De laatste training van het Nederlands elftal in Nieuw-Zeeland voorafgaand tegen Vietnam
NOS Voetbal

Compleet Oranje heeft goals nodig tegen Vietnam, in welke formatie maakt even niets uit

Ruim een etmaal voordat Oranje de laatste WK-groepswedstrijd speelt tegen Vietnam stonden alle speelsters weer op het trainingsveld. De laatste dagen herstellende Victoria Pelova (ziek), Stefanie van der Gragt (ziek) en Lineth Beerensteyn (blessure) trainden in ieder geval het eerste kwartier van de training met de groep mee.

Daarna ging de sessie besloten verder. Hoe lang het drietal het volhield en of zij tegen Vietnam (dinsdag, 09.00 uur Nederlandse tijd) wel inzetbaar zijn, is nog niet duidelijk.

"Ze zijn in ieder geval meegekomen, dus dat is goed nieuws", zei bondscoach Andries Jonker voorafgaand aan de laatste training. "Ze hebben ook wel wat gedaan inmiddels en we gaan vandaag kijken of we het wat kunnen uitbreiden. Kijken wat wel en wat niet kan."

  • Reuters
    Dominique Janssen op het trainingsveld in Nieuw-Zeeland
  • Reuters
    Andries Jonker op het trainingsveld in Nieuw-Zeeland
  • Reuters
    Kerstin Casparij en Sherida Spitse op het trainingsveld in Nieuw-Zeeland

Met of zonder Pelova, Van der Gragt en Beerensteyn, het doel tegen Vietnam verandert niet: veel scoren, winnen en groepswinnaar worden. Ervan uitgaande dat de Verenigde Staten van Portugal winnen, zal Nederland waarschijnlijk meer dan drie goals moeten maken om in doelsaldo over de Amerikaanse vrouwen heen te gaan.

"De eerste doelstelling is winnen. En het is duidelijk dat we Zweden graag willen ontlopen. We zijn niet bang voor Zweden, maar je moet wel nadenken: we spelen liever tegen Zuid-Afrika of Italië. Dan moeten we goals maken en dat gaan we proberen."

Je hoeft Jonker niet te vertellen dat Zweden goed is. Ook de 5-0 zege van de Zweedse vrouwen op Italië schudde het Oranje-kamp niet ineens wakker. "We zijn wel zo goed op de hoogte dat we niet een geflatteerde overwinning nodig hebben om te weten hoe goed ze zijn."

Jonker vond de Zweedse zege geflatteerd? "Ze scoren drie keer uit een corner. Dan komt elke ploeg in de problemen. Als je het eerste kwartier kijkt, was Italië wat beter."

Doelpunten is ook wat Oranje nodig heeft. Aanvallen dus. Dan lijkt een 4-3-3-formatie geschikter dan Jonkers 5-3-2-opstelling. "Met beide formaties heb je net zo veel kans om een goal te maken", zegt de bondscoach daarop. Toch geeft Jonker nog geen uitsluitsel over hoe hij zijn speelsters het veld in stuurt.

  • Reuters
    Lieke Martens
  • Reuters
    Andries Jonker

"We hebben ons voorbereid op twee speelwijzen, die kunnen we elk moment uitvoeren. Alle speelsters die mee zijn kunnen in beide formaties uit de voeten. Daar heb ik geen hoofdbrekens over. Wel over wie dan en hoe dan als bepaalde meiden niet mee kunnen doen."

Katja Snoeijs, Kerstin Casparij en Aniek Nouwen lijken de aangewezen vervangers als Vietnam voor Beerensteyn, Pelova en Van der Gragt te vroeg komt. Schrijf Lieke Martens wel maar vast op. Het gevaar zal toch grotendeels moeten komen van de ervaren nummer elf, zoals ze de 1-0 van Jill Roord opzette tegen de VS.

Tegenstander knakken

"Ik voel niet per se meer verantwoordelijkheid om goals te maken, maar wel om kansen te creëren", zegt Martens. "En ik voel me er niet alleen verantwoordelijk voor, er zijn meerdere meiden in het team voor. Het belangrijkste is dat we kansen creëren."

Flink aanvallen dus, zoals Jonker steeds zegt dat hij het wil zien. Maar niet blind aanvallen. "Het is een tegenstander die echt wel wat te bieden heeft", zegt Martens. "Snelle meiden, best wel technisch. Op een WK is niks een makkie. Een vroege goal zou ons heel erg helpen, dan kan een tegenstander knakken."

Stand groep E

Ook toen Jonker en zijn staf weken geleden in het Vietnamese team doken, vonden ze "toch verrassende" dingen. "Op de wereldranglijst staan ze maar één plek achter Polen, wat voor ons een hele taaie tegenstander was. En ze hebben goede uitslagen: Duitsland 2-1, Portugal 2-0, Amerika 3-0."

Allemaal nederlagen, maar Jonker wil niemand onderschatten. "Dappere strijders zou ik ze willen noemen. Ze geven alles vanuit een verdedigende stelling en proberen eruit te komen waar mogelijk. Met name de 2-1 tegen Duitsland, daar heb ik respect voor."

Terug naar Sydney

Het doel blijft hetzelfde: veel scoren, winnen en als groepshoofd eindigen. Tegen Vietnam zal Jonker de tussenstand bij Portugal-VS doorkrijgen en waar nodig Oranje's speelstijl iets aanpassen. Alles voor die eerste plek.

Bij groepswinst keert Oranje terug naar Sydney. En dat zien de speelsters en de staf wel zitten. "We waren wel een beetje verliefd op Sydney, dus daar willen we graag naar terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl