liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

'Nachtmerrie' voor sprinter Kool: vroege vluchter Norsgaard blijft haar net voor

  • De sprinters komen net te laat in de zesde Touretappe naar Blagnac
  • Vroege vluchter Emma Norsgaard wint de rit
  • Charlotte Kool sprint daarachter naar de tweede plaats
  • Lees het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

À demain!

Morgen gaat de Tour de France Femmes verder met de loodzware etappe met finish op de Tourmalet. Dat belooft spektakel! De rensters gaan om 16.15 uur van start in Lannemezan en dan zijn wij er ook weer bij met een liveblog én een live-uitzending op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Tot morgen!

Bekijk de samenvatting van de etappe

Samenvatting etappe 6: Kool komt te laat, vluchter Norsgaard wint 'sprintersrit'

Kopecky over mislopen massasprint: 'Wel weer zuur'

Kopecky sprint naar derde plek: 'Het is wel weer zuur'

Vollering: 'Was knokpartijtje om van voren te blijven'

Vollering na chaotische finale: 'Was knokpartijtje om van voren te blijven'

De schade bij Kastelijn? 'Paar schaafwonden'

Yara Kastelijn kwam ten val vandaag, maar de schade lijkt mee te vallen. "Een paar schaafwonden", denkt ze. "Maar ik moet het nog met de dokter bekijken."

De Nederlandse behield de leiding in het klassement en kan morgen in de laatste bergetappe de eindzege veiligstellen. "Als ik een paar puntjes kan pakken is het denk ik wel goed."

Schade valt mee bij bergkoningin Kastelijn: 'Paar schaafwonden, hoort erbij'

Norsgaard emotioneel: 'Iedereen bleef in me geloven'

Emma Norsgaard was in tranen in haar eerste interview na haar overwinning. "Ik wil iedereen bedanken die in mij is blijven geloven toen ik er het hele voorjaar uit lag. Dit is mijn grootste overwinning ooit", aldus Norsgaard.

De 24-jarige Deense viel vorig jaar in de vijfde etappe van de Tour Femmes uit na een valpartij. Dit voorjaar brak ze haar sleutelbeen in Strade Bianche, waardoor ze de voorjaarsklassiekers miste.

Norsgaard in tranen na zege in Tour: 'Mijn grootste overwinning ooit'

Geen champagne voor Van Vleuten na tweede zege Movistar

Annemiek van Vleuten verscheen met een grote lach op haar gezicht voor de microfoon na de etappe. Met de sfeer in haar ploeg zal het vanavond wel goed zitten na de tweede ritzege deze Tour. Maar een glaasje champagne zal er niet inzitten voor de kopvrouw, die morgen aan de bak moet in de etappe naar de Tourmalet.

Bekijk de reactie van Van Vleuten:

Vreugde, maar geen champagne bij Van Vleuten na ritzege Norsgaard

Kool: 'De grootste nachtmerrie'

"Dit is wel de grootste nachtmerrie", reageerde Charlotte Kool na haar tweede plaats in Blagnac. "Dit gaat me lang bijblijven, denk ik."

Bekijk de reactie van Kool:

Kool wint sprint, maar komt net te laat voor ritzege: 'De grootste nachtmerrie'

Het algemeen klassement na de etappe

Annemiek van Vleuten en Ashleigh Moolman kwamen op zo'n 20 seconden achterstand binnen, omdat ze werden opgehouden door de val op 1,1 kilometer van de streep. Omdat dat in de laatste drie kilometer gebeurde, heeft het geen gevolgen voor het klassement.

Bekijk de zenuwslopende ontknoping

Vroege vluchter Norsgaard voorkomt sprintzege Kool in Tour de France Femmes

De toptien in de zesde etappe

Charlotte Kool was heel dicht bij haar eerste ritzege in de Tour, maar kwam een paar meter tekort. De Nederlandse versloeg Lotte Kopecky en Marianne Vos in de sprint, maar dat leverde haar 'slechts' een tweede plaats op.

FINISH | NORSGAARD WINT

Het peloton komt weer te laat! Vroege vluchter Emma Norsgaard redt het! De Deense renster van Movistar wint de zesde etappe in Blagnac.

Charlotte Kool wint de sprint achter Norsgaard, Lotte Kopecky wordt derde en slaat gefrustreerd op haar stuur.

Nog 1 km | Rechte lijn naar de streep

Norsgaard en Skalniak hebben nog 10 seconden over! Wordt het wel een massasprint?

