eindstrijd.

De eerste halve finale wordt gewonnen door Gabrielle Thomas, Dina Asher-Smith wordt tweede. Er volgen nog twee halve finales.

5.000 meter | Bekijk hier de race van Foppen

Foppen redt het niet in zware serie op de 5.000 m; uitgeschakeld voor finale

1.500 meter | Hassan gehuldigd

De medailleceremonie was uitgesteld, vanwege een verschuiving in het programma, maar nu heeft Sifan Hassan haar bronzen plak van de 1.500 meter toch binnen. Twee dagen geleden kwam ze als derde over de finish, nu staat ze stralend op het podium in Boedapest.

  • ANP
    Sifan Hassan toont haar bronzen medaille
  • EPA
    Sifan Hassan (rechts) met haar bronzen medaille
  • AFP
    Sifan Hassan

5.000 meter | Niet geheel fitte Foppen toch trots

Mike Foppen stond niet geheel fit aan de start van de series van de 5.000 meter, vertelt hij na de finish. "Ik heb deze hele week gevreesd dat ik niet kon finishen, ik heb niet de training kunnen doen die ik wilde."

Hij voelde het tijdens de race de hele tijd "knijpen boven de achillespees". Toch haalde Foppen, tegen zijn eigen verwachting in, de finish. "Daar ben ik heel blij mee, maar ik moet ook wel kritisch kijken. Er is wel een reden dat er iets fout zit."

Het is niet de eerste keer in zijn carrière dat Foppen kwakkelt met zijn fitheid. "De afgelopen twee jaar was een mentale battle", vertelt hij daarover. "Die heb ik overwonnen en daar ben ik heel trots op."

Foppen strandt in series 5.000 meter: 'Afgelopen twee jaar mentale battle'

5.000 meter | Geen finaleplaats Foppen

Mike Foppen heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van de 5.000 meter. De 26-jarige Nederlander loopt in het begin van de race rond de achtste positie en plaatst halverwege een versnelling. Foppen schuift dan op naar plek vier, maar vier rondes voor de finish wordt hij toch nog hard voorbijgelopen.

Hij zakt vervolgens nog een stuk verder naar achteren en finisht als twaalfde in een tijd van 13.38,94, waar een plek in de topacht vereist was voor een finaleticket.

5.000 meter | Concurrent minder voor Foppen

Als de atleten van de eerste serie 5.000 meter worden voorgesteld aan het publiek in Boedapest, zien we een DNS achter de naam van Joshua Cheptegei. Dat betekent dat de drievoudig wereldkampioen op de 10.000 meter zich heeft teruggetrokken en niet start.

Zo won Cheptegei zondag de 10.000 meter:

Drie op een rij voor wereldkampioen Cheptegei op de 10.000 meter

200 meter | Jiya oogt ontspannen

Voorafgaand aan de series was Tasa Jiya nog 'ziek van de zenuwen'. Maar nu, krap een uur voordat ze aan de bak moet in de halve finales van de 200 meter, oogt de sprintster ontspannen. Ze neemt de sfeer van het stadion alvast in zich op en wacht met een grote lach op haar gezicht af totdat ze in actie moet komen.

Dat zal zijn om 19.45 uur, in de eerste van drie halve finales. Ze loopt in baan 9 en moet onder anderen afrekenen met de Britse Dina Asher-Smith en de Amerikaanse Gabrielle Thomas.

Tasa Jiya

5.000 meter | Foppen in eerste serie

We beginnen straks om 19.00 uur met de series van de 5.000 meter. In de eerste van de twee series komt Mike Foppen in actie.

De 26-jarige Nederlandse langeafstandsloper verbeterde ruim een maand geleden het Nederlands record op de 5.000 meter. Dat deed hij bij de Nacht van de Atletiek in het Belgische Heusden-Zolder. De nieuwe toptijd van Foppen is nu 13.05,66. Daarmee dook hij 7,40 onder z'n oude toptijd, die hij in 2020 in Monaco had gelopen.

Dat Foppen drie jaar na zijn tijd van Monaco een nieuw record vestigde, betekende veel voor hem. "De verwachtingen waren heel hoog in 2020, maar ik heb daarna drie jaar lang geen PR gelopen", zei hij in NOS Langs de Lijn. "Dan valt er nu een last van mijn schouders. Er zijn geen grenzen meer. Op naar de volgende stap."

Mike Foppen tijdens de NK atletiek

400 meter horden | Hoe is het om te werken met Bol?

