Wiegman

Engeland van Wiegman groepswinnaar na ruime zege op China, Denemarken tweede

Het Engeland van Sarina Wiegman heeft zich als winnaar van groep D geplaatst voor de volgende ronde. Na een eenvoudige 6-1 zege op China gaan de Engelsen zonder puntverlies door naar de achtste finales.

Denemarken boekte een 2-0 overwinning op Haïti en wordt nummer twee met zes punten.

Engeland neemt het op zeven augustus op tegen Nigeria, terwijl Denemarken op die dag gaat spelen tegen gastland Australië.

• NOS
    Eindstand groep D
  • NOS
    Bracket WK 2023

In theorie konden alle landen zich voor de wedstrijden nog plaatsen voor de volgende ronde. In de praktijk wist China, de Aziatisch kampioen, al vrij snel dat het bereiken van de volgende ronde een utopie zou zijn.

Engeland kwam al na na vier minuten op voorsprong. Alessia Russo kreeg de bal voor de voeten in het strafschopgebied en schoot na een knappe aanname raak. Twintig minuten later noteerde Lauren Hemp de tweede Engelse treffer.

Oog in oog met de Chinese keepster Zhu schoof de speelster van Manchester City de bal in het doel. In de 41ste minuut schoot Lauren James de 3-0 tegen de touwen.

Diep in de blessuretijd van de eerste helft werd een wonderschone treffer van diezelfde James afgekeurd na tussenkomst van de VAR, omdat een medespeler van eerder in de aanval buitenspel stond.

Bekijk hier de samenvattingen van China - Engeland en Haïti - Denemarken:

De VAR had ook een rol bij de Chinese treffer. Op het beeldscherm constateerde de scheidsrechter dat Lucy Bronze hands maakte. Wang Shuang benutte de toegekende strafschop en scoorde dit toernooi voor het eerst tegen de regerend Europees kampioen.

Het sprankje hoop dat China na deze goal hard werd binnen tien minuten weer de grond ingeboord. Weer was het James die de hoofdrol opeiste. Ze nam een hoge bal in één keer uit de lucht en maakte de 4-1. Ruim een kwartier voor tijd kon Chloe Kelly de 5-1 binnenschuiven na een blunder van de Chinese keeper Zhu.

Rachel Dally zorgde vlak voor tijd middels een volley nog voor de zesde Engelse treffer.

Bekijk hier de reactie van Sarina Wiegman na de ruime Engelse zege:

Wiegman zeer tevreden na 6-1 zege op China: 'Toont aanpassingsvermogen van dit team'

Denemarken kwam in de 21ste minuut op voorsprong door een rake penalty van Pernille Harder. Diep in blessuretijd maakte Sanne Troelsgaard Nielsen de tweede Deense treffer.

Curieus genoeg komen drie van vier tegengoals van Haïti uit penalty's.