Vanaf hier is het een rechte lijn naar de finish in Blagnac.

Nog 1,1 km | Val in peloton

Ai, in de laatste chicane gaan er in het peloton wat renners onderuit. Sprinters Vos, Kool en Kopecky zitten ervoor en kunnen door.

Nog 2 km | Billenknijpen

Het wordt weer billenknijpen: halen de koplopers het toch? Norsgaard en Skalniak rijden samen hard door en hebben nog 13 seconden over.

Nog 3 km | Massasprint op komst?

Daar is SD Worx, toch nog. Cecchini zet zich op kop van het peloton, want het gat met de koplopers is nog altijd 20 seconden. Vooraan zijn alleen Skalniak en Norsgaard over. Voor Alonso gaat het te hard na een dag vooruit te hebben gereden.

Nog 6 km | Koplopers in zicht

Het wordt nu krap voor koplopers Skalniak, Alonso en Norsgaard. Het aanstormende peloton kan het drietal al zien rijden op de lange, rechte weg naar de finish in Blagnac. Ze hebben nog 20 seconden over.

Nog 8 km | Kopecky volgt Vos

Lotte Kopecky heeft natuurlijk ook een goede sprint in de benen. Haar ploeg, SD Worx, bemoeit zich niet met de achtervolging. De Belgische geletruidrager zit wel goed vooraan, in het wiel van Marianne Vos.

Nog 10 km | Ploeg Balsamo werkt mee

Ook Lidl-Trek, dat met Elisa Balsamo een sprinter in de ploeg heeft, helpt nu een handje mee op kop van het peloton.

De voorsprong van de koplopers loopt sneller terug: 35 seconden hebben Skalniak, Alonso en Norsgaard nog over.

Nog 14 km | Nog steeds 1 minuut voor koplopers

Ondanks het werk van Jumbo-Visma, UAE en dsm-firmenich wordt de voorsprong van de drie koplopers niet kleiner. Skalniak, Alonso en Norsgaard hebben nog altijd een voorsprong van een minuut.

Het peloton jaagt op de drie koplopers

Nog 21 km | Val Adegeest

Een valpartij achteraan in het peloton. Loes Adegeest ligt erbij. Het lijkt een val zonder erge gevolgen: de renster van FDJ-SUEZ, die deze etappe erg actief was en meerdere keren probeerde weg te rijden, stapt snel weer op.

Nog 23 km | Voorsprong kopgroep loopt terug

In het peloton werken de ploegen met een sprinter nu samen. UAE (voor Consonni), dsm-firmenich (voor Kool) en Jumbo-Visma (voor Vos) verdelen het kopwerk, met resultaat: de voorsprong van de drie vluchters is teruggebracht naar 1 minuut.

Brown is weer teruggepakt.

Nog 30 km | Brown in chasse patate

Grace Brown (FDJ-SUEZ) is weggereden uit het peloton, maar het lijkt onbegonnen werk om alleen het gat met de drie koplopers te dichten.

Nog 40 km | Côte de la Gayre, Kool is er nog

Op het laatste klimmetje handhaaft Charlotte Kool zich in het peloton.

In de kopgroep pakt Skalniak de maximale 2 punten op de top van Côte de la Gayre. De Poolse komt daardoor op 8 punten in het bergklassement. Yara Kastelijn mag daardoor morgen opnieuw in de bollentrui starten, hoewel het even afwachten is hoe groot de schade na haar val is. Kastelijn zit inmiddels weer in het peloton.

Nog 41 km | Voorsprong koplopers loopt weer op

De rust is even terug in het peloton, waardoor koplopers Norsgaard, Skalniak en Alonso weer verder uit kunnen lopen. Het trio heeft een voorsprong van 2 minuten. Ze beginnen nu aan het laatste klimmetje van vandaag, de Côte de la Gayre (vierde categorie).

Nog 44 km | Ook Knaven uit koers gezet

Ook ploegleider Servais Knaven is uit de Tour de France Femmes gezet. De Nederlander van AG Insurance-Soudal Quick-Step zat aan het stuur van de auto waar renster Lotta Henttala eerder in de etappe aan hing. Henttala werd daarvoor ook gediskwalificeerd.

Nog 45 km | Kool terug in peloton, net als Kastelijn

Charlotte Kool is terug in het peloton. Tijd om even te luisteren naar het gesprek dat we voor de etappe hadden met de sprintster van dsm-firmenich.

Sprinter Kool voelt geen druk voor laatste sprintetappe: 'Vooral veel zin in'

Nog 53 km | Val Kastelijn

Ai, daar gaat de bolletjestrui onderuit. Yara Kastelijn zit inmiddels wel weer op de fiets, met een bebloede arm. Ook haar broek is gescheurd.

Veronica Ewers, de klassementsrenster van EF, ging als eerste de berm in en maakte een flinke smak.

Kastelijn is gehavend na haar val

Nog 54 km | Peperkamp gaat Kool helpen

Er komt hulp voor Charlotte Kool: haar ploeggenote Esmee Peperkamp laat zich afzakken naar het groepje waar de Nederlandse sprintster in zit. Het groepje rijdt 25 seconden achter het peloton.

In het peloton rijdt UAE nu op kop. Die ploeg heeft met Consonni een troef in de sprint en wil Kool liever niet al te makkelijk terug laten keren.

Nog 59 km | Actie in peloton

Op de Côte du Clos Pourtié proberen meerdere rensters weg te springen uit het peloton. Lizzy Deignan (Lidl-Trek) is actief en we zien ook FDJ-SUEZ met meerdere aanvallen, ook van de Nederlandse Loes Adegeest. Nog zonder succes.

Nog 60 km | Kool gelost

Charlotte Kool, die straks hoopt te kunnen sprinten om de ritzege in Blagnac, had het lastig op de klimmetjes, die elkaar in rap tempo opvolgden. De Nederlandse renster van dsm-firmenich rijdt zo'n 30 seconden achter het peloton en moet in de achtervolging.

Nog 61 km | Henttala uit koers gezet na hangen aan auto

Lotta Henttala, die het peloton op de tweede klim moest lossen uit het peloton, is uit de Tour gezet omdat ze aan haar ploegleiderswagen heeft gehangen.

Nog 63 km | Skalniak sprokkelt bergpunten

Daar is het volgende klimmetje alweer. Op de Côte du Clos Pourtié (vierde categorie) pakt Skalniak voor de derde keer vandaag 2 punten.

Voor de huidige drager van de bolletjestrui, Yara Kastelijn, is dat helemaal prima. De Nederlandse heeft een ruime voorsprong in het algemeen klassement.

Tussenstand bergklassement

1. Yara Kastelijn 23 punten
2. Anouska Koster 19 punten
3. Kathrin Hammes 11 punten
5. Agnieszka Skalniak 6 punten

Nog 70 km | Côte de Puycelsi

Jorgensen en Alonso zijn aangesloten bij Skalniak. De drie rensters hebben een voorsprong van 2 minuten op het peloton. Op het tweede klimmetje van de dag, de Côte de Puycelsi (vierde categorie), komt Skalniak als eerste boven. Twee puntjes erbij voor de Poolse.

Voor Lotta Henttala, de sprintster van AG Insurance-Soudal Quick-Step, gaat het te hard in het peloton.

Nog 76 km | dsm op kop voor Kool

In het peloton wordt de achtervolging op de drie ontsnapte rensters geleid door dsm-firmenich. De Nederlandse ploeg hoopt straks in Blagnac te kunnen sprinten met Charlotte Kool.

Nog 83 km | Norsgaard in achtervolging

Ook Emma Norsgaard, ploeggenote van Annemiek van Vleuten bij Movistar, is weggereden uit het peloton. Norsgaard is samen met Alonso op weg naar Skalniak, de Poolse tijdritkampioen die al een voorsprong van 2,5 minuut bijeen heeft gereden.

Nog 84 km | Kijk nu live naar de etappe

Onze live-uitzending is begonnen. Kijk live naar de zesde etappe via deze stream of op NPO 1. Het commentaar is van Andries Lamain en Roxane Knetemann.

Nog 87 km | Côte de la Cadène

In aanloop naar het eerste klimmetje zijn twee rensters weggereden uit het peloton: Agnieszka Skalniak-Sojka (Canyon//Sram) en Sandra Alonso (Ceratizit-WNT).

Skalniak loste Alonso op de klim en pakte de 2 punten op de top, het ene puntje ging naar Alonso. Geen punten dus voor de Nederlandse nummer 1 en 2 in het bergklassement, Yara Kastelijn en Anouska Koster.

Nog 97 km | Koplopers teruggepakt, Kopecky mengt zich

Vroege vluchters Neylan en Tacey zijn alweer teruggepakt. Meerdere rensters proberen om weg te rijden, maar dat lukt niet. Ook Lotte Kopecky bemoeit zich ermee: de Belgische geletruidrager springt mee, maar krijgt geen ruimte.

Nog 100 km | Twee koplopers

De rensters zijn op weg naar het eerste klimmetje van vandaag, de Côte de la Cadène (vierde categorie). Twee rensters hebben een kleine voorsprong van zo'n 15 seconden op het peloton: Rachel Neylan (Cofidis) en April Tacey (Lifeplus Wahoo).

Van 't Geloof moest wachten op trein in finale: 'Was wel even paniek'

Voor de start spraken we ook met Marjolein van 't Geloof. Want hoe zat dat nou met die spoorwegovergang in de etappe van gisteren?

"We waren heel hard aan het racen om op tijd binnen te komen. Twee kilometer voor de finish werden de spoorbomen dichtgedaan. Dat was wel even paniek", aldus de Nederlandse renster. "Er was een commissaris met een stopwatch. Hij ging gewoon naast ons staan en zei: 'Ik haal de tijd eraf die jullie hebben stilgestaan. Als de spoorbomen weer omhoog gaan, moeten jullie sprinten naar de finish want het wordt heel close'. We hadden gelukkig nog 17 seconden over."

Van 't Geloof is blij dat ze nog in koers is, want ze heeft haar zinnen gezet op de etappe van vandaag. De renster van Human Powered Health hoopt mee te kunnen doen als het straks een massasprint wordt in Blagnac.

Van 't Geloof moest wachten op trein in finale Touretappe: 'Was wel even paniek'

Het algemeen klassement

Vanwege haar tijdstraf van 20 seconden zakte Demi Vollering gisteren naar de zevende plaats in het klassement. Ze heeft nu een achterstand van 12 seconden op Annemiek van Vleuten, op papier haar grootste concurrente.

Lotte Kopecky, ploeggenote van Vollering bij SD Worx, draagt voor de vijfde dag op rij de gele trui.

Vollering: 'Nog even gemotiveerd en gefocust'

Demi Vollering reageerde voor de start op de straf die haar ploegleider heeft gekregen. Danny Stam werd vanochtend uit de Tour gezet voor zijn - volgens de UCI "bijzonder gevaarlijke" - actie in de etappe van gisteren, waarbij hij met Vollering aan zijn bumper langs de andere ploegleiderswagens reed. Volgens de UCI heeft Stam daarna ook ongepaste opmerkingen gemaakt bij de jury.

"Het zijn een lastige paar dagen voor ons. Lorena (Wiebes) eruit, een tijdstraf, Danny eruit. Het is niet leuk, maar we kunnen er nu niks aan doen", aldus de kopvrouw van SD Worx.

Vollering heeft de beelden van haar inhaalactie achter de ploegleiderswagen inmiddels teruggekeken. "Het enige waar ik mee bezig was, was zo snel mogelijk terugkeren in het peloton, want voor je het weet gaan ze weer zonder je. Ik heb nooit het idee gehad dat ik iets deed wat ik niet mocht.", aldus Vollering, die 20 seconden tijdstraf kreeg.

En of ze nu extra getergd is? "De ploeg is nog steeds even gemotiveerd en gefocust. We proberen ons niet te veel te laten afleiden."

Vollering over 'lastige dagen' in Tour: 'Proberen ons niet te veel af te laten leiden'

Nog 122 km | Départ réel

Daar is het startsein: de rensters zijn vertrokken voor de zesde etappe van de Tour de France Femmes.

Nog drie etappes

Pau is niet ver meer: nog drie etappes en dan zit de Tour de France Femmes erop. Wat staat de rensters nog te wachten?

Na de sprintetappe van vandaag staat morgen de laatste en zwaarste bergetappe van deze Tour op het programma. De verwachting is dat de strijd tussen Annemiek van Vleuten en Demi Vollering los zal barsten in de loodzware rit over de Col d'Aspin en de Col du Tourmalet.

Zondag wordt de tweede Tour de France Femmes afgesloten met een individuele tijdrit van 22 kilometer rond Pau.

  • NOS
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 8

Stam: 'Rensters dachten dat ik een grapje maakte'

Vijf minuten nadat Danny Stam te horen had gekregen dat hij uit de Tour was gezet, verscheen hij voor onze NOS-microfoon. "Een vrij heftige straf voor iemand terugbrengen met de auto", noemt de ploegleider van SD Worx het besluit van de jury. Veel informatie heeft hij verder niet gekregen. "Ze kwamen met vier man sterk aan en het enige wat werd gezegd dat ik niet verder mocht", aldus de Nederlander, die er aardig de pest in heeft.

"Ik ga geen koffie drinken met ze, hier word je wel chagrijnig van. Ik hoop dat de meiden het in een goede sfeer omzetten. Ze dachten eerst dat ik een grapje maakte, maar dat was niet het geval."

Stam blijft wel in Frankrijk om zijn rensters bij te staan. De ploeg heeft met Anna van der Breggen nog een ploegleider in koers.

Bekijk de reactie van Stam hieronder:

Ploegleider Stam na uitsluiting: 'Rensters dachten dat ik een grapje maakte'

Rensters moesten wachten op trein

Nog een opvallend verhaal uit de etappe van gisteren: negen rensters kwamen buiten tijd binnen, waaronder de drie Nederlandse rensters Marjolein van 't Geloof, Jeanne Korevaar en Babette van der Wolf. Toch mogen zij vandaag weer van start, want na afloop bleek dat ze in de finale moesten stoppen voor een trein. "Ze hebben die tijd genomen en we moesten naar de finish sprinten", twitterde Van 't Geloof na de etappe.

Stam uit koers gezet

Vers van de pers: Danny Stam is uit de Tour de France Femmes gezet. De ploegleider van SD Worx, die onder anderen favoriet Demi Vollering onder zijn hoede heeft, wordt door de UCI bestraft voor zijn "gevaarlijke inhaalactie" in de vijfde etappe. Ook zijn "ongepaste opmerkingen" aan het adres van de jury hebben bijgedragen aan het besluit om de Nederlander uit de koers te halen.

Vollering kreeg na de etappe van donderdag al een tijdstraf van 20 seconden omdat ze te lang achter haar ploegleidersauto had gereden na een wielwissel. De jury bestrafte de kopvrouw van SD Worx omdat ze aan de achterbumper van Stam langs de andere ploegleiderswagens reed. Stam had haar bij de laatste auto in de colonne af moeten zetten en dan had Vollering zelf van auto naar auto moeten rijden.

'Bijzonder gevaarlijke actie'

De UCI heeft de beelden uitgebreid teruggekeken en kwam tot de conclusie dat de actie van Stam "bijzonder gevaarlijk" was, zo valt te lezen in het persbericht van de internationale wielerbond. De ervaren ploegleider reed ook een stukje door de berm om erlangs te kunnen.

Kijk de beelden hier terug:

Vollering kleeft aan bumper ploegleiderswagen: 20 seconden tijdstraf

Het onbegrip was donderdag na de etappe groot bij Vollering en Stam. "Ik weet niet zo goed wat ik fout deed", reageerde de renster. Stam: "Een belachelijk hoge straf. Ik hoop dat ze zondag goed naar bed gaan bij de UCI als de Tour op 5 seconden verloren wordt."

Stam ging na de etappe verhaal halen bij de jury. Volgens de UCI heeft hij daarbij ook ongepaste opmerkingen gemaakt: voor de jury een extra reden om hem uit de Ronde van Frankrijk te zetten. De Nederlandse ploegleider heeft ook een boete van 500 Zwitserse frank (523 euro) gekregen.

Bekijk de reacties van Stam en Vollering na de etappe van donderdag:

Nog een keer sprinten?

Voordat de Tour morgen de bergen in trekt, krijgen de sprinters vandaag nog een laatste kans. De etappe van Albi naar Blagnac is niet helemaal vlak, maar wel een stuk minder lastig dan de rit van gisteren.

In de 122 kilometer lange etappe moeten de rensters vier klimmetjes van de vierde categorie over. De tweede beklimming, de Côte de Puycelsi (1.800 meter tegen 6% gemiddeld), is het lastigst. De laatste côte ligt op 40 kilometer van de aankomst. De slotfase is daarna niet zo lastig meer en de laatste kilometer is het rechtdoor naar de streep in Blagnac.

De wind zal voor de start wel een punt van aandacht zijn in de ploegbussen, want die heeft in de laatste 22 kilometer vrij spel als de weg lange tijd rechtdoor loopt.

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de zesde etappe van de Tour de France Femmes. Om 14.20 uur stappen de rensters in Albi op voor een rit van 122 kilometer naar Blagnac. Via dit blog houden we je de hele middag op de hoogte van alle ontwikkelingen in Zuid-Frankrijk. On y va!

Lotte Kopecky draagt voor de vijfde dag op rij de gele trui