liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Vollering wint koninginnenrit, pakt geel en zet reuzenstap richting eindzege Tour

  • Demi Vollering grijpt de macht in de zware bergetappe naar de Tourmalet
  • Ze wint de etappe, pakt het geel en zet een grote stap richting de eindzege
  • Annemiek van Vleuten wordt derde, achter de verrassende Kasia Niewiadoma
  • Morgen is de afsluitende tijdrit in Pau
  • Vollering verdedigt daarin een voorsprong van 1.50 op Niewiadoma
  • Van Vleuten staat derde, op 2.28 van Vollering
liveblog gesloten

À demain!

Nog één etappe en dan zit de Tour de France Femmes erop. Morgen wordt de ronde afgesloten met een individuele tijdrit van 22,6 kilometer in Pau. De rit is aardig vlak, met halverwege een kort klimmetje (1,8 kilometer à 5,5%). Ook het laatste stuk naar de finish loopt iets op.

Demi Vollering zal vast lekker slapen nu ze weet dat haar voorsprong op de nummer twee in het klassement, Kasia Niewiadoma, maar liefst 1 minuut en 50 seconden is.

De eerste renster gaat om 14.30 uur van start en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot morgen!

Tour de France Femmes etappe 8

Kool haalt Pau niet: 'Eenzame strijd'

Charlotte Kool reed de laatste tien kilometer alleen de Tourmalet op. "Een eenzame strijd", zo noemde de renster van DSM het. Op haar oortje hoorde ze hoe veel tijd ze nog had, maar dat had weinig zin. Ze kwam twee minuten te laat boven, waardoor de Tour er voor haar nu op zit.

"Ik kon niet harder. Je start de Tour om hem uit te rijden, maar ja. Ik heb de hele week alles gegeven. Ik denk dat het een beetje op is."

Bekijk de reactie van Kool:

Sprinter Kool net buiten tijd op Tourmalet: 'Was een eenzame strijd'

Markus kon niet mee met klassementsrensters

Riejanne Markus ging deze Tour voor een goed klassement, maar dat is naar eigen zeggen tegengevallen. Ze stond al op achterstand en kon vandaag niet mee toen Van Vleuten versnelde op de Col d'Aspin. "Fysiek mis ik net een stapje", is haar conclusie. Morgen kan Markus nog wel hoge ogen gooien in de tijdrit, haar specialiteit.

Bekijk het interview met Markus:

Markus kon klassementsrensters niet volgen: 'Fysiek mis ik net een stapje'

Van Vleuten realistisch: 'Tourmalet is heel eerlijk'

Annemiek van Vleuten moest even bijkomen na de loodzware etappe, maar verscheen daarna realistisch voor de NOS-camera. "Ik was gewoon niet goed genoeg vandaag. Demi had natuurlijk een superdag, maar ik had zelf niet de beste dag. ZE ging en ik kon gewoon niet volgen. De Tourmalet is dan heel eerlijk."

Bekijk de reactie van Van Vleuten:

Van Vleuten realistisch na koninginnenrit: 'Was gewoon niet goed genoeg'

Kool buiten tijd

Dat is zuur: sprinter Charlotte Kool komt twee minuten buiten de tijdslimiet over de streep en mag de Tour morgen niet uitrijden.

Charlotte Kool vlak na de finish op de Tourmalet

Vollering: 'Familie en vrienden langs de kant gaven me kracht'

Na de etappe viel er een last van de schouders van Demi Vollering. "Je moet het eest nog maar eens waarmaken, het is altijd spannend. Je bent altijd ergens bang om stil te vallen, gelukkig deed ik dat niet vandaag", reageerde de nieuwe leidster in de Tour Femmes. "Ik had een hoop familie en vrienden langs de kant staan, die gaf ik onderweg en die gaven me alle krachten vandaag."

Bekijk de reactie van Vollering:

Vollering na machtsgreep op Tourmalet: 'Familie en vrienden gaven me alle kracht'

Kastelijn is bollentrui kwijt

Kasia Niewiadoma kwam als eerste boven op de Col d'Aspin en eindigde op de Tourmalet als tweede. Dat levert haar, naast een tweede plek in het algemeen klassement, ook de eindzege in het bergklassement op.

De Poolse neemt de bollentrui over van Yara Kastelijn, die op de Aspin niet mee kon met het tempo van de klassementsrensters.

Het algemeen klassement

Na haar imposante zege heeft Vollering een ruime voorsprong van 1.50 in het klassement. Daarmee heeft ze een uitstekende uitgangspositie voor de afsluitende tijdrit van morgen.

De strijd om het podium kan morgen nog wel spannend worden: Niewiadoma staat nu tweede. De Poolse heeft een voorsprong van 38 seconden op Annemiek van Vleuten, die derde staat. Haar voorsprong op Kopecky en Moolman-Pasio is klein.

Kijk de ontknoping hier terug

Vollering wint koninginnenrit, pakt geel en zet reuzenstap richting eindzege in Tour

Kopecky verliest 3.32

Lotte Kopecky heeft een ijzersterke etappe gereden: de Belgische komt 'slechts' 3 minuten en 32 seconden na Vollering over de streep. Daarmee is ze haar gele trui dus wel kwijt.

Van Vleuten verliest 2.34 op Vollering, Niewiadoma tweede

"Is er nog steeds niemand binnen?", vraagt de uitpuffende Vollering.

Inmiddels wel: Kasia Niewiadoma is de beste van de rest. De Poolse komt binnen op 1.58 van Vollering.

Van Vleuten verliest 2.34 en is de nummer drie in de etappe.

VOLLERING WINT OP TOURMALET EN PAKT GELE TRUI

Demi Vollering wint de koninginnenrit naar de top van de Tourmalet! Ze pakt de gele trui en zet ook een reuzenstap richting de eindzege in de Tour Femmes.

Het is wachten op de concurrentie.

Nog 500 meter | Vollering op weg naar dubbelslag

Het kan nu niet meer fout gaan: Vollering is op weg naar een prachtige ritzege én de gele trui. Ze kijkt nog even achterom, maar ziet niemand. Vanwege de mist, maar ook vanwege haar ruime voorsprong op Niewiadoma.

Nog 1 km | Vollering won nog nooit een Touretappe

Vollering gaat ook diep, hoor. Ze hoopt natuurlijk zo veel mogelijk voorsprong te pakken voor de tijdrit van morgen.

Nog 2 km | 'Lijkt wel een trainingsritje'

"Het lijkt wel een trainingsritje voor Vollering", aldus commentator Roxane Knetemann.

De kopvrouw van SD Worx is op weg naar de ritzege, het geel en daarmee ook de Tourzege. Morgen staat er nog wel een tijdrit van 23 kilometer op het programma, maar Vollering is op weg om een ruime voorsprong te pakken in het klassement. Van Vleuten rijdt nu al op 1.30.

Niewiadoma rijdt er nog altijd voor, op 1.05 van Vollering.

Nog 3 km | Van Vleuten ziet af

Annemiek van Vleuten heeft het zwaar: haar achterstand is al opgelopen naar een minuut.

Niewiadoma rijd nog tussen Vollering en Van Vleuten, op zo'n 50 seconden van de Nederlandse leidster.

Nog 4 km | Van Vleuten op 45 seconden, Vollering virtueel in het geel

Vollering heeft haar cadans te pakken en focust zich duidelijk op haar ademhaling. Van Vleuten heeft al een achterstand van 45 seconden. Kopecky rijdt op 1.25, dus Vollering rijdt nu virtueel in de gele trui.

Nog 5 km | Vollering is los

Demi Vollering is los: ze is Niewiadoma al voorbij.

Van Vleuten kan haar concurrente al niet meer zien, maar dat komt ook door de mist.

Nog 5 km | Vollering versnelt, Van Vleuten kraakt

Ha, daar is dan toch de versnelling van Vollering. Van Vleuten kraakt!

Nog 6 km | 'Waar zitten we nou naar te kijken?'

"Waar zitten we nou naar te kijken? Alle scenario's had ik bedacht, maar dit is toch weer iets wat we nooit hadden uittekenen", aldus Roxane Knetemann.

Van de verwachte tweestrijd tussen Van Vleuten en Vollering is nog geen sprake. Maar, vooruit, er komen dus nog een aantal hele lastige kilometers aan.

Nog 7 km | 'Straks stukken van boven de 9%'

De verschillen zijn nog niet groot en Lotte Kopecky houdt het verrassend lang vol. Maar er komen nog lastige kilometers aan. "Stukken van boven de 9%. Als je daar klapt, dan klap je ook echt. En we gaan op hoogte", aldus commentator Roxane Knetemann.

Nog 8 km | Niewiadoma op ruim 40 seconden

Kasia Niewiadoma klimt gestaag door. Haar voorsprong op het groepje met Vollering, Van Vleuten, Kopecky, Labous en Moolman-Pasio is ruim 40 seconden.

Nog 9 km | Labous versnelt

Juliette Labous, de nummer 10 in het klassement op 1.52, versnelt. Vollering, Van Vleuten en Moolman reageren. Ook Kopecky gaat nog altijd goed mee.

Nog 10 km | Reusser is klaar

Dankzij het kopwerk van Reusser hebben Vollering, Van Vleuten en co de ontsnapte Niewiadoma in zicht, maar de Zwitserse ploeggenote van Vollering heeft zich inmiddels laten afzakken.

Daardoor loopt de Poolse renster van Canyon//Sram nu toch weer wat uit. "Dit is stilte voor de storm", aldus Roxane Knetemann.

Nog 14 km | Reusser doet belangrijk werk

Marlen Reusser is van grote waarde voor Vollering nu. De tijdritspecialiste rijdt hard op kop van het groepje met Vollering, Van Vleuten, Kopecky, Labous, Spratt, Ludwig, Moolman-Pasio en Santesteban.

De voorsprong van Niewiadoma is al teruggebracht naar 30 seconden.

Nog 14 km | De Tourmalet: buitencategorie

Nog 17 km | Abandon Vos

Marianne Vos is afgestapt. De renster van Jumbo-Visma voelt zich "niet honderd procent fit", meldt haar ploeg. Ze gaat zich nu richten op herstel en het WK.

Nog 17 km | Voet van de Tourmalet

Niewiadoma begint als eerste aan de beklimming van de Tourmalet. De Poolse heeft een minuut voorsprong op Van Vleuten en Vollering, die nu gezelschap hebben gekregen van onder anderen Marlen Reusser en Ashleigh Moolman-Pasio. Reusser doet nog wat kopwerk voor Vollering.

Nog 22 km | Pokeren

Van Vleuten en Vollering praten wat en houden hun benen stil: op die manier kan de groep erachter, waar Vollerings ploeggenoten Kopecky en Reusser in zitten, terugkeren.

Niewiadoma heeft ruim 40 seconden voorsprong. Het Nederlandse duo denkt misschien dat de Poolse geen bedreiging vormt, maar is dat wel zo?

Nog 23 km | Van Vleuten en Vollering laten Niewiadoma rijden

Van Vleuten en Vollering letten vooral op elkaar: ze laten de Poolse nummer drie van vorig jaar rijden, hoewel ze in het klassement op dezelfde tijd staat als Van Vleuten.

Vollering laat Van Vleuten het werk doen. De renster van SD Worx heeft haar ploeggenote, geletruidraagster Kopecky, in de groep erachter zitten.

Nog 26 km | Afdaling

Van Vleuten, Vollering en Niewiadoma zijn bezig aan de afdaling van de Col d'Aspin.

Niewiadoma heeft een klein gaatje te pakken, Vollering passeert Van Vleuten.

Nog 30 km | Niewiadoma als eerste boven

Kasia Niewiadoma mag van Van Vleuten en Vollering de maximale bergpunten op de top van de Col d'Aspin pakken.

Daarmee komt de Poolse op 15 punten in het bergklassement en vormt ze opeens een gevaar voor de bollentrui van Yara Kastelijn. Als Niewiadoma straks als derde boven komt op de Tourmalet, is ze Kastelijn voorbij.

Tussenstand bergklassement

1. Yara Kastelijn 23 punten
2. Anouska Koster 19 punten
3. Kasia Niewiadoma 15 punten

Nog 30 km | 'Superknap van Kopecky'

De voorsprong van koplopers Van Vleuten, Vollering en Niewiadoma gaat nu richting de 50 seconden. Dat betekent dat Kopecky haar leiding virtueel bijna kwijt is. De Belgische heeft een voorsprong van 55 seconden op Van Vleuten. "Ik wil wel even mijn pet afzetten voor Kopecky. Het is superknap", aldus Roxane Knetemann.

Ze zijn bijna op de top van de Col d'Aspin.

Nog 32 km | Kopecky in tweede groepje

Achter Van Vleuten, Vollering en Niewiadoma rijdt een groepje met geletruidrager Lotte Kopecky, Marlen Reusser, Ashleigh Moolman, Cecilie Uttrup Ludwig, Marta Cavalli, Ane Santesteban, Juliette Labous en Amanda Spratt. Zij hebben een achterstand van een klein half minuutje.

Riejanne Markus, de nummer 17 in het klassement op 2.30, zit niet meer in dat groepje. De Nederlandse klassementsrenster van Jumbo-Visma rijdt op ruim 40 seconden van de koplopers.

Nog 34 km | Van Vleuten versnelt

Annemiek van Vleuten begint er al vroeg aan! Nadat haar ploeggenote Liane Lippert een kilometer hard op kop heeft gereden, versnelt de winnares van vorig jaar. Alleen Demi Vollering en Kasia Niewiadoma kunnen mee met het tempo van de wereldkampioene.

Van Vleuten versnelt, Vollering en Niewiadoma volgen

Nog 36 km | Kastelijn op achterstand

Voor Yara Kastelijn gaat het nu toch te hard. De Nederlandse moet het peloton met klassementsrensters laten gaan, zo'n 7 kilometer onder de top van de Col d'Aspin.

Nog 36 km | Movistar trekt door

Van Vleuten heeft baat bij een heel zware koers en haar ploeg is hard bezig om dat te bewerkstelligen. Movistar rijdt nog steeds hard op kop, nu met Paula Patino. Aude Biannic heeft haar werk gedaan en laat zich afzakken, dus Van Vleuten heeft nu nog twee ploeggenoten bij zich.

Vollering zit in het wiel van Van Vleuten.

Nog 37 km | Kastelijn is er nog

Het peloton dunt al uit op de Col d'Aspin, maar we hebben nog geen klassementsrenners zien lossen. Ook Yara Kastelijn zit er nog bij in haar bolletjestrui.

Nog 39 km | Movistar op kop

De ploeg van Annemiek van Vleuten neemt het initiatief: het is Movistar dat de eerste kilometers van de Col d'Aspin op kop rijdt. Van Vleuten heeft nog drie ploeggenotes bij zich: Biannic, Patino en Lippert, die vroeg in de etappe onderuit ging.

Nog 41 km | Aan de voet van de Col d'Aspin

De rensters zijn aan de voet van de Col d'Aspin, de strijd kan beginnen!

De klim begint gelijkmatig, met een paar kilometers met een stijging van zo'n 5 procent gemiddeld. Daarna wordt het steiler: zo'n 8% gemiddeld, met een steile kilometer van 9,5% halverwege.

De koploopsters zijn teruggepakt.

Nog 44 km | Flink tempo op weg naar de Aspin

Het gaat hard op weg naar de voet van de Col d'Aspin; het eerste uur hebben de koploopsters afgelegd met een gemiddelde van 41,4 kilometer per uur. Het peloton heeft Andersen en Pompanon nu wel bijna teruggepakt. Het gat is nog maar 15 seconden.

Nog 48 km | Van der Wolf stapt af

Babette van der Wolf is niet meer in koers. De 19-jarige debutant is de jongste renster van het Tourpeloton, maar ze gaat de finish in Pau niet halen.

Eerder deze Tour spraken we met Van der Wolf. Toen vertelde ze dat ze vooral ervaring hoopte op te doen in haar eerste Ronde van Frankrijk.

Bekijk het interview van twee dagen geleden:

Tourdebutant Van der Wolf (19) is de jongste in het peloton: 'Zoveel leermomenten'

Nog 55 km | Nieuwe aanval

Nu Demay is teruggepakt, volgt een nieuwe aanval: Margot Pompanon (St Michel-Mavic-Auber93) en Susanne Andersen (Uno-X) zijn ervandoor. Sara Poidevin (EF) probeert de oversteek te maken. Dit zijn niet de rensters die we straks verwachten op de zware beklimmingen, die nu snel dichterbij komen. Nog tien kilometer tot de voet van de Col d'Aspin.

Deignan, profrenster en moeder van twee

Over Lizzy Deignan gesproken: de renster van Lidl-Trek maakte dit voorjaar haar rentree in het profpeloton na haar tweede zwangerschap. De Britse oud-wereldkampioene noemt zichzelf "een rolmodel bij toeval". Ze vindt dat de combinatie van het moederschap en een topsportcarrière normaler moet worden in het wielrennen.

Lizzy Deignan, profrenster en moeder: 'Moet normaler worden in het wielrennen'

Nog 66 km | Demay alleen vooruit

Het is onrustig in aanloop naar de eerste klim. We hebben meerdere aanvalspogingen gezien, onder anderen van oud-wereldkampioene Lizzy Deignan (Lidl-Trek). Coralie Demay (St Michel-Mavic-Auber93) heeft nu een kleine voorsprong.

Nog 68 km | Tourmalet in de wolken

Onze collega's in Frankrijk zijn aangekomen op de top van de Tourmalet, waar de rensters naar op weg zijn. Het is daar flink mistig, op 2.110 meter hoogte. Ook is er nog kans op regen op de klim.

En om dit weerbulletin compleet te maken: op de Col d'Aspin staat de wind tegen en op de Tourmalet komt de wind van de zijkant. "Dat kan wel meespelen met de tactiek. Met wind tegen is het lastiger om weg te rijden", aldus commentator Roxane Knetemann.

Evenepoel wint in San Sebastián, Merlier juicht in Polen

Even een uitstapje naar het mannenpeloton, want Remco Evenepoel heeft voor de derde keer in evenzoveel deelnames de Clásica San Sebastián op zijn naam gebracht. De 23-jarige wereldkampioen klopte de Bask Pello Bilbao in de sprint.

De Belg van Soudal Quick-Step, die vroeg in de koers ten val was gekomen, toonde zich met nog 70 kilometer te gaan voor het eerst toen hij samen met Bettiol, Vlasov en Bilbao uit het peloton wegreed en bij vroege vluchters Van Hooydonck en Bardet aansloot, die net als Bettiol al snel afhaakten. Op de laatste klim van de dag, de Murgil (2,1 km à 10,1%) kreeg Evenepoel de Rus Vlasov eraf. De taaie Bilbao kon de Belg wel volgen, maar moest in de sprint zijn meerdere erkennen.

In de Ronde van Polen ging de zege ook naar een renner van Soudal Quick-Step. De Belg Tim Merlier versloeg Olav Kooij van Jumbo-Visma in de sprint.

Nog 80 km | Val Lippert, vlak voor Van Vleuten

Een valpartij achteraan in het peloton: Liane Lippert, ritwinnaar en ploeggenote van Annemiek van Vleuten, gaat onderuit, net als de Nederlandse Maaike Coljé. Van Vleuten komt zelf goed weg, want de wereldkampioene zat er vlak achter. Ze kon net op tijd remmen en eromheen sturen.

Nog 89 km | Départ réel

Daar is het officiële startsein: de koninginnenrit is begonnen! Julie de Wilde is de eerste die een aanval plaatst, maar de renster van Fenix-Elgenant wordt snel weer teruggepakt.

De eerste 45 kilometer zijn 'Frans vlak' en dus niet bijzonder lastig.

Van Vleuten heeft mechanische pech

Er is iets mis met de fiets van Annemiek van Vleuten: de wereldkampioene stopt aan de kant van de weg om er even aan te (laten) prutsen. Ze zitten nog in de neutralisatie, dus er is geen paniek. Van Vleuten kan snel weer terugkeren in het peloton.

Klaar voor de start

De rensters staan klaar in Lannemezan. Nog een paar minuten en dan mogen ze vertrekken. Na een neutralisatie van bijna vijf kilometer wordt dan het officiële startsein gegeven.

Roelandts (ploegleider Van Vleuten): 'Gaat afhangen van vorm van de dag'

Jürgen Roelandts, ploegleider van Annemiek van Vleuten bij Movistar, heeft vertrouwen in zijn kopvrouw vandaag. "Het is een lastige week geweest. Ik denk dat Annemiek dat wel heel goed aankan. Alhoewel, Demi heeft wel laten zien dat ze de beste van het jaar is tot nu toe. Ik denk wel dat ze gelijkwaardig zijn deze Tour. Het gaat ook wel afhangen van de vorm van de dag van beiden."

Bekijk het interview met Roelandts:

Roelandts (ploegleider Van Vleuten): 'Demi en Annemiek zijn gelijkwaardig deze Tour'

Van der Breggen: 'Anderhalf uur klimmen is heel eerlijk'

Demi Vollering (SD Worx) geeft geen interview voor de start. De renster wil zich focussen op de wedstrijd. Haar ploegleider, Anna van der Breggen, verscheen wel voor onze camera.

"Het is wel een spannende dag. Het is wel duidelijk dat het een zware etappe gaat zijn. Demi zelf heeft dit goed verkend", aldus de ploegleider van SD Worx, die niets wil zeggen over de tactiek. "De Tourmalet is een hele eerlijke klim, ruim anderhalf uur klimmen is heel eerlijk. Je zou heel veel plannen kunnen maken, maar het hangt er ook vanaf hoe het gaat met de meiden.

Bekijk het interview met Van der Breggen:

Van der Breggen (ploegleider Vollering): 'Tourmalet is een hele eerlijke klim'

Kastelijn kan bergtrui veiligstellen

Yara Kastelijn kan zich vandaag in de koninginnenrit kronen tot bergkoningin van de Tour. De Nederlandse renster van Fenix-Elegant weet wat haar te doen staat: als ze op de eerste col, de Col d'Aspin, wat punten pakt, kan haar de bollentrui eigenlijk al niet meer ontgaan.

In de etappe van vandaag zijn nog maximaal 25 bergpunten te verdienen. De verwachting is niet dat de nummer 2 en 3, Anouska Koster en Kathrin Hammes - op papier mindere klimmers dan Kastelijn -, het haar nog moeilijk gaan maken. Het gevaar zou nog wel kunnen komen van Van Vleuten, Vollering, Moolman-Pasio of andere kandidaten voor de ritzege. Maar als Kastelijn op de Aspin attent is, hoeft ze die al niet meer te vrezen.

De stand in het bergklassement

1. Yara Kastelijn 23 punten
2. Anouska Koster 19 punten
3. Kathrin Hammes 11 punten
4. Julie van de Velde 9 punten
5. Agnieszka Skalniak-Sójka 8 punten

Bergen van tien kilometer?

Geoloog Marjolein Naudé van Universiteit Utrecht vertelt tijdens de Tour de France over het landschap waar het peloton rijdt. Vandaag legt ze uit hoe de vlaktes voor de Pyreneeën zijn ontstaan. Als dat niet zou zijn gebeurd, hadden de rensters vandaag bergen van wel tien kilometer kunnen beklimmen.

Bekijk het mini-college van Marjolein Naudé:

Geologie in de Tour: 'Pyreneeëncols zijn indrukwekkend, maar het dak ontbreekt'

De 'mini-fanclub' van Van Vleuten

Annemiek van Vleuten kan straks rekenen op de aanmoedigingen van een paar hele trouwe supporters. Haar 'mini-fanclub', bestaande uit de Belgische broers Ronny en Eddy Liedts en haar oom Gerard Mocking staan straks op de Tourmalet om hun heldin aan te moedigen.