In het centrum van Boedapest prijkt de afbeelding van Femke Bol meer dan levensgroot op bushaltes en billboards. De 23-jarige atlete is het gedroomde uithangbord van haar sponsor. Een vedette van mondiale allure die de Hongaar op de straat schoenen aanprijst waarmee een mens over obstakels van 76,2 centimeter hoogte kan vliegen.

Werken met een topatlete voor wie alles minder dan de wereldtitel donderdagavond op de 400 meter horden wordt gezien als nederlaag, is misschien wel het mooiste dat Laurent Meuwly ooit is overkomen.

"Het is een leuke uitdaging om te zorgen dat Femke er staat wanneer dat van haar gevraagd wordt. Al is het vele malen gemakkelijker om met een outsider de WK-finale in te gaan en te hopen op een verrassing."

Lees hier het hele verhaal:

400 meter horden | De week van Bol tot nu toe

Vanavond moet het gebeuren voor Femke Bol. Dan staat ze in de finale van de 400 meter horden en is ze, bij afwezigheid van Sydney McLaughlin, torenhoog favoriet. Op dat onderdeel haalde ze vorig jaar WK-zilver en EK-goud. Bij de Spelen van Tokio snelde ze twee jaar geleden naar brons.

Dit toernooi verloopt nog niet helemaal vlekkeloos voor de 23-jarige Amersfoortse. In de finale van de 4x400 meter gemengde estafette had ze de wereldtitel én een wereldrecord voor Nederland voor het grijpen, maar viel ze luttele meters voor de finish. Tijdens de series en de halve finales van de 400 meter horden leek ze weinig last te hebben van die val en was ze oppermachtig.

Bekijk hieronder een kort overzicht van de week van Bol tot nu toe:

De week van Femke Bol: van de dramatische val tot overmacht op de horden

Snelwandelen | Geen medaille, wel een aanzoek

Een medaille zat er niet in voor Hana Burzalova, maar de eventuele teleurstelling daarover verdween al snel als sneeuw voor de zon. Haar vriend Dominik Cerny, die bij de snelwandelrace bij de mannen als negentiende finishte, wachtte haar namelijk aan de finish op en ging door zijn knieën. Hij toverde een verlovingsring tevoorschijn. Ze zei ja.

Cerny en Burzalova tonen de verlovingsring

Snelwandelen | Twee keer goud voor Spanje

In het stadion was er vanochtend weinig te beleven. Er werd niet gesport, maar op de weg werd er wel gewandeld. Het goud ging bij het snelwandelen twee keer naar Spanje. Álvaro Martín was de snelste over 35 kilometer bij de mannen, María Pérez won de race, eveneens over 35 kilometer, bij de vrouwen.

Perez verbeterde in mei dit jaar het wereldrecord op deze afstand en ging ook van start als favoriete. Die status maakte ze waar. Met een voorsprong van meer dan twee minuten op de Peruviaanse Kimberly Garcia pakte ze de dubbel, want eerder het toernooi had ze ook al de wereldtitel gegrepen op de 20 kilometer.

Bij de meet viel Perez in de armen van Álvaro Martín, die bij de mannen net z'n tweede goud had gepakt. Samen zijn ze goed voor vier keer goud en zorgen ze ervoor dat Spanje tweede staat in het medailleklassement.

Maria Perez en Alvaro Martin

Polsstokhoogspringen | Dubbel goud

Een van de hoogtepunten van gisterenavond was te zien bij de finale van het polsstokhoogspringen. De Australische Nina Kennedy steeg boven zichzelf uit en maakte het de Amerikaanse Katie Moon, die haar wereldtitel probeerde te prolongeren, behoorlijk lastig.

Zo lastig zelfs, dat ze precies gelijk eindigden. Beiden faalden met de lat op 4,95 meter en hadden evenveel foutsprongen gedurende de hele finale genoteerd. Ze besloten niet verder te strijden, met de lat weer vijf centimeter lager, maar samen het goud te delen. Het zorgde voor mooie beelden.

Twee keer goud: Kennedy en Moon delen wereldtitel polsstokhoogspringen

Welkom vanuit Boedapest

Goedenavond en welkom vanuit Boedapest. Het programma in het National Athletics Centre begint om 19.00 uur met de series van de 5.000 meter. Daarin zien we Mike Foppen in actie. De avond wordt afgesloten met wat het moment van Femke Bol moet worden: de finale van de 400 meter horden.

Schema van 24 augustus