liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

'Brutale Nederlander' Eenkhoorn baalt van tweede plek, Asgreen bezorgt ploeg 50ste Tourzege

  • Vroege vluchter Kasper Asgreen troeft medekoploper Pascal Eenkhoorn af op de streep
  • De sprinters komen te laat in Bourg-en-Bresse
  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • De Avondetappe begint om 21.34 uur. Te gast zijn Stef Clement, Lorena Wiebes en Tomas Van Den Spiegel
liveblog gesloten

À demain!

Dit was het voor vandaag, maar morgen is er weer een nieuwe dag in de Tour. De Ronde van Frankrijk gaat dan verder met etappe van Moirans-en-Montagne naar Poligny. De rit van 172,8 kilometer is een stuk minder vlak dan de etappe van vandaag, dus we verwachten weer een interessante strijd. De avonturiers hebben immers gezien dat er in deze derde week van de Tour veel mogelijk is.

De etappe begint morgen om 13.30 uur en dan zijn wij er ook weer met een liveblog.

À demain!

Tour de France etappe 19

Philipsen over akkefietje met Eenkhoorn: 'Niet arrogant bedoeld'

Een van de opvallendste momenten uit de etappe was het akkefietje tussen Philipsen en Eenkhoorn. De Belg kwam verhaal halen toen de Nederlander wegsprong. "Ik wilde even duidelijk maken dat we graag wilden sprinten vandaag. Het was niet agressief of arrogant bedoeld, helemaal niet."

Bekijk de reactie van Philipsen:

'Chapeau' Philipsen voor Eenkhoorn, maar: 'Wilde duidelijk maken dat we wilden sprinten'

Bekijk de samenvatting

Samenvatting etappe 18: Asgreen wint, maar Eenkhoorn kleurt vlakke rit

Campenaerts krijgt prijs voor de strijdlust

Victor Campenaerts kreeg na zijn dag in de vroege vlucht én zijn lead-out de prijs voor de strijdlust uitgereikt. Hij gaf alles om zijn ploeggenoot Pascal Eenkhoorn goed af te zetten, maar dat leverde geen ritzege op. "Het is geen schande om van Asgreen te verliezen."

Campenaerts na lead-out voor Eenkhoorn: 'Geen schande om van Asgreen te verliezen'

Asgreen dankt medevluchters en ploeggenoten

Asgreen kennen we als winnaar van voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen (2021), de E3-Prijs (2021) en Kuurne-Brussel-Kuurne (2020), maar een rit in een grote ronde won hij nog nooit. Tot vandaag.

Bekijk de reactie van de winnaar:

Asgreen bedankt medevluchters na 'ploegentijdrit': 'Hadden allemaal verdiend te winnen'

Vijftigste ritzege voor Soudal-Quick Step, derde Deense winnaar

Kasper Asgreen had de eer om de vijftigste Touroverwinning voor zijn ploeg Soudal-Quick Step te boeken. De Deen werd ook nog eens de derde ritwinnaar uit Denemarken in deze Tour, na Mads Pedersen en Jonas Vingegaard.

Voor de Belgische ploeg, die op voorhand inzette op ritzeges met de inmiddels afgestapte Fabio Jakobsen, was het ook de eerste ritzege deze Tour de France. Bekijk de reactie van Tim Declerq, die in de finale de sprintersploegen probeerde te verstoren.

Declerq na 50ste Tourzege voor zijn ploeg en de eerste deze Tour: 'Schitterend moment'

Eenkhoorn gebruikt drieletterwoord

De reactie van Pascal Eenkhoorn laat zich raden. De Nederlander van Lotto Dstny baalt enorm van de ontknoping. "Als je in zo'n positie zit wil je gewoon winnen. Helemaal nadat wat Campenaerts voor me doet. Hij gaat vol tot de laatste 300 meter. Ik zat perfect, maar kwam er niet over. Dan wint de sterkste."

