liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Treurmars voor Pogacar: witte trui stort in op La Loze • Geel even geblokkeerd


À demain

"Fucked, I'm dead", sprak Tadej Pogacar in zijn headset naar zijn ploegleiders in de wagen achter hem. De Tour werd vandaag beslist op de flanken van de Col de la Loze. Vingegaard reed bijna zes minuten weg bij zijn concurrent Pogacar, die een totale ineenstorting beleefde.

De strijd om de bollentrui is nog wel onverminderd spannend, daar gaat het tussen Ciccone en Gall. En de strijd om het groen? Die trui is nog steeds stevig in handen van Jasper Philipsen, die woensdag netjes op tijd binnenkwam. Donderdag mag hij weer sprinten, toch? Of zal er een vluchtersgroep wegblijven? Meld u morgen weer voor een nieuw liveblog, voor een verslag van de achttiende etappe van de Tour.

Tour de France etappe 18

Pogacar was helemaal leeg: 'Een van mijn slechtste dagen op de fiets'

Pogacar was helemaal leeg: 'Een van mijn slechtste dagen op de fiets'

Vingegaard straalt: 'Meer dan zeven minuten voorsprong, dat is ongelooflijk'

Vingegaard straalt: 'Meer dan zeven minuten voorsprong, dat is ongelooflijk'

Ciccone versus Gall om bollentrui

Het klassement in de strijd om de bollentrui na etappe 17

Om het geel is alles beslist, maar niet om de bollen. Door de demarrage van Felix Gall en de 40 bergpunten die hij boven op de Col de la Loze oppikte, is de strijd om de bergtrui interessant, waar we de komende dagen - en dan vooral zaterdag - naar kunnen gaan kijken.

Ciccone is de leider met 88 punten, Gall volgt met 82, Vingegaard (die zich toch niet zal mengen in het gevecht) heeft 81 punten.

Ciccone vindt 40 punten boven op La Loze beetje oneerlijk: 'Wordt mooi gevecht'

Zeeman na inzinking Pogacar: 'Deze voorsprong moet genoeg zijn'

Zeeman na inzinking Pogacar: 'Deze voorsprong moet genoeg zijn'

Gall: 'Dit had ik anderhalf jaar geleden nooit kunnen bedenken'

Etappewinnaar Gall: 'Dit had ik anderhalf jaar geleden nooit kunnen bedenken'

Bekijk hier de ontknoping van etappe 17 (en misschien wel de hele Tour)

Off-day voor Pogacar in koninginnenrit, Vingegaard stelt Tourzege zo goed als veilig

Antwoord miniquiz

De trouwe lezer heeft nog een antwoord op een quizvraag te goed. Namelijk: van wie zijn deze schoenen?

Van wie is deze schoen?

Het antwoord: Axel Zingle. De Cofidis-renner heeft duidelijk een zwak voor cartoons.

Het verschil: 7 minuten en 35 seconden...

Het klassement na de zeventiende etappe

FINISH | Pogacar verliest bijna 6 minuten

Tadej Pogacar is binnen. De lijdensweg is voorbij. Pogacar is 5 minuten en 45 seconden later binnen dan Vingegaard. Het verschil in het algemeen klassement is 7 minuten en 35 seconden.

Een pijnlijke dag voor de Sloveen, die al vroeg op de dag onderuit was gegaan en er een bebloede knie aan over hield.

Tadej Pogacar komt over de finish

FINISH | De top-10

De toptien van de zeventiende etappe van de Tour

Boogerd over de aankomst

Smeerlapperij, die aankomst

Michael Boogerd over de laatste 300 meter van etappe 17

FINISH | GALL WINT!

Felix Gall wint de zeventiende etappe van de Tour. Hij komt werkelijk een paar seconden eerder aan dat Simon Yates, die in de laatste zeer steile 300 meter nog akelig dichtbij kwam.

Nog 6,6 km | Pogacar nu pas boven

Een enorme treurmars schalt voor Tadej Pogacar op de top van de Col de la Loze. De Sloveen komt nu pas boven. Hij heeft al vier miunuten verloren op Vinggaard.

Nog 3,7 km | Gall sjeest naar beneden

Gall stort zichzelf de afdaling naar Courchevel in. Hij heeft 17 seconden op achtervolger Adam Yates. Op de fiets blijven zitten in deze gevaarlijke afdaling en hij heeft de ritzege te pakken.

Al zijn die laatste 1,5 kilometer erg lastig. Een lelijk klimmetje dat achtervolger Yates wel ligt.

Nog 6,6 km | Gall op de top

Felix Gall lijkt op weg naar de ritwinst. Hij komt als eerste boven op de Col de la Loze en pakt 40 bergpunten. Ciccone krijgt er een nare concurrent bij in de strijd om de bergtrui.

Nog 7,3 km | Vingegaard alleen door

Vingegaard laat Kelderman achter en gaat nu alleen door naar de top van de La Loze. Op jacht naar de ritzege? Dat wordt wel lastig hoor, want Gall is heel hard aan het rijden.

Dit zijn de gaten:

Gall

Yates +0.19

Gaudu +1.25

Vingegaard +1.41

Nog 8,2 km | Gele trui staat stil

Huh, wat is dit dan weer: de rode wagen van de koersdirecteur staat ineens stil midden op de weg, tegen een motor aan gereden zo te zien!

De gele trui moet inhouden. Vingegaard staat helemaal stil. Met veel publiek eromheen. Hij stuurt langs de rode wagen en kan door, in het wiel van Kelderman. Publiek springt bij om Vingegaard een zetje te geven.

Dat was even schrikken.

Geletruidrager Vingegaard tegengehouden door stilgevallen motor en auto

Nog 9,5 km | Vingegaard bij Kelderman

Het is een fraai staaltje ploegenspel. Vingegaard heeft de oversteek gemaakt naar Kelderman, die zich uit de kopgroep heeft terug laten zakken. Of kon hij gewoon niet harder? Hoe dan ook Kelderman leidt nu Vingegaard de La Loze op.

Met gat met Pogacar? Al 2 minuten en 40 seconden...

Nog 10,9 km | Vingegaard alleen verder

Benoot had zich terug laten zakken uit de kopgroep, omdat Kuss toch niet zo goed was als misschien gehoopt. Benoot beukt nog een keer hard door op kop van het groepje waaruit Pogacar al uit is gelost, om Vingegaard te lanceren.

Vingegaard gaat alleen verder, op zo vier kilometer van de top, op ruim twee minuten achterstand van koploper Gall. Vingegaard wil gewoon de rit winnen, dat wordt lastig, maar Kelderman reed daar toch nog voor? Jazeker, Kelderman wacht.

Nog 12 km | Gall demarreert

Vooraan demarreert Felix Gall, de AG2R-renner voelt zich sterk, de hele dag al goed bijgestaan door Ben O'Connor. Drie mannen blijven er nog achter (Simon Yates, ploegmaat Harper en Majka). Daarachter is de tank bij vel mannen leeg: Gaudu, Pinot en Madouas zijn er ook al even af.

Nog 14 km | Pogacar lost!

Pogacar moet lossen uit groep Vingegaard

O, o, o, valt hier de beslissing in de Tour de France 2023? Nog voor het echt, echt zwaar wordt op de slotklim Col de la Loze moet Pogacar lossen uit de groep met Vingegaard.

Vingegaard spant zich niet bovenmatig in en Pogacar moet al lossen

Nog 18 km | Bijna zwarte piste

Van Baarle trekt op kop, met Vingegaard en Pogacar erachter

Het zwaarste deel van de slotklim Col de la Loze begint zo, kilometers lang boven de 10%, dat zwarte deel op het kaartje hieronder.

Na de top volgt nog een gevaarlijke afdaling, waar kussens in de bochten staan ter veiligheid. Kom maar op met de finale! Hoe zitten Vingegaard en Pogacar er eigenlijk bij? Aan het bleke bekkie van Vingegaard kunnen we nooit veel afleiden. De morbide gelaatsuitdrukking van Pogacar is iets zorgwekkender. De Sloveen kijkt moeilijk, maar dat deed hij ook toen hij aanviel op de Joux Plane...

Het profiel van de Col de la Loze

Kussens in bocht moeten voor extra veiligheid zorgen in afdaling naar finish

Kussens in de bocht moeten voor extra veiligheid zorgen in afdaling 17de etappe

Nog 27 km | Vijftien man voorop

De kopgroep bestaat, met 20 kilometer tot de top van de Col de la Loze (ja echt, zo ver is het nog), nog maar uit 14 renners:

Pello Bilbao, Jack Haig (Bahrain), Simon Yates, Chris Harper (AIUIa), David Gaudu, Valentin Madouas, Thibaut Pinot (FDJ), Felix Gall, Ben O'Connor (AG2R), Guillaume Martin (Cofidis), Rafal Majka (UAE), Wilco Kelderman, Tiesj Benoot (Jumbo), Tobias Johannessen (UNO-X), Nicholas Schultz (Israel)

Daarachter komt de Groep Geletrui, met daarin de hele top-zes van het klassement, en nog altijd Dylan van Baarle die veel kopwerk doet voor Vingegaard.

Nog 30 km | Kopgroep en peloton dunnen uit

De kopgroep van 34 is na vijf kilometer klimmen uitgedund tot 19 man. Onder meer Skjelmose, Alaphilippe en Ciccone moesten al lossen. AG2R is de schuldige, die lekker doortrekken voor Felix Gall, de nummer tien uit het klassement.

Ook in het peloton, waar INEOS en Bora precies willen voorkomen dat mannen als Gall en Gaudu daar vooraan nog meer uitlopen, gaat het tempo omhoog. Ze pikken de eerste gelosten uit de kopgroep op. De voorsprong op de voorste vluchters is nog ruim 2,5 minuut.

Ciccone laat zich tevreden terugzakken

Nog 34,6 km | Start Col de la Loze

De kopgroep was er al even aan begonnen en ook het peloton (van niet meer dan 20 renners) is begonnen aan de slotklim, de Col de la Loze. Een verschrikkelijke klim van ruim 28 kilometer die gemiddeld 6 procent stijgt.

Het begin is prima te doen, maar vooral de laatste vijf kilometer boven de zo gevreesde 1.800 meter zijn slopend: gemiddeld meer dan 10% met uitschieters naar 24%.

Het profiel van de Col de la Loze

Nog 37 km | Col de la Loze komt eraan

Met nog enkele kilometers tot de Col de la Loze wordt het tempo in de kopgroep en het peloton flink opgevoerd.

In het peloton zijn het de mannen van Bora-Hansgrohe die op kop sleuren, om de plek van Hindley te beschermen.

Nog 43 km | Subtop klassement in kopgroep

De subtop van het algemeen klassement zit met een flink aantal mannen in de kopgroep. We zetten ze even op een rijtje:

  • Pello Bilabo, 7de
  • Simon Yates, 8ste,
  • David Gaudu, 9de,
  • Felix Gall, 10de,
  • Guillaume Martin, 11de
  • Thibaut Pinot, 13de

De rest van de toptien van het klassement - Vingegaard, Pogacar, Adam Yates (UAE), Rodriguez (INEOS), Hindley (BORA) en Kuss - zit in het peloton dat op meer dan drie minuten achterstand rijdt. Het geel is niet in gevaar, maar UAE, INEOS en Bora zullen zich toch wel druk maken dat met name Bilbao en Simon Yates niet te dicht in de buurt van een eventuele podiumplek komen.

Bekijk het klassement maar eens:

Het klassement van de Tour de France

Nog 51 km | Gevaarlijke afdaling Longefoy

Renners en ploegleiders waren gewaarschuwd voor deze afdaling, die van de Côte de Longefoy, veel bochten, technisch, zeer lastig. Het asfalt ligt er overigens wel goed bij.

Zowel de kopgroep als het achtervolgende peloton is begonnen aan de daling. Dertig haarspeldbochten in totaal. En in een van de eerste bochten glijdt Bernal al onderuit. De INEOS-renner kan door.

Geologie in de Tour: Alpengletsjers

  • Reuters
    Jonas Vingegaard
  • Reuters
    Pogacar met ploegmaten

Het fietsen is zwaar, maar de plaatjes zijn fraai. De gele en witte trui rijden langs schitterende bergmeren. Waar die bergmeren vandaan komen?

Professor in de geologie, Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht, legt het uit:

Geologie in de Tour: Alpengletsjers zijn als renners die te weinig eten voor de slotklim

Nog 59 km | Weer bergpunten Ciccone

Op de top van de derde klim van de dag en Ciccone komt voor de derde keer als eerste boven. Zijn puntenaantal gaat naar 88. Nummer twee Powless, die vandaag ver achterop rijdt, heeft 58 punten.

De Italiaanse berggeit Ciccone slaat een grote slag in de strijd om het bergklassement. Maar veilig is zijn trui nog niet. Boven op de Col de La Loze liggen dubbele punten te wachten, veertig maar liefst. Als Vingegaard als eerste boven komt, gaat de Deen over Ciccone heen.

Nog 61 km | Van der Poel nog aardig voorin

In dit klimgeweld zien we plots twee namen die het toch wel boven verwachting lang bijbenen.

Mathieu van der Poel en Lars van den Berg zitten nog in de groep van de gele en de witte trui, het 'peloton', dat op drie minuten van de kopgroep rijdt.

Nog 66 km | Tourdebutant: derde col van de dag

De 34 koplopers zijn begonnen aan de derde klim van de dag, de Côte de Longefoy (6,6 kilometer à 7,5%), eentje van de tweede categorie, en een debutant in de Tour de France.

De voorsprong op het peloton, dat inmiddels echt kleiner is dan de kopgroep is een kleine drie minuten.

Nog 88 km | Kussens in afdaling La Loze

In een enorm aantal haarspeldbochten daalt de kopgroep (en daarachter het peloton) nu de Roselend af. Sliertjes renners kronkelen door de groene vlakten naar de voet van de derde klim van de dag, de Côte de Longefoy (6,6km à 7,5%). Het is wel opletten geblazen, want het gaat hard, op sommige plekken wel 80 en 90 kilometer per uur. Vooralsnog gaat het allemaal goed. Geen crashes, geen gewonden. De afdaling straks, van de Côte de Longefoy is overigens ook niet ongevaarlijk.

Gevaarlijke afdaling La Loze

Na de top van de col de la Loze straks moet er ook nog 6,6 kilometer gedaald worden naar de finish in Courchevel. En die afdaling, daar is veel om te doen. Het is een gevaarlijke, op hoge snelheid, en dat zomaar in een finale van een van de belangrijkste en zwaarste etappes van de Tour, daar was niet iedereen het mee eens.

Voorzitter van de rennersvakbond Adam Hansen verkende de afdaling drie dagen geleden en wees de organisatie erop dat netten of boarding geen overbodige luxe zouden zijn in sommige bochten van de afdaling.

De organisatie van de Tour heeft geluisterd, want in een van de gevaarlijkste bochten de afdaling van de La Loze staan kussens.

Vijf grote luchtkussens, behoorlijk houtje-touwtje aan elkaar gebonden:

  • NOS
    Kussens in een bocht van de afdaling van de La Loze
  • NOS
    Kussens in een bocht van de afdaling van de La Loze

Nog 99 km | Weer tien bergpunten Ciccone

Het Lidl-Trek-plan lijkt te slagen. Ciccone komt ook op de top van de Roselend als eerste boven, pikt weer tien puntjes op en staat nu op 83 punten.

Lidl-Trek's grootste concurrent om de bergtrui is - of was - Neilson Powless. De Amerikaan kon op de eerste klim nog mee met Ciccone, maar werd al voor die eerste top gelost. Vergezeld door een treurmars tuft Powless op acht minuten achterstand mee in de bus met de groene trui.

Ciccone: 'Ik ben hier voor de bergtrui, dus ik moet weer aanvallen'

Wat vond UAE eigenlijk van Vingegaards tijdrit?

Ploegleider Fernandez van UAE Emirates: 'Gisteren was beste prestatie ooit van Vingegaard'

ABANDON | Bahrain-sprinter Bauhaus

Nog 110 km | Ciccone trekt door

De kopgroep van de zeventiende etappe

Aan het begin van de dag waren er vandaag meer bergpunten te verdienen dan bergleider Ciccone er vanochtend had. Dat komt omdat er op de Col de la Loze dubbele bergpunten voor het oprapen liggen.

Ciccone en Lild-Trek hebben hun doel duidelijk voor ogen: de bergtrui houden. Ciccone pakte op de eerste col van de dag de volle tien punten, waarmee hij op 73 is gekomen. En op weg naar de top van de Roselend (weer tien punten) doet Ciccone's ploegmaat Skjelmose veel kopwerk. Ze willen het tempo lekker hoog houden.

Lidl-Trek-ploegleider De Jongh: 'Strijd om bolletjestrui heel belangrijk'

Jumbo-Visma houdt in het peloton, of wat daar nog van over is, want de Groep-Geletrui is bijna net zo groot als de kopgroep, het tempo ook stevig vast.

Nog 113 km | Ruim dertig renners op kop

Niet voor het eerst vandaag een beetje een vreemde koersontwikkeling.

Met nog 13,6 kilometer klimmen tot de top van de Roselend is er een kopgroep ontstaan van zo'n dertig renners, met daarin vrij grote namen. Die heren zijn geen bedreiging voor het geel, maar wel voor elkaar.

We zien Bilbao, Simon Yates, Gaudu, Gall en Martin, de nummer 7 tot en met 11 van het algemeen klassement. Ook de nummer 13 trouwens, Martin. En de nummer 12 Pidcock dan? Nee, die rijdt ver achterop.

Overigens zitten ook Benoot en Kelderman van Jumbo-Visma en Soler en Majka van UAE in de kopgroep.

Nog 116,4 km | Kopgroep van negen (voorlopig)

Nog twee renners melden zich vooraan bij de kopgroep: Harper en O'Connor, twee Australiërs. Wie nu vooraan rijden? Haig, Vermaerke, Skejlmose, Mühlberger, Alaphilippe, Neilands, Ciccone, Harper en O'Connor.

Maar daarachter komt een grote, grote groep aan, met namen als Gaudu, Simon Yates, Bilbao en Madouas, en daarachter zien we twee Jumbo's en twee UAE's erachteraan springen. Het is eigenlijk nog steeds onrustig.

Nog 117,4 km | Cormet de Roselend op

De drie koplopers Alaphilippe, Neilands en Ciccone zijn begonnen aan de tweede col van de dag, de Cormet de Roselend: 19,9 kilometer waarin het gemiddeld 6,0 procent stijgt.

En er komen renners aansluiten. Vier man: Haig, Vermaerke, Skejlmose en Mühlberger.

Nog 119,9 km | Sprintpunten voor de statuten

In het dal tussen de eerste en de tweede klim lag een tussensprintje. Hier voor de statistieken hoe die punten werden verdeeld.

  1. Alaphilippe (20 pt)
  2. Neilands (17 pt)
  3. Ciccone(15 pt)

Nog 127,7 km | Zo ziet de koers er nu uit

Er zijn wel eens overzichtelijkere starts van een etappe geweest. Het peloton brak al direct in tweeën, en het voorste peloton ook weer in tweeën of drieën zelfs, waarna de gele en de witte trui zich plots bij de kopgroep voegden.

Uit die kopgroep ontsnapten ook weer drie renners: Ciccone, Alaphilippe en Neilands.

Nog 137,4 km | Ciccone pakt 10 bergpunten

Het was nog even opletten geblazen toen de gele en witte trui ineens aansloten, maar Ciccone komt toch als eerste boven op de Saisies. De Italiaan grijpt tien punten en verstevigt zijn koppositie in het bergklassement.

138,8 km | Geel en wit bij de kopgroep

Wat zien we nu dan? Op kop van het peloton rijdt Tiesj Benoot namens Jumbo zo hard door dat hij iedereen lost, zelfs Rodriguez (vierde), Hindley (vijfde) en andere klassementsmannen, en in een groepje van een man of acht - inclusief Vingegaard en Pogacar - voegen ze zich bij de koplopers.

De kopgroep is plots het peloton geworden? Ja, daar lijkt het wel op. Of kunnen we zeggen dat Vingegaard en Pogacar zich nu bij de kopgroep hebben gevoegd?

Nog 139,5 km | Bebloede knie Pogi

Het was inderdaad Pogacar die gevallen is. Zie de bebloede rechterknie.

De bebloede knie van Pogacar

Nog 141,4 km | Kopgroep krijgt weinig ruimte

Een kopgroep van zo'n zeventien man rijdt voorop, maar echt ruimte krijgen ze niet. Want Jumbo-Visma hanteert in het peloton net als naar de Joux Plane zo'n hoog tempo - met Dylan van Baarle voorop - dat het gat nite groter wordt dan een halve minuut.

Wie zitten er in de kopgroep? Bollentruidrager Ciccone, Skjelmose, Alaphlippe bijvoorbeeld. Het gaat daar zo hard dat Powless en Izagirre eraf moeten.

Nog 143 km | Pogacar onderuit?

Waar, wanneer en hoe is een beetje onduidelijk, maar Pogacar is bergop onderuit gegaan, terwijl de gele trui in zijn wiel zat. De schade is niet groot, hij kan gewoon verder en zit alweer voorin bij de andere klassementsrenners, veilig tussen zijn UAE-mannen.

'Extra bloedcontroles bij Jumbo en UAE'

Jumbo-Visma en UAE Emirates hebben vanochtend een extra bezoekje gekregen van dopingcontroleurs, zo meldt Wielerflits. In de bussen van beide ploegen zijn bloedcontroles uitgevoerd, ongeveer een uur voordat de renners van start gingen in Saint-Gervais.

De controles vlak voor en kort na etappes worden door meerdere wielerploegen toegejuicht. Omdat uit eerdere dopingzaken (zoals Operatie Aderlass) bekend is dat atleten net voor de competitie bloed via een infuus kunnen inbrengen en later weer aftappen.

"Jonas Vingegaard heeft in de laatste 48 uur liefst vier bloedcontroles gehad", zei Richard Plugge tegen Wielerflits. "Wij werken hier graag aan mee."

Nog 147,7 km | Hard omhoog

Er wordt niet ingehouden op de eerste klim van de dag. De eerste renners moeten al direct lossen. De kopgroep van zeven had net een gaatje van zo'n twintig seconden, maar is nu alweer teruggehaald.

Het is nog tien kilometer klimmen naar de top van de Col des Saisies.

Nog 149,9 km | Start Col des Saisies

De koplopers zijn begonnen aan de eerste klim van de dag, de Col des Saisies (13,4 kilometer à 5,1%).

Nog 153,6 km | Kopgroep(je) is los

Het in tweeën gebroken peloton is weer samen. En de eerste vluchters zijn weg. Wie daarin zitten? Powless, Ciccone, Pedersen, Mezgec, Alaphilippe, Costa en Gregaard.

Kopgroep in etappe 17

Nog 156 km | Nerveus begin: peloton in tweeën

Vooraan het peloton gaat het al direct hard, met een heel salvo aan demarrages. En dan komen de slaapkoppen achterin het peloton in de problemen. Het peloton is in tweeën gebroken.

En wie zit er in die achterste groep? Adam Yates. De nummer drie van het klassement, sinds gisteren, moet alweer worden teruggebracht door een ploegmaat.

Départ réel | On y va

Het peloton is onderweg! En de eerste aanvaller is de Frans kampioen Valentin Madouas. Hij wil wel, in deze koninginnenrit.

Zo kijkt Jumbo-Visma naar vandaag

Zeeman geniet nog van gister, maar: 'Vandaag wordt hels gevecht'

Départ fictif

Het peloton is vertrokken. Met de gele, witte, groene en bollentrui voorop rollen de renners Saint-Gervais Mont-Blanc uit voor 3 neutrale kilometers.

Het weer? Ziet er prima uit hoor, we zien blauwe lucht.

Het klassement

Het klassement van de Tour de France

DNS: Alexis Renard

Het peloton vertrekt zo met 155 renners. Eén minder dan er gisteren vertrokken voor de tijdrit. Alexis Renard (Cofidis) kwam in de tijdrit lelijk ten val, maar hij reed de 22,4 kilometer nog wel uit.

Hij deed 10 minuten en 46 seconden langer over de tijdrit dan winnaar Vingegaard, waarmee hij eigenlijk één seconde buiten de tijdslimiet binnenkwam en dus vandaag misschien niet had mogen beginnen.

Maar hij vertrekt sowieso niet, want Renard bleek dat hij bij zijn val een breuk in de arm heeft opgelopen.

Quiz: van wie is deze schoen?

Van wie is deze schoen?

(Het antwoord krijgt u later vandaag, misschien wel als hij mee zit in de vlucht)

De Tour bij de NOS

De zeventiende etappe van de Tour de France is vanaf 12.20 uur live te zien op NPO 1 en via deze livestream.

Vanzelfsprekend is de koers ook te volgen in Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Napraten doen we vanaf 21.25 uur in de Avondetappe, waar Tom Dumoulin, Serge Pauwels en Rob Harmeling te gast zijn bij Dione de Graaff.

Nog even naar het spektakel van gisteren

Samenvatting etappe 16: Vingegaard vermorzelt Pogacar, wint ruim anderhalve minuut

Niemand geloofde zijn ogen toen een knalgele bolide dinsdagmiddag door het groene dal van de Mont Blanc zoefde. Jonas Vingegaard vermorzelde zijn directe concurrent Tadej Pogacar (die overigens ook nog veel beter was dan de rest).

Wout van Aert had "met open mond" toegekeken. Volgens Dumoulin was het "de beste tijdrit ooit". Jos van Emden vond het "exceptioneel" wat hij had gezien.

Kijk hieronder nog wat reacties terug:

De route van etappe 17

Nee, de Tour is niet beslist, zei Vingegaard gisteren stellig. "Er komen nog veel zware etappes aan." "De zwaarste ritten van deze Tour", zei Pogacar zelfs. Zoals die van vandaag, met 5.399 hoogtemeters, meer dan in elke andere rit.

Het peloton fietst in de zeventiende etappe in de 165,7 kilometer van Saint-Gervais Mont-Blanc naar Courchevel over twee cols van de eerste categorie, één van de tweede categorie en één van de buitencategorie.

De renners klimmen naar 2.300 meter hoogte, naar de top van de Col de la Loze. Een berg zo hoog dat er, naar de woorden van Michael Boogerd, elk moment engeltjes in de berm kunnen verschijnen.

Wat hulp van hogere machten kunnen sommige renners wel gebruiken op de flanken van de Col de la Loze. Het is een verschrikkelijke klim van ruim 28 kilometer die gemiddeld 6 procent stijgt. Maar vooral de laatste vijf kilometer boven de zo gevreesde 2.000 meter zijn slopend: gemiddeld meer dan 10% met uitschieters naar 24%.

Tour de France etappe 17

De cols die daarvoor liggen zijn ook geen kinderspel. Het feest begint met de Col des Saisies (13,4 kilometer à 5,1%), gevolgd door een van de lastigste beklimmingen dit jaar, de Cormet de Roselend (19,9 kilometer à 6,0%).

Dan volgt er met Tourdebutant de Côte de Longefoy (6,7 kilometer à 7,5%) nog een vervelende klim op weg naar de Col de la Loze. Gaat Vingegaard, die al eerder aantoonde dat hij boven de 2.000 meter zeer sterk is, vandaag de knock-out geven aan Pogacar? Ergens na vijven krijgen we het antwoord.

Mont Blanc, au revoir

Welkom in Saint-Gervais Mont-Blanc! Of eigenlijk: vaarwel Saint-Gervais Mont-Blanc. Herman van der Zandt verwoordde het gisteren goed: het peloton bevindt zich al drie dagen op een plek waar je eigenlijk liever helemaal niet vertrekt. In een dal aan de voet van de Mont Blanc.

Maar toch stappen de 155 overgebleven renners op om enkele dalletjes zuidelijker kamp op te slaan. In Courchevel welteverstaan. In de 166 kilometer die het peloton overbrugt, liggen een paar vervelende, voor sommige renners zelfs beangstigende, cols.

Belangrijkere vraag: is de Tour de France al beslist? Nietsontziend legde Jonas Vingegaard dinsdagmiddag met een meesterlijke tijdrit de werkelijke krachtsverhoudingen in de Tour bloot. Het verschil tussen de geletruidrager en zijn opjager Tadej Pogacar was tien seconden en 22,4 kilometer later was het 1 minuut en 48 tellen.

Het spel der seconden werd er een van minuten. Pijnlijke cijfers voor 'Pogi', maar de wittetruidrager is strijdbaar, zei hij na de nederlaag in Combloux. "Alles kan gebeuren en iedereen kan een slechte dag hebben. Het is nog niet voorbij."