Onze verslaggever in de Tour Femmes, Anne van Eijk, zocht het drietal op. Lees het verhaal hier:

Longo Borghini, Ewers en Balsamo niet meer van start

Voor Elisa Longo Borghini, Elisa Balsamo (Lidl-Trek) en Veronica Ewers (EF) zit de Tour de France Femmes erop. De drie rensters gaan om verschillende redenen niet meer van start in de zevende etappe.

Longo Borghini, die vierde stond in het klassement en vorig jaar als zesde eindigde, heeft last van een huidinfectie. Balsamo kampt met vermoeidheid. De Italiaanse oud-wereldkampioene maakte deze Tour haar rentree nadat ze eind mei zwaar gevallen was en daarbij haar kaak en een botje in haar hand had gebroken.

Ewers, vorige maand nog vierde in de Giro Donne, brak gisteren bij een val haar sleutelbeen.

Elisa Balsamo

Het algemeen klassement

Het algemeen klassement: daar draait het vandaag allemaal om. En dan kijken we vooral naar Annemiek van Vleuten en Demi Vollering, de favorieten voor de eindzege. Van Vleuten heeft, mede door de tijdstraf van 20 seconden die Vollering twee dagen geleden kreeg, een voorsprong van 12 seconden op haar Nederlandse concurrente.

Ashleigh Moolman-Pasio staat nu nog op gelijke hoogte met Van Vleuten. Kasia Niewiadoma, de nummer drie van vorig jaar, heeft ook een goede uitgangspositie.

Riejanne Markus hoopt vandaag ook op goede klimbenen. De klassementsrenster van Jumbo-Visma verloor in het begin van de Tour wat tijd en staat 17de op 2.30 van Lotte Kopecky.

En wat te denken van Yara Kastelijn? De Nederlandse hoopt vandaag haar bergtrui veilig te stellen en heeft daarvoor nog maar een paar puntjes nodig. Kastelijn staat ook nog goed in het klassement. Bovendien is ze een goede klimmer. Eerder deze Tour zei ze te hopen op een plek in de toptien van het klassement.

Elisa Longo Borghini heeft zich vanochtend afgemeld, dus die valt sowieso uit de toptien. En Lotte Kopecky zelf? De verwachting is dat de Belgische haar gele trui vandaag kwijt gaat raken, want normaal gesproken zijn de Pyreneeëncols te lang en zwaar voor de ploeggenote van Vollering.

Live vanaf de start

Je hoeft vandaag niks te missen van de koninginnenrit, want we zijn er vanaf de start live bij. De etappe is vanaf 16.05 uur live te zien via NPO 1 en onze livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Koninginnenrit

De etappe van vandaag kan met recht de koninginnenrit van deze Tour genoemd worden. De rit, die start in Lannemezan en finisht op de Tourmalet, is met 89,9 kilometer niet zo lang, maar wel loodzwaar.

De eerste 48 kilometer zijn niet al te lastig, maar dan doemt de eerste Pyreneeëncol op. De Col d'Aspin (eerste categorie) is met 12 kilometer à 6,5% al niet mals, maar in deze etappe geldt de befaamde Tourklim slechts als opwarmertje. Na een afdaling beginnen de rensters namelijk aan de beklimming van de Tourmalet: met 17 kilometer en een gemiddelde stijging van 7,3% veruit de zwaarste klim uit de (jonge) geschiedenis van de Tour de France Femmes.

De verwachting is dat er vandaag niet met seconden, maar eerder met minuten gestrooid zal worden in het klassement. Wie mag er morgen in het geel aan de afsluitende tijdrit beginnen? Dat weten we na 19.00 uur.

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de Tour de France Femmes. Dit is de dag waar de klassementsrensters al dagen naartoe leven, de dag van de loodzware bergetappe met finish op de Tourmalet. Om 16.15 uur stapt het peloton op in Lannemezan. Via dit blog houden we je de hele dag op de hoogte van de koers. On y va!