"We hebben er met vier man alles aan gedaan. Toen ik de eerste keer aanviel werd ik nog een beetje lastiggevallen door Jasper Philipsen. Als wij willen koersen, mogen wij koersen", kijkt Eenkhoorn terug. "Dan ben ik wel de brutale Nederlander. Ik ken Jasper goed en pakte hem daarna beet. Ik zei: dit slaat nergens op, dit gaan we niet weer doen. Volgens mij was hij een beetje geïrriteerd."

Hoe dan ook, Eenkhoorn was héél dicht bij de grootste overwinning uit zijn loopbaan. Hij had hem bijna. Maar wat koopt hij daarvoor? "Als ik naar de supermarkt ga met bijna een Tourrit, dan krijg ik niks."

Smaakmaker Eenkhoorn gebruikt drieletterwoord voor ontknoping: 'Wilde gewoon winnen'

Bol zesde, Groenewegen zeventiende

Daar is de toptien. Cees Bol mocht na het vertrek van Mark Cavendish voor zijn eigen kans gaan. Dat leverde een zesde plaats op voor de sprinter van Astana. Dylan Groenewegen kwam er niet aan te pas: de Nederlander van Jayco AlUla kwam als zeventiende over de streep.

Bekijk de ontknoping

Stunt in vlakke Touretappe: vroege vluchter Asgreen troeft smaakmaker Eenkhoorn af

ASGREEN WINT IN BOURG-EN-BRESSE

Het peloton komt te laat! Kasper Asgreen wint de achttiende etappe. De Deen van Soudal-Quick Step verslaat Pascal Eenkhoorn in de sprint, die wordt aangetrokken door Eenkhoorns ploeggenoot Campenaerts. Jonas Abrahamsen wordt derde.

Jasper Philipsen sprint naar de vierde plaats, voor Mads Pedersen en Cees Bol.

Nog 1 km | Redden ze het?

Daar is de rode driehoek. Philipsen wordt gebracht door Van der Poel. Komen ze op tijd? Het lijkt er niet op!

Nog 1,5 km | Nog 7 seconden

Het wordt krap! Nog 7 seconden voor koplopers Eenkhoorn, Campenaerts, Asgreen en Abrahamsen.

Nog 3 km | Nog 8 seconden

Eenkhoorn, Campenaerts, Asgreen en Abrahamsen geven alles. Nog 8 seconden voor het viertal op kop.

Nog 4 km | Nog 12 seconden

Nu gaat het hard: Nils Politt, ploeggenoot van sprinter Jordi Meeus (Bora) komt op kop en de voorsprong van Eenkhoorn en co slinkt naar 12 seconden.

Van Baarle, Benoot en Vingegaard zitten in zijn wiel.

Nog 7 km | Ploeggenoot Girmay op kop

Ook de ploeg van Biniam Girmay doet nu een duit in het zakje met een kopbeurt. Mattias Skjelmose doet dat namens Lidl-Trek, voor Mads Pedersen. De voorsprong van de koplopers is teruggelopen naar 18 seconden.

Dylan van Baarle brengt Jonas Vingegaard naar voren om de geletruidrager uit de problemen te houden.

Nog 8 km | Het kan nog!

Julian Alaphilippe en Tim Declerq zijn flinke stoorzenders vooraan in het peloton. De ploeggenoten van Asgreen bij Soudal-Quick Step probeert de achtervolging te verstoren. Dat lukt redelijk.

Eenkhoorn, Campenaerts, Asgreen en Abrahamsen hebben nog steeds een voorsprong van zo'n 23 seconden.

Nog 10 km | Deze sprinters zijn er nog

Ondanks het harde werk van Eenkhoorn, Asgreen, Campenaerts en Eenkhoorn lijkt er een massasprint op komst in Bourg-en-Bresse. Het gat is nog 23 seconden.

Welke sprinters zijn er nog? Viervoudig ritwinnaar Jasper Philipsen, uiteraard. Maar ook Dylan Groenewegen, Mads Pedersen, Sam Welsford, Bryan Coquard, Jordi Meeus en Biniam Girmay. Christophe Laporte mag sprinten namens Jumbo-Visma.

Een redelijk kort rijtje inmiddels, want Mark Cavendish, Fabio Jakobsen, Caleb Ewan en Phil Bauhaus zijn al naar huis.

Nog 16 km | Eenkhoorn ziet af

De vier koplopers geven alles om het peloton voor te blijven. Voormalig Nederlands kampioen Eenkhoorn beukt met open mond op kop. Het gat is nog 30 seconden.

Fans van Girmay in Bourg-en-Bresse

Fans van Biniam Girmay hopen op een goede dag voor hun Eritrese held, meldt radioverslaggever Edwin Cornelissen vanuit finishplaats Bourg-en-Bresse.

Girmay, die in de Ronde van Zwitserland nog een sprint wist te winnen, komt er bij zijn Tourdebuut nog niet echt aan te pas. Zijn beste uitslag boekte hij in de zevende etappe, toen hij achter Philipsen en Cavendish naar de derde plaats spurtte.

Opvallend: de fans zijn gehuld in bolletjestruien, toch niet bepaald het klassement waarin de renner van Intermarché-Circus-Wanty uitblinkt.

Nog 20 km | Nog 48 seconden voor Eenkhoorn en co

De voorsprong van de vier koplopers slinkt langzaam. Eenkhoorn, Asgreen, Campenaerts en Abrahamsen hebben nog een voorsprong van 48 seconden over.

In het peloton proberen twee ploeggenoten van Asgreen wat af te stoppen. Dat wordt niet gewaardeerd door de sprintersploegen.

Nog 33 km | Ploeg Pedersen draait mee

Slecht nieuws voor de vier koplopers: ook Lidl-Trek offert een renner op om het gat met de vluchters te verkleinen, zodat Mads Pedersen straks wellicht ook weer kan meesprinten om de zege. Zoals gezegd loopt de finish licht omhoog, wat in het voordeel kan zijn van de Deen.

Ook Bora, dat met Jordi Meeus een sprinter in de ploeg heeft, meldt zich vooraan.

Nog 36 km | Sprintersploegen aan het werk

Het kwartet op kop breidt de voorsprong iets verder uit, al gaat het maar om een paar seconden. Eenkhoorn en co hebben nu een marge van 1.12 op het peloton, waar de ploeggenoten van Philipsen, Groenewegen en Welsford nog altijd op kop rijden.

Nog 52 km | Abrahamsen wint tussensprint

Bij de tussensprint is Jonas Abrahamsen de snelste. De Noor van troeft Eenkhoorn af op de streept en verdient zo 1.500 euro voor de kas van Uno-X. Dat Abrahamsen de rapste in deze kopgroep is, hadden we kunnen weten. De Tourdebutant won ook in de negende etappe de tussensprint.

Jasper Philipsen, leider in het puntenklassement, kwam in het peloton als eerste over de streep en kan 11 punten bijschrijven. De Belg staat een straatlengte voor in het puntenklassement. Hij heeft 334 punten verzameld, nummer twee Bryan Coquard heeft er 188.

Terugkijken: Eenkhoorn tergt Philipsen

Wat gebeurde er nou zojuist bij die demarrage van Eenkhoorn? Tom Dumoulin en Herman van der Zandt buigen zich nog eens over de beelden.

Haantjesgedrag Philipsen na demarrage 'lekker etterbakje' Eenkhoorn

Nog 57 km | Eenkhoorn sluit aan

Pascal Eenkhoorn is aangesloten bij de koplopers met dank aan zijn ploeggenoot Victor Campenaerts, die zich had laten afzakken. Na een koppeltijdrit is Lotto Dstny nu met twee man vertegenwoordigd in de kopgroep.

De voorsprong van het kwartet: 42 seconden.

Nog 64 km | Eenkhoorn geeft nog niet op

Pascal Eenkhoorn laat zich niet tegenhouden door het haantjesgedrag van Jasper Philipsen. De Nederlander van Lotto Dstny is er gewoon nog een keer tussenuit gepiept. Eenkhoorn is op weg naar koplopers Asgreen, Abrahamsen en zijn ploeggenoot Campenaerts.

Nog 65 km | Halve minuut voor kopgroep

Na het snel afgestrafte speldenprikje van Pascal Eenkhoorn is de voorsprong van de drie koplopers geslonken naar een halve minuut.

Tweevoudig Touretappewinnaar Theo Smit overleden

Voormalig profrenner Theo Smit is overleden. Hij was al enige tijd ziek en is 72 jaar geworden. 'De katapult', zoals zijn bijnaam luidde, boekte in de jaren 70 successen als sprinter. In de Tour de France van 1975 won Smit twee etappes.

De Touroverwinningen van Theo Smit (1951-2023)

Een jaar later pakte hij twee ritzeges in de Vuelta. Smit behaalde in geen enkele grote ronde de finish. Ook op de baan was Smit succesvol. In 1980 werd hij Nederlands kampioen op het onderdeel sprint.

Nog 68 km | Abandon Geschke

Simon Geschke gaat de finish in zijn elfde Tour de France niet halen. De renner van Cofidis is ziek en was al een tijdje gelost. Gisteren kwam de Duitse klimmer ook al als laatste binnen in de koninginnenrit. Nu gooit hij de handdoek in de ring.

Nog 77 km | 'Fittie' tussen Eenkhoorn en Philipsen

Opvallend: Jasper Philipsen, winnaar van vier sprintetappes, komt even naast de uit het peloton ontsnapte Pascal Eenkhoorn rijden. De Belg lijkt niet blij dat Eenkhoorn van het vooraf geschreven scenario afwijkt door weg te rijden. "Eenkhoorn heeft een fittie met Philipsen", aldus commentator Joris van den Berg.

Philipsen, topfavoriet bij een massasprint, drijft de Nederlander van Lotto Dstny naar de zijkant van de weg. Niet fraai, vindt Michael Boogerd. "Hij geeft ook een klein kwakkie, dat moet je allemaal niet doen."

Nog 81 km | Eenkhoorn probeert iets

Ha, actie in het peloton. Op de Côte de Boisseu (vierde categorie), het tweede en laatste klimmetje van de etappe, geeft Pascal Eenkhoorn gas. Hij krijgt Quinten Hermans (ploeggenoot van Philipsen) achter zich aan. Ook Simon Guglielmi en Anthony Turgis zijn attent.

In de kopgroep heeft Campenaerts het zwaar. Abrahamsen komt als eerste boven op de Côte de Boisseu en kan nog een puntje bijschrijven, voor wat het waard is.

Nog 91 km | Supporters hard aan de kant geduwd

Er staan aardig wat Deense fans langs het parcours. Voor hen is er natuurlijk reden voor een feestje, nu Jonas Vingegaard de eindzege bijna niet meer kan ontgaan. Er wordt vandaag wel extra hard opgetreden tegen mensen die in de weg lopen, zag Sebastiaan Timmerman vanaf de motor. "De garde républicaine duwde ze heel hard naar de zijkant. Ik heb de indruk dat ze er scherp op staan, als je maar een teen over de lijn zet, word je aan de kant geduwd."

Dat heeft waarschijnlijk te maken met de incidenten van de afgelopen dagen, waarop supporters en motoren de koers beïnvloedden.

Nog 103 km | Lac du Bourget

De etappe is nog weinig enerverend, dus er is tijd genoeg om te worden afgeleid door het natuurschoon. De renners rijden nu langs het meer van Bourget: qua oppervlakte het grootste gletsjermeer dat volledig in Frankrijk ligt. Het is zo'n 30 graden, maar een verkoelende duik zit er uiteraard niet in.

Nog 152 renners in koers

Naast Wout van Aert is er nog een renner niet opgestapt in deze achttiende etappe: Anthony Perez (Cofidis) gaat niet verder "om persoonlijke redenen", zo meldde zijn ploeg voor de start.

Nog 115 km | Deens onderonsje

Jonas Vingegaard lijkt wel te genieten van deze 'vrijeuitlooprit' naar het kippenstadje Bourg-en-Bresse. De Deense geletruidrager hoeft zich niet druk te maken en reed net een tijdje ontspannen naast zijn landgenoot Mads Pedersen. De renner van Lidl-Trek is er wel eentje om in de gaten te houden. De finish in Bourg-en-Bresse loopt licht op en laat dat nou een specialiteit van Pedersen, ritwinnaar in de achtste etappe, zijn. Zijn ploeg houdt zich schuil en werkt niet mee op kop in het peloton.

Nog 121 km | Bergpuntje voor Abrahamsen

De drie koplopers zijn bovenop het eerste klimmetje van de dag, de Côte de Chambéry-le-Haut. Veel stelt het allemaal niet voor, want het is een bergje van de vierde categorie. Omdat de drie koplopers geen rol spelen in het bergklassement maakt het ook niet uit wie als eerste boven is. Maar vooruit, voor de volledigheid: Jonas Abrahamsen pakt het ene puntje.

Het peloton volgt op 1.10 minuut.

Van Hooydonck: 'Zo'n klein ventje dat zo hard kan fietsen'

Nathan Van Hooydonck heeft een paar zware dagen achter de rug. Afgelopen zondag kwam hij hard ten val nadat hij in aanraking was gekomen met een toeschouwer. De Belg van Jumbo-Visma voelt zich iets beter, maar heeft de afgelopen dagen flink moeten strijden.

"Een dag zoals gisteren wist ik dat ik er moest staan. Dat tilt je naar en hoger niveau. Vanaf dat ik gelost was begon alles pijn te doen, daarvoor voelde ik het veel minder", aldus de Van Hooydonck, die vooral veel last heeft van een spier in zijn nek en zijn heup. "Je bijt gewoon door omdat je koste wat kost in de gele trui naar Parijs wil." Nu dat lijkt te gaan lukken met Jonas Vingegaard, zorgt dat bij de gehavende Belg voor een voldaan en trots gevoel. "Zo'n klein ventje dat zo hard kan fietsen, dat is uniek om bij in de ploeg te mogen rijden."

Gehavende Van Hooydonck bijt door: 'Koste wat kost met geel naar Parijs'

Vrije rol voor Laporte, mits Vingegaard veilig is

Arthur van Dongen, ploegleider van Jumbo-Visma, reageerde voor de start op het vertrek van Wout van Aert. Nu de Belg niet meer in koers is, wil de ploeg de rappe Christophe Laporte uitspelen in de sprint. Maar het belangrijkste doel is om geletruidrager Jonas Vingegaard veilig naar de streep te loodsen. "Als dat goed is in de laatste drie kilometer, zou Christophe een vrije rol kunnen hebben", aldus Van Dongen.

Ploegleider Van Dongen: 'Strategie is om Jonas uit de gevarenzone te houden'

Nog 136 km | 'Geen gewone smurfjes'

De drie vroege vluchters lijken toch echt voor spek en bonen vooruit te fietsen. Het drietal krijgt niet meer dan een minuut voorsprong cadeau van de sprintersploegen. En toch, om met Wout Poels te spreken: het zijn geen pannenkoeken vooraan. "Je moet ze geen zeven minuten geven", aldus commentator Michael Boogerd. "Het zijn geen gewone smurfjes."

De Deen Kasper Asgreen is de Deense tijdritkampioen en won in 2021 de Ronde van Vlaanderen. De Belg Victor Campenaerts kennen we als uitstekende tijdrijder, al heeft hij zijn focus inmiddels verlegd. Vorig jaar in augustus boekte hij zijn laatste zege, in de Grote Prijs Jef Scherens. Campenaerts heeft ook een ritzege in de Giro achter zijn naam.

Jonas Abrahamsen is de onbekendste renner vooraan. De 27-jarige Noor debuteert in de Tour heeft nog geen profzeges achter zijn naam. Hij zat wel al twee keer mee in een ontsnapping.

Victor Campenaerts met in zijn wiel Kasper Asgreen en Jonas Abrahamsen

Kijk nu live

Er is live beeld vanuit de koers. Kijk naar de achttiende etappe via onze livestream of op NPO 1. Het commentaar is van Joris van den Berg en Michael Boogerd.

Lampaert hoopte op grote kopgroep, maar helaas

Voor de start verscheen Yves Lampaert voor de NOS-microfoon van Han Kock. De Belg van Soudal-Quick Step hoopte dat er een grote groep weg zou rijden aan het begin van de etappe. Dat is niet gebeurd, maar zijn ploeggenoot Kasper Asgreen rijdt wel voorop.

Lampaert: 'Denk dat veel ploegen geïnteresseerd zijn in ontsnapping'

Nog 164 km | Strakke hand

De drie vluchters krijgen nauwelijks ruimte van het peloton. De voorsprong van Asgreen, Campenaerts en Abrahamsen leek richting de twee minuten gegaan, maar daar is nu nog maar een minuutje van over. In het peloton regeren Alpecin-Deceuninck, Jayco AlUla en DSM met strakke hand.

Van der Poel: 'Nog steeds lastig ademhalen'

Mathieu van der Poel kon gisteren lang mee in de loodzware bergetappe, maar hij is blij dat die rit achter de rug is. "Ik heb op de laatste klim met mijn kop naar beneden naar boven gereden en de kilometers afgeteld." De Nederlander voelt oké, maar niet niet fantastisch. "De benen zijn er wel, maar het is lastig ademhalen nog steeds", zei hij voor de start.

Bij zijn ploeg, Alpecin-Deceuninck, hopen ze op een sprint met Jasper Philipsen. De Belg heeft al vier ritzeges binnen, dus Van der Poel vraagt zich af of er veel renners zullen zijn die met de Belg naar de streep willen rijden. "Als er grote groepen vertrekken moeten we zorgen dat we mee zijn." Vooralsnog is dat dus nog niet het geval.

Van der Poel richt zich op sprint met Philipsen, of toch niet? 'Eerst extra koffie pakken'

Eekhoff voorspelde dit al

Met de drie koplopers lijkt de koers voorlopig in de plooi te liggen. De voorsprong van Campenaerts, Asgreen en Abrahamsen gaat richting de twee minuten. In het peloton houden Alpecin-Deceuninkc, Jayco AlUla en DSM de wacht vooraan.

Dit scenario was te verwachten, want Nils Eekhoff (DSM) vertelde voor de start dat er overleg is geweest tussen de sprintersploegen. "Ik denk dat vandaag de hoofden de zelfde kant op staan en dat morgen de dag voor de ontsnapping gaat worden", aldus de Nederlander die in deze etappe in dienst zal rijden voor sprinter Sam Welsford.

Sprintersploegen hebben overlegd, zegt Eekhoff: 'Alle hoofden dezelfde kant op'

Nog 180 km | Drie koplopers

Meteen na het startsein zijn er drie renners weggereden: de Deen Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), de Belg Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en de Noor Jonas Abrahamsen (Uno-X).

Die eerste twee kennen we als ijzersterke hardrijders, maar de sprintersploegen zullen hier waarschijnlijk niet al te zenuwachtig van worden. De voorsprong van het trio is al een minuut, het peloton rijdt breeduit over de weg.

Nog 184 km | Départ réel

Na een ellenlange neutralisatie is daar het startsein: de renners mogen los.

Vooraan zien we renners van de sprintersploegen aan de bumper: Alpecin-Deceuninck (voor Philipsen), Jayco AlUla (voor Groenewegen) en DSM (voor Welsford).

Groenewegen voelt zich 'redelijk fris'

Dylan Groenewegen heeft een paar zware dagen achter de rug in de bergen. Het was overleven voor de sprinter, maar hij hoopt dat hij zijn sprintersbenen vandaag weer terug heeft. "De afgelopen dagen waren heel zwaar, zeker gisteren. Vandaag is een nieuwe kans. Dat heeft de afgelopen dagen ook geholpen om me erdoorheen te sleuren."

De vraag is nog wel of hij die benen vandaag kan gaan gebruiken in de finale. Groenwegen denkt van wel. "Het lijkt me niet dat de sprinters die het hebben overleefd hier niet alleen maar zijn om de Tour uit te rijden, dus ik verwacht dat ze ook voor een sprint willen gaan. Alpecin, en wij willen zeker een sprint. En ik hoop dat DSM dat ook wil, die hebben ook een goede sprinter. Ik hoop dat er meer teams zijn die een handje toesteken en dan vechten we op het einde wel uit wie het sterkste is."

De Amsterdammer was er in de laatste sprint het dichtst bij. In de elfde etappe sprintte hij achter Jasper Philipsen naar de tweede plaats. Kan het vandaag zijn dag worden? "Ik hoop het, we gaan ervoor. Ik voel me gek genoeg nog redelijk fris."

Wordt het de dag van Groenewegen in Bourg-en-Bresse? 'Voel me nog redelijk fris'

De truien

De dragers van de truien worden uitgebreid in beeld genomen in de lange neutralisatie. Vooral de outfit van bergkoning Giulio Ciccone, met rood-witte bollentrui én broek, springt in het oog.

Jonas Vingegaard kletst wat met zijn landgenoot Kasper Asgreen en oogt ontspannen. Jasper Philipsen, leider in het puntenklassement en favoriet bij een sprint, zit op de tweede rij. En Tadej Pogacar in zijn witte jongerentrui? Die laat zijn gezicht nog even niet zien in de voorste gelederen.

Départ fictif

De renners zijn opgestapt in Moûtiers, maar pas over een half uur volgt het officiële startsein. In de lange neutralisatie van maar liefst 16,2 kilometer is er nog genoeg tijd voor de sprintersploegen om bondgenoten te zoeken, zo vertelde Dylan Groenewegen voor het vertrek.

Eenkhoorn: 'Carte blanche voor iedereen'

In de ploeg van Nederlander Pascal Eenkhoorn, Lotto Dstny, hebben ze geen topsprinter meer om uit te spelen nu Caleb Ewan naar huis is. Wat betekent dat? "Carte blanche voor iedereen, we gaan het proberen", zegt Eenkhoorn voor de start.

"Hopelijk zijn er meer ploegen die het in de vlucht willen proberen, zodat we de sprintersploegen kunnen kraken. In de derde week is toch iedereen naar de kloten, we gaan er proberen iets van te maken."

Dat belooft wat voor de beginfase.

Eenkhoorn hoeft niet meer te rijden voor sprinter Ewan: 'Carte blanche voor iedereen'

Een sprint, of toch niet?

De ploegen verschijnen een voor een bij de start in Moûtiers, waar ze ook nog een rondje maken langs de journalisten. Het gesprek van de ochtend: wordt het een sprint of weten de ploegen zonder rappe man daar een stokje voor te steken?

Magnus Cort (EF) ziet dat laatste wel zitten, maar de Deen denkt dat de sprintersploegen de etappe van vandaag toch zullen controleren.

Voeckler niet in koers

Kijkers van de Franse televisie krijgen vandaag geen commentaar van oud-renner Thomas Voeckler. De Franse Sebastiaan Timmerman, die deze Tour verslag doet vanaf de motor, zat gisteren op een van de motoren die Jonas Vingegaard en Wilco Kelderman hinderde op de Col de la Loze.

Viervoudig etappewinnaar Voeckler en zijn motard zijn naar aanleiding van dat incident voor één dag geschorst. Ze kregen ook een boete van 500 Zwitserse frank (520 euro).

Geletruidrager Vingegaard tegengehouden door stilgevallen motor en auto

De Tour bij de NOS

De achttiende etappe is vanaf 14.35 uur te zien op NPO 1 en onze livestream in de NOS-app en op NOS.nl. Radio Tour de France begint om 14.00 uur op NPO Radio 1.

Napraten doen we vanaf 21.34 uur in de Avondetappe, waar Stef Clement, topsprinter Lorena Wiebes en Tomas Van Den Spiegel - CEO van Flanders Classics - te gast zijn bij Dione de Graaff.

Van Aert naar huis, wordt voor tweede keer vader

Wout van Aert hadden we vandaag ook bij de kanshebbers voor de ritzege opgeschreven. Maar de rappe Belg van Jumbo-Visma heeft de Tour de France inmiddels verlaten.

De 28-jarige Van Aert staat op het punt om vader te worden van zijn tweede kind en is op weg naar huis om zijn vrouw bij te staan.

"Aan de ene kant is het een raar gevoel, maar het is helemaal geen dilemma", aldus Van Aert, die zijn ploeggenoten woensdagavond bij het avondeten inlichtte en de eerste uitvaller bij de Nederlandse wielerformatie is. "Ik heb altijd voor mezelf voor ogen gehad dat ik naar huis zou gaan als mijn vrouw aangaf dat ze me nodig had. Die tijd is gekomen."

Van Aert laat zijn ploeggenoten met gerust hart achter. Als er niks geks gebeurt, brengt Jumbo-Visma het geel van Jonas Vingegaard komende zondag naar Parijs.

Wout van Aert

Sprinten in kippenstadje Bourg-en-Bresse?

De overgebleven sprinters zullen gisteren tijdens het afzien in de loodzware koninginnenrit voor wat extra moraal vaak hebben gedacht aan de rit van vandaag. In de 'Frans vlakke' etappe (1.150 hoogtemeters) hoeven de renners slechts twee colletjes van de vierde categorie te overleven.

En dus is het een uitgelezen kans voor rappe renners als Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Mads Pedersen, Biniam Girmay, Sam Welsford en Jordi Meeus. Het was even zoeken op de startlijst naar de sprinters, want veel van hen zijn al naar huis. Daarom is het toch niet helemaal zeker dat het een massasprint gaat worden in Bourg-en-Bresse. Want welke ploegen, behalve Alpecin-Deceuninck van topfavoriet Philipsen, gaan de koers controleren als er een sterke groep wegrijdt?

Tour de France etappe 18

De finish ligt in het kippenstadje Bourg-en-Bresse, waar voor de befaamde 'poulet de Bresse' sinds 1862 een jaarlijks concours wordt georganiseerd. Voor geletruidrager Jonas Vingegaard, die zijn voorsprong op Tadej Pogacar gisteren uitbreidde naar een zeer comfortabele 7 minuten en 35 seconden, zal het waarschijnlijk een welkome vrijeuitlooprit worden.

De finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

Etappe 18: een vrijeuitlooprit over 'Frans vlak' naar kippenstadje Bourg-en-Bresse

Bonjour

Welkom bij het liveblog over de 18de etappe van de Tour de France. Nu de strijd om eindzege na twee enerverende etappes beslist lijkt, krijgen de overgebleven sprinters weer een welverdiende kans.

Om 13.05 uur stappen de renners op in Moûtiers voor een redelijk vlakke etappe van 184,9 kilometer naar Bourg-en-Bresse. Kan Groenewegen vandaag de strijd aan gaan met de ijzersterke Jasper Philipsen, die deze Tour al vier massasprints wist te winnen? Of gaat de zege toch naar een vluchter?

Ook vandaag houden we je via dit liveblog weer op de hoogte van alle ontwikkelingen in de Tour. On y va!