Luis Rubiales
NOS Voetbal

Bestuursleden Spaanse voetbalbond willen dat Rubiales aftreedt

De bestuursleden van de Spaanse voetbalbond roepen Luis Rubiales op om af te treden. De zeventien regiovoorzitters kwamen maandag bij elkaar om te praten over het gedrag van de algemene voorzitter van de bond tijdens de laatste dag van het wereldkampioenschap voetbal.

Na zes uur overleg verzochten zij in een communiqué Rubiales af te treden vanwege 'zijn onacceptabele gedragingen die het imago van het Spaanse voetbal ernstig hebben beschadigd'. Rubiales is ooit door meerdere bestuursleden in het zadel geholpen. Tot nu weigert de voorzitter zelf op te stappen.

Rubiales gaf voetbalster Jennifer Hermoso ongevraagd een kus op de mond nadat de Spaanse voetbalsters de wereldtitel hadden gewonnen.

De zaak maakt veel los in Spanje en daarbuiten. Minister Miquel Iceta (Cultuur en Sport) stelde dat wat hem betreft "de laatste uren van Rubiales bij de bond zijn geteld".

In Madrid werd op maandagavond gedemonstreerd tegen wangedrag bij de bond en werden er steunbetuigingen geuit aan het adres van Hermoso.

Demonstratie in Madrid

Minister van Arbeid Yolanda Diaz sprak maandag met vertegenwoordigers van spelersvakbond FutPro, waar Hermoso bij aangesloten is. "Zij die Rubiales blijven steunen, zijn niet geschikt om aan te blijven op hun positie."

Eerder op de dag werd al bekend dat Justitie in Spanje een vooronderzoek heeft geopend. De kus valt volgens de aanklager onder seksueel misbruik of geweld.

Hongerstaking

De moeder van Rubiales is in hongerstaking gegaan in een kerk in de Spaanse plaats Motril, melden diverse Spaanse media. In haar ogen heeft zoon Rubiales de "onmenselijke en bloeddorstige jacht" die volgens haar gaande is niet verdiend.

De FIFA schorste Rubiales dit weekend al voor in eerste instantie negentig dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl