liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Pedersen klopt Philipsen in machtssprint • S. Yates en Landa verliezen tijd • Cavendish naar huis

liveblog gesloten

À demain!

We sluiten af met de reacties van vier hoofdrolspelers van vandaag op het uitvallen van Mark Cavendish. Jasper Philipsen gunde Cavendish het record, Mads Pedersen had nog een shirtje tegoed van Cavendish, Tadej Pogacar vraagt zich af of Cav niet toch nog een jaartje door kan gaan en Jonas Vingegaard... die had het nieuws nog niet gehoord.

Morgen zijn we uiteraard terug voor de etappe naar Puy-de Dôme. De officiële start is om 13.30 uur en de hele etappe is integraal te zien op NPO 1 en via de livestream. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Vingegaard schrikt van nieuws over Cavendish: 'Het record was hem echt gegund'

Brute kracht en kotsen na de finish: reacties Philipsen en ploegleider De Jongh

Nog een keer genieten van de vorige 34 zeges van Cavendish

Het verhaal van vandaag was natuurlijk het uitvallen van Mark Cavendish. Uitgerekend een dag nadat hij met een tweede plaats in Bordeaux had bewezen écht een gooi te kunnen doen naar zijn 35ste ritzege in de Tour, moet hij de Tour verlaten met een gebroken sleutelbeen.

Die 35ste zal er waarschijnlijk niet meer komen. Dus laten we nog een keer genieten van de vorige 34.

De 34 ritzeges van Cavendish in de Tour de France op een rij

Goed slapen, Neilson!

Mogelijk wil Neilson Powless mee in een vroege vlucht om bergpunten te rapen en - wie weet - zoveel voorsprong te krijgen dat hij ook op de Puy-de-Dôme kan toeslaan. Zou kunnen, want het is maar de vraag of UAE en zeker Jumbo-Visma een strijd om bonificatieseconden tussen hun kopmannen willen.

En als dat wel zo is, dan zou de bergtrui morgen weleens om de schouders van Vingegaard of Pogacar kunnen hangen. Tenzij zij de gele trui dragen natuurlijk....

De toptien van het bergklassement.

Dag van morgen: profiel etappe 9

Zoals gezegd begint de negende etappe morgen in het dorp van Raymond Poulidor, Saint-Léonard-de Noblat. In de 182,4 kilometer naar de beroemde Puy-de-Dôme - even buiten Clermont Ferrand - gaat het ook al flink op en af, met onderweg drie geclassificeerde klimmetje: twee van vierde en een van derde categorie.

Tour de France etappe 9

Vingegaard over Puy-de-Dôme: 'Ben er pas nog geweest'

Jonas Vingegaard verkende de Puy-de-Dome onlangs nog. "Ik ben er geweest op de vrijdag voor de Dauphiné. Ik weet dat de laatste vier kilometer heel erg steil zijn. Het zal zeker een van de beslissende momenten in de Tour gaan worden. Misschien niet hét belangrijkste, maar het gaat zeker invloed hebben op de Tour."

Vingegaard kijkt uit naar Puy de Dôme: 'Zal zware dag worden'

Pogacar over Puy-de-Dôme: 'Het zal wel weer ontploffen'

Tadej Pogacar eindigde vandaag als tiende. "Het was een zware en chaotische finale. Ik probeerde nog mee te sprinten, maar ik heb echt geen sprintersbenen."

Voor de Sloveen begint het echte werk morgen weer, als hij met Jonas Vingegaard de degens zal kruisen op de vermaarde vulkaan Puy-de-Dôme (13,3 km à 7,7 procent). Die klim is normaal gesproken niet toegankelijk voor verkeer en ook niet voor wielrenners. "Dat wordt iets nieuws voor iedereen. Ik denk dat het superzwaar zal worden en dat de boel weer compleet zal ontploffen."

Tadej Pogacar

Stand in puntenklassement: Pedersen nu derde, Philipsen loopt uit

Mads Pedersen stijgt na zijn ritzege vandaag met stip naar de derde plaats in het puntenklassement, maar dat is wel op grote afstand van Jasper Philipsen. De opzet van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck is dus geslaagd.

De nieuwe stand in het puntenklassement.

Eekhoff knap vijfde in sprint na slopende slotfase: 'Doodgaan tot de finish'

Eekhoff knap vijfde in sprint na slopende slotfase: 'Doodgaan tot de finish'

Groenewegen (4de) verbaast zichzelf dat hij mee kon sprinten: 'Zware finale'

Groenewegen verbaast zichzelf dat hij mee kon sprinten: 'Zware finale'

Cras ook uitgevallen, Zingle haalt de finish

Behalve Mark Cavendish moeten we nog een uitvaller noteren helaas. Steff Cras, die zo'n goede indruk maakte bergop deze week en 13de stond in het algemeen klassement, heeft ook opgegeven na de val waarbij ook Simon Yates betrokken was.

Axel Zingle is 18.22 na winnaar Mads Pedersen als laatste binnen gekomen na een flink deel van de dag in zijn eentje voor de bezemwagen te hebben gereden.

Axel Zingle in de finishstraat, vlak voor de bezemwagen.

Klassement: Simon Yates zakt twee plekken door val

Simon Yates, die op vijf kilometer van de streep onderuit ging, is binnen gekomen op 0.47 en zakt twee plekjes in het klassement. Ook Mikel Landa ging bij die valpartij tegen de grond, kwam binnen in het groepje van Yates en valt terug van 11 naar 14.

Een andere verliezer van vandaag is trouwens Wilco Kelderman, al zal hij dat zelf vast niet zo erg vinden. Kelderman is hier om Vingegaard te helpen en niet voor zijn eigen klassement. En dus zijn de vijf minuten die hij vandaag prijs geeft van ondergeschikt belang.

De toptien in het algemeen klassement na de achtste etappe van de Tour de France.

Van der Poel: 'Voor mij komen er nog wel kansen'

Terwijl Jasper Philipsen nog aan het uithijgen was tegen de motorkap van een auto, stond Mathieu van der Poel - worstelend tegen het zout in zijn ogen - al de pers te woord. "Hij heeft alles gegeven", zei Van der Poel over zijn ploeggenoot."We verwachten ook niet dat hij elke etappe gaat winnen."

Op de zware aankomst in Limoges was het niet gek geweest als Van der Poel zelf voor eigen kansen had gesprint, maar dat zat niet in zijn hoofd. "Alleen als hij zich echt heel slecht zou voelen, dan zouden we wisselen. Jasper voelde zich blijkbaar heel goed en er zijn hier toch een hoop punten voor de groene trui te verdienen. Voor mij komen er nog wel kansen."

Van der Poel, met zout in ogen, over rijden voor Philipsen: 'Ik krijg nog wel kansen'

Pedersen denkt aan Cavendish na zege in Limoges: 'Hij is me nog een shirtje schuldig'

Pedersen denkt aan Cavendish na zege in Limoges: 'Hij is me nog een shirtje schuldig'

Lees het verslag en bekijk de ontknoping

Philipsen moet in achtste etappe Tour de France meerdere erkennen in Pedersen

Mads Pedersen heeft de achtste etappe van de Tour de France op zijn naam gezet. De 27-jarige Deen was nipt sneller dan Jasper Philipsen, die al drie keer de snelste was deze Ronde van Frankrijk.

De Belg kwam als tweede over de eindstreep, Wout van Aert werd derde. Dylan Groenewegen was de beste Nederlander op de vierde plaats. Ook Nils Eekhoff sprintte mee en kwam als vijfde over de finish.

Mark Cavendish haalde de eindstreep niet. De droom van de 38-jarige Brit om het recordaantal etappezeges in handen te krijgen werd daardoor ruw verstoord. Zo'n 60 kilometer voor de finish moest hij de strijd staken met naar het liet aanzien een gebroken sleutelbeen.

Toptien

De toptien van de achtste etappe in de Tour de France.

FINISH | PEDERSEN WINT!

Mads Pedersen maakt het af in een sprint der stervende zwanen! Hij klopt Jasper Philipsen met een wiel. Wout van Aert steekt zijn wiel nog net voor Dylan Groenewegen die vierde wordt. Nils Eekhoff wordt knap vijfde!

Mads Pedersen klopt Jasper Philipsen en Wout van Aert in Limoges.

1 km | Kirsch trekt aan voor Pedersen

Lidl-Trek begin als eerste aan de laatste kilometer. De weg loopt stevig omhoog,

2,5 km | Skjelmose op kop voor Pedersen

De mannen van Pedersen zijn er met zijn vijven, met Skjelmose zowaar als tempobeul. Philipsen zit in het wiel bij Van der Poel. Ook Groenewegen en Bol zitten er nog bij!

5 km | Valpartij Simon Yates

Oei, weer een valpartij in het peloton. En nu zien we Simon Yates, de nummer vier van het klassement erbij liggen. Hij kan verder, maar gaat wel tijd verliezen. Steff Cras, de nummer dertien van het peloton, ligt er minder goed bij.

Simon Yates is gevallen in de finale van de achtste etappe.

6 km | Campenaerts valt aan, Pogacar gaat mee

Dit is allesbehalve een gewone aanloop naar een sprint. We zien overal gegadigden voor een aanval, zoals die van Victor Campenaerts zojuist. Hij gaat, krijgt Wright en Pogacar mee, maar zijn ook alweer ingelopen.

In dat peloton zit ook Groenewegen trouwens nog gewoon.

8 km | Turgis ingelopen

Anthony Turgis is nog wel als eerste boven gekomen op de Côte de Condat-sur-Vienne (vierde categorie), maar dan zit zijn vlucht erop.

11 km | Van der Poel achter Van Aert

Kijk eens aan: Mathieu van der Poel nestelt zich in het wiel van Wout van Aert. Hij zal alle aanvallen van zijn rivaal willen beantwoorden. En als het erop aankomt, de sprint aantrekken voor Philipsen.

Mathieu van der Poel frummelt aan zijn schoen in het wiel van Wout van Aert.

15 km | Turgis solo

Op het voorlaatste klimmetje rijdt Anthony Tugis zijn twee medevluchters uit het wiel en gaat solo op zoek naar glorie. Maar dat zal niet gaan lukken, want het peloton is nu echt op stoom geraakt. Van Baarle heeft zich laten afzakken, werd afgelost door Wilco Kelderman en die op zijn beurt door Tiesj Benoot.

Van Aert heeft Laporte, Benoot, Van Hooydonck, Kuss en Vingegaard nog bij zich.

20 km | Masterplan mislukt: Asgreen ingelopen

Het masterplan van Soudal-QuickStep lijkt te mislukken, want Kasper Asgreen is weer ingelopen. Meteen gaat Declercq weer meerijden in de kopgroep, maar in de tussentijd is hun voorsprong teruggelopen tot 52 seconden.

Onder het straffe tempo van Van Baarle en co wappert nu ook de ene na de andere renner uit het peloton. De arme Zingle is er al af, de gehavende Quinn Simmons (al twee keer gevallen deze Tour ook) en net zien we ook Giulio Ciccone lossen. De Italiaan had zijn klassementsambities al in de ijskast gezet en deed vandaag flink wat kopwerk.

En dan horen we dat ook Jordi Meeus lost: dat betekent misschien wel dat Danny van Poppel voor eigen kans mag gaan.

Kasper Asgreen wordt ingelopen door het peloton.

Weten de renners eigenlijk waar ze zijn?

Voor ons koerskijkers is het leuk om te weten waar we zijn. Bijvoorbeeld om te weten dat er een circusschool was in het plaatsje Nexon en dat we een kasteel zijn gepasseerd waar Richard Leeuwenhart in zijn rechterschouder werd getroffen door een pijl.

Maar weten de renners zelf eigenlijk waar ze zijn. De Tourorganisatie vroeg het voor de start aan Fred Wright, Tom Pidcock, Biniam Girmay en Simon Clarke. Een van hen wist het, al speelde hij wel en beetje vals.

29 km | Kwestie van de lange adem

Het is een kwestie van de lange adem voor Kasper Asgreen. Seconde voor seconden loopt hij uit op het peloton, maar het gat is nog altijd amper 20 seconden. In de kopgroep kan Declercq inmiddels de benen stilhouden, want zijn ploegmaat is op komst.

De kopgroep rijdt 1.21 voor de Deen.

35 km | Asgreen in de tegenaanval

Kijk nou, vlak voor de ravitaillering gaat Kasper Asgreen in de aanval. Het gat naar de kopgroep, waar zijn ploegmaat Tim Declercq zich ophoudt, is nog wel bijna anderhalve minuut. Maar interessant is het wel.

Zien we hier een masterplan van Soudal-QuickStep in de maak?

Kasper Asgreen in de tegenaanval in de achtste etappe.

2016: Coquard legt Kittel vuur aan de schenen

Dat Cofidis vertrouwen heeft in Bryan Coquard is logisch. Bij de vorige aankomst in Limoges, inmiddels zeven jaar geleden versleog hij de machtige Marcel Kittel namelijk bijna in de strijd om de ritzege. En deze Tour is de kleine Fransman uitstekend op dreef.

2016: Kittel blijft Coquard haardikte voor in Limoges

41 km | Van Baarle maakt tempo

Dylan van Baarle maakt tempo op kop van het peloton.

Nederlands kampioen Dylan van Baarle leidt de dans in het peloton en krijgt daarbij steun van een mannetje van Lidl-Trek, Intermarché-Wanty-Gobert en Cofidis. Daaruit kun je ook meteen de kanshebbers voor een sprint straks afleiden: Wout van Aert, Biniam Girmay, Mads Pedersen en Wout van Aert.

En vergeet natuurlijk ook Jasper Philipsen niet, maar zijn ploeg houdt zich nog even op de vlakte.

Terugkijken: de val van Mark Cavendish

Droom in duigen: Cavendish moet Tour verlaten en blijft op 34 ritzege steken

47 km | Wat staat er nog te wachten?

In de laatste 50 kilometer blijft het op en af gaan in deze etappe en vooral in de laatste 15 kilometer liggen er nog kansen voor de aanvallers met de beklimming van de Côte de Masmont (1,3 km à 5,5 procent) en de Côte de Condat-sur-Vienne (1,2 km à 5.4 procent), beiden van vierde categorie.

En anders gaan we af op een echte machtssprint, want de laatste honderden meter lopen venijnig omhoog.

Het profiel van de achtste etappe van de Tour de France.

ABANDON CAVENDISH

Het record gaat Mark Cavendish niet op zijn naam schrijven, tenminste als hij blijft bij zijn voornemen om na dit seizoen te stoppen met wielrennen. Hij zit met tranen in de ogen in de auto.

Mark Cavendish met een van pijn verwrongen gezicht in de auto.

60 km | Cavendish valt

Daar ligt ineens Mark Cavendish op het asfalt met een van pijn vertrokken gezicht. Het ziet er niet goed uit voor de Brit, die deze Tour zijn 35ste ritzege probeerde te boeken en het record van Eddy Merckx hoopte te breken. Hij krijgt een mitella omgehangen en zit bij de arts.

Mark Cavendish is gevallen in de achtste etappe en moet opgeven.

70 km | Twee bergpunten voor Turgis

Anthony Turgis is als eerste boven op de Côte de Champs-Romain (derde categorie) en pakt zo twee bergpunten. Tim Declercq pikt er eentje mee, maar daar zal de drager van de bolletjestrui, Neilson Powless, uiteraard niet van wakker liggen.

Op een kleine drie minuten van de drie koplopers is ook het peloton boven. Daar zagen we Jumbo-Visma lang op kop rijden, maar op de klim van zojuist zagen we Lidl-Trek aan kop sleuren.

BondsKoos over WK-selectie: 'Van der Poel en Van Baarle zijn erbij'

Aanstaande dinsdag wil bondscoach Koos Moerenhout zijn selectie bekend maken voor de wegwedstrijd van het WK in Glasgow. Twee namen kan hij al verklappen: Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle.

Ook ging het in het Facetime-gesprekje tijdens de uitzending over de Olympische Spelen in Parijs. Deze week werd het parcours bekendgemaakt en daar werd Van der Poel wel vrolijk van. Probleem kan echter wel zijn dat Van der Poel ook wil mountainbiken. "Bij het WK zit de wegwedstrijd voor het mountainbiken, in Parijs is dat andersom", weet Moerenhout. "Dat kan wat lastiger worden om te combineren."

En dan is het ook nog de vraag met hoeveel renners hij naar Parijs mag trekken. Om het maximale aantal van vier renners af te mogen vaardigen moet Nederland (nu zevende) nog minimaal een plekje stijgen op de wereldranglijst. Moerenhout, met een lach: "Wat dat betreft zou het beter zijn als Mathieu vandaag zelf wint en niet de sprint aantrekt voor Philipsen."

Bondscoach Moerenhout over WK-selectie: 'Van der Poel en Van Baarle in ieder geval'

78 km | Klimmen geblazen

Met nog 78 kilometer te gaan komen de renners in de heuvelzone, waar de beklimmingen elkaar in rap tempo zullen opvolgen. Over vijf kilometer beginnen de drie koplopers aan de eerste van drie gecategoriseerde beklimmingen, de Côte de Champs-Romain (2,8 kilometer à 5,2 procent).

Het verschil met het peloton is nog altijd 3.47. In dat peloton zien we de arme Axel Zingle trouwens weer aanklampen.

GIRO DONNE | Klassement

Annemiek van Vleuten blijft riant aan de leiding en zal - ongelukken daargelaten - morgen haar vierde Giro-zege vieren. De Italiaanse Erica Magnaldi heeft vandaag wat bonificatieseconden gesprokkeld bij de tussensprint en wipt zo over Veronica Ewers naar de vierde plaats. Toch leuk.

De toptien van het klassement in de Giro Donne.

GIRO DONNE FINISH | Niet Vos, maar Vas wint!

Het is niet Marianne Vos, maar Blanka Vas die wint! De Hongaars kampioene van SD Worx duikt uit het niets op en klopt Dygert, Lippert en Persico. Marianne Vos lijkt een probleem met haar versnelling te hebben en moet op twintig meter van de streep de benen stil te houden.

Ze wordt tiende en is daarmee vandaag de beste Nederlandse. Annemiek van Vleuten blijft uiteraard aan de leiding. Voor SD Worx is het al de 49ste (!!!) zege dit seizoen.

  • NOS
    Blanka Vas wint de sprint van de achtste etappe in de Giro Donne.
  • NOS
    De toptien van de achtste etappe in de Giro Donne.

GIRO DONNE 1 km | Spannend!

Soraya Paladin trekt het uitgedunde peloton nog maar eens op gang richting de oplopende finish. Marianne Vos zit goed, wordt dit haar 31ste ritzege in de Grio Donne?

GIRO DONNE 2 km | Aanval Van der Heijden!

Op 2 kilometer van de streep plaatst Inge van der Heijden nog maar eens een aanval. De veldrijdster, op de weg rijdend voor Alpecin-Fenix slaat een mooi gaatje met de Oostenrijkse Carina Schrempf, maar Elynor Barker (Uno-X) rijdt het gat dicht.

GIRO DONNE 4 km | Volle vaart na slotklimmetje

In de Giro Donne stuiven de rensters intussen met een compleet peloton richting de slotklim in Sassari. Marianne Vos is goed omringd.

Uitslag tussensprint

Jasper Philipsen wint de tussensprint achter de drie koplopers in de achtste etappe van de Tour.

Achter de drie koplopers werd de tussensprint trouwens gewonnen door de groene trui, Jasper Philipsen. Hij drukt zijn wiel net voor Jordi Meeus over de streep. Danny van Poppel werd derde voor Mark Cavendish.

Philipsen staat daardoor nog wat ruimer aan de leiding van het klassement: zijn voorsprong op Bryan Coquard is liefst 93 punten.

Tussenstand puntenklassement

1. Jasper Philipsen 228 pnt
2. Bryan Coquard 135 pnt
3. Mark Cavendish 108 pnt
4. Mads Pedersen 93 pnt
5. Wout van Aert 92 pnt

118 km | Wakker worden...!

De tussensprint op 118 kilometer van de streep is het moment waarop de ingedutte koersvolger bruusk uit zijn koersdutje wordt getrokken. Want het is Mathieu van der Poel die Jasper Philipsen begeleidt en vervolgens volle bak doortrekt. Ook Cees Bol, Aleksej Loetsenko, Danny van Poppel en Bini Girmay zitten in de slag.

En dan moet Jumbo-Visma opeeens in de achtervolging...dat doen ze ook en dus is de orde weer hersteld. Maar dat was wel even schrikken voor de mannen van Van Aert. En ook voor Tadej Pogacar, want die reed lek op het moment dat de aanval geplaatste werd.

Mathieu van der Poel met een speldenprik na de tussensprint.

GIRO DONNE | Mackaij ingerekend door drie achtervolgers

Floortj Mackaij wordt vlak na de top van de klim naar Romana-Ittiri (9,8 kilometer à 3,1 procent) ingerekend door drie vrouwen, waarvan twee strijden om het podium in het eindklassement. Niamh Fisher-Black (SD Worx, 8ste op 6.58 van Van Vleuten), Veronica Ewers (EF Education, 4de op 5.35) en Francesca Barale (DSM-firmenich).

Maar onder impuls van Gaia Realini, de nummer drie van het klassement, is die aanval geneutraliseerd. Nu zien we Mavi Garcia (Liv) en Soraya Paladin (Canyon/SRAM) in de aanval, maar het is een onrustige fase. Overigens is het nu vooral afdalen naar Sassari tot het sltklimmetje naar de finish.

Tractor groet Tractor!

Tim 'El Tractor' Declercq passeert een Franse tractor in de achtste etappe van de Tour.

GIRO DONNE 33 km | Mackaij solo in de aanval

In de achtste etappe van de Giro Donne zijn de vrouwen ondertussen aanbeland in de finale. En we zien een Nederlandse op kop! Floortje Mackaij, ploeggenote van Annemiek van Vleuten bij Movistar, heeft in haar eentje een voorsprong van 1.09 op het peloton.

Nu ook live op NPO 1 en de livestream!

Je kunt de etappe ook meekijken op NPO 1 of via deze livestream. Wil je precies op de hoogte blijven van de tijdsverschillen tijdens de koers, dan kun je hieronder terecht.

142 km | Een dagje mee met Soso, de grande dame van de soigneurs

We zijn al bijna anderhalf uur onderweg en de drie koplopers hebben nu al een tijdje zo'n 4.30 voorsprong op het peloton, waar de ploeg van Biniam Girmay het tempo bepaalt.

Het is een hete dag in Frankrijk en dus is het belangrijk dat de renners genoeg drinken en af en toe een nylonkous met ijsblokjes in de nek stoppen. Bij EF Education-Easypost is soigneur Sophie Roullois daarvoor verantwoordelijk. Gisteren lipen we een dagje mee met Soso, de grande dame van de wielerverzorging.

Kijktip!

Soigneur Sophie in de Tour ziet de renners vaker dan haar familie

164 km | De drie krijgen de zegen

De strijd zit erop: Tim Declercq, Anthony Turgis en Anthony Delaplace zijn weg. De drie hebben inmiddels een voorsprong van ruim tweeënhalve minuut, dus dit zal de komende tijd wel even het geval blijven.

Gaat Van der Poel wel voor eigen kans? 'Als het sprinten wordt, dan is het voor Jasper'

Jasper Philipsen deed nog wat geheimzinnig, maar Mathieu van der Poel zegt het gewoon: "Als Jasper zich goed voelt voor een sprint, dan zal ik voor hem mijn ding doen".

In de openingsfase zien we Van der Poel inderdaad rustig achterin, maar zal dat ook zo zijn in de laatste 70 kilometer als het op en af gaat?

Gaat Van der Poel wel voor eigen kans? 'Als het sprinten wordt, dan is het voor Jasper'

Philipsen houdt kaarten tegen de borst: 'Jullie zullen wel zien'

Alpecin-Deceuninck heeft met Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel twee ijzersterke troeven voor de rit naar Limoges. Wie spelen ze uit?

Philipsen voor zijn vierde of kans voor Van der Poel? 'Jullie zullen wel zien'

177 km | De tractor in de kopgroep!

Dit zie je niet vaak: Tim Declercq, bijgenaamd 'El tractor' kennen we natuurlijk van al die honderden kilometers op kop om het gat met een kopgroep te controleren. Maar nu zit hij zelf in de kopgroep!

De Belg van Soudal-QuickStep is weg met Anthony Turgis (Total) en Anthony Delaplace (Arkéa). Ze hebben een seconde of tien...

Tim Declercq is meegeschoven in een kopgroep.

180 km | Arme Traeen valt weer

Ai, daar ligt de Noor Torstein Traeen op de grond. Hij heeft zijn elleboog al in het verband vanwege een eerdere valpartij en nu is hij weer hard gevallen. Zijn rug ligt open.

Torstein Traeen krabbelt op na een valpartij in de beginfase.

186 km | Jonge Zingle lost nu al

Oei, achteraan zien we de jonge Axel Zingle al lossen. Op papier zou Zingle vandaag een van de schaduwfavorieten kunnen zijn, maar vier dagen geleden werd hij op het corcuit van Nogaro in de hekken gereden door Soren Waerenskjold. En daar lijkt de Fransman nog niet van hersteld.

Hij knokt zich wel terug in de staart van het peloton trouwens, dit gaat een zware dag voor hem worden.

Axel Zingle lost in het begin van de achtste etappe.

Van Aert verwacht machtssprint in Limoges: 'Zou mooi zijn een rit te pakken'

Wout van Aert zien we niet bij de voorsten, waar Julian Alaphilippe net even het tempo opvoerde. Van Aert verwacht vandaag een machtssprint in Limoges en heeft dus geen belang bij een vroege vlucht.

Van Aert verwacht machtssprint in Limoges: 'Zou mooi zijn een rit te pakken'

191 km | Stilte voor / na de storm

Na het spervuur aan aanvallen in de eerste tien kilometer, rijdt het peloton nu even breeduit over de weg. Maar dat kan komen, omdat de wind even flink tegen staat. Stilte na en stilte voor de storm dus.

Het gaat trouwens wel hard, heel hard.

Het peloton even breeduit.

195 km | Pedersen en Boasson Hagen

Ook Mads Pedersen heeft er zin in vandaag. Hij zet aan, maar bereikt niet veel meer dan het op een lint trekken van het peloton. En dan gaat Edvald Boasson Hagen, in zijn eentje.

De sterkte Noor is al de derde renner van Total Énergies in de aanval. De ploeg van Peter Sagan heeft een plan voor vandaag.

Edvald Boasson Hagen in de aanval in de achtste etappe.

198 km | Turgis en Loetsenko

Nu zien we Anthony Turgis met een inspanning. Hij krijgt Aleksej Loetsenko mee in zijn wiel, maar ook zij krijgen de zegen niet.

Départ | We zijn vertrokken!

En jawel, het startsein is gegeven en meteen vliegt Kasper Asgreen ervandoor! De oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen krijgt Rui Costa, Campenaerts , Küng, Dillier mee. En eigenlijk ook de rest van het peloton.

Veel belangstelling voor de vlucht vandaag!

De eerste aanval in de achtste etappe van de Tour is van Kasper Asgreen.

NEUTRALISATIE | Wie zien we vooraan?

Altijd leuk om te kijken welke renners er in de neutralisatie al vlak achter de auto van de koersdirecteur Christian Prudhomme rijden, want dat zijn vaak de mannen die in e aanval willen. Wout van Aert in ieder geval niet, die zit achterin het peloton nog rustig te eten.

En ook Mathieu van der Poel heeft het laatste wiel van de groep gekozen. Wie zien we wel? Victor Campenaerts, Ben Turner, Mathieu Burgaudeau, Rui Costa en...Mike Teunissen.

NEUTRALISATIE | On y va!

De renners zijn vertrokken in Libourne voor de achtste etappe in de Tour de France. De eerste kilometer gaan, zoals altijd, geneutraliseerd.

Van Poppel tast in duister over rare etappe: 'Niet vaak dat ploegleider ook geen idee heeft'

Op papier zou Danny van Poppel zelf hoge ogen kunnen gooien in een machtssprint als vandaag. Maar of het zover komt, dat is de vraag. Van Poppel tast in duister over 'rare etappe': "Het gebeurt niet vaak dat de ploegleider ook geen idee heeft hoe het zal lopen."

In principe rijdt Van Poppel voor sprinter Jordy Meeus, maar zelf moet hij de machtssprint ook goed kunnen. "Ik denk dat het wel heel leuk wordt om te kijken vanaf de start."

Van Poppel tast in duister over rare etappe: 'Niet vaak dat ploegleider ook geen idee heeft'

Ook basketbalster Embiid kijkt mee...

En ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt met smart meegekeken naar de Tour. Wat te denken van Joel Embiid, de Kameroense sterspeler van Philadelphia 76ers en afgelopen seizoen uitgeroepen tot MVP in de NBA.

Met grote ogen keek Embiid mee naar de etappe naar Cauterets, waar Pogacar de spanning terugbracht in deze Tour.

Formule I ook in de ban van de Tour de France

Formule I-liefhebbers zullen vandaag ongetwijfeld ook een schuin oog houden op het circuit van Silverstone, waar de kwalificatie voor de GP van Groot-Brittannië straks afgewerkt wordt. Maar wist je ook dat er coureurs zijn, die niets willen missen van de Tour de France.

Pierre Gasly bijvoorbeeld blijkt een fan van Tadej Pogacar.

GIRO DONNE | Van Vleuten tipt Vos

Op Sardinië wordt inmiddels al gekoerst. Na de rustdag van gisteren wacht de rensters in de Giro Donne een rit van 125,7 kilometer van Nuoro naar Sassari. Onderweg is er flink wat klimwerk, maar ook weer niet van dien aard dat er grote verschuivingen in het klassement verwacht worden.

Annemiek van Vleuten rijdt in het roze met een comfortabele voorsprong van 3.56 op nummer twee Juliette Labous. Zelf tipte ze gisteren tijdens de Touruitzending een andere Nederlandse voor de ritzege vandaag: Marianne Vos. We zullen zien!

Van Vleuten laat zich niet verleiden door parcours Spelen: 'Alleen als er Alpe d'Huez in zat'

Teunissen blij met 'verstandige' Girmay: 'Andere sprinters zijn minder voorzichtig'

Het sprintgedrag van Jasper Philipsen suddert nog wel even door, zeker bij de ploeg van Biniam Girmay, Intermarché-Circus-Wanty. Zijn sprintaantrekker Mike Teunissen is duidelijk. "Ik denk dat we blij mogen zijn dat het Bini was, die misschien toch iets voorzichtiger is. Een andere sprinter was wel doorgereden en dan had het heel anders kunnen aflopen. Aan de andere kant, als er wel een grote valpartij was geweest, dan ben ik benieuwd of ze dan ook dezelfde regelgeving hadden gehanteerd,"

Is Girmay dan misschien nog wat te lief in de sprint? "Wat mij betreft is het verstandig, dan kunnen we er vandaag tenminste vol voor gaan." Over vandaag gesproken, wat verwacht Teunissen qua koersverloop? "Er zijn meerdere scenario's mogelijk. Maar als het komt tot een lastige sprint, dan is het automatisch iets voor Van der Poel en Van Aert. En dus ook voor Bini."

"We houden er wel rekening mee dat er meer kapers op de kust zijn vandaag. En dan is het voor ons zaak om dat een beetje te controleren, wat ook al een hele klus zal worden."

Teunissen: 'Als het niet Bini was geweest, dan had het heel anders kunnen aflopen'

Eenkhoorn twijfelt ook over aanval of sprinten: 'Zaak om mee te zijn vanuit de start'

Pascal Eenkhoorn liet zich al zien in de aanval in de eerste rit van deze Tour de France. Ook een etappe als vandaag past bij hem. Maar ook zijn sprinter Caleb Ewan is uitermate geschikt voor de lastige aankomst.

"Ik weet het ook niet, daarvoor heb ik nog niet genoeg ervaring in de Tour", aldus de Tourdebutant. "Voor mij is het zaak om alert te zijn bij de start als een kopgroepje gaat lopen en dan ligt die finale mij ook wel. Maar ik denk eigenlijk dat het weer Philipsen wordt. En dus niet Van der Poel? Mmmmmm, ik denk het niet..."

Eenkhoorn twijfelt ook over aanval of sprinten: 'Zaak om mee te zijn vanuit de start'

Algemeen klassement

Jonas Vingegaard start vandaag voor de tweede dag in de gele trui. Daar zal vandaag waarschijnlijk ook geen verandering in komen, ongelukken daargelaten. Morgen moet de Deen weer aan de bak op de flanken van de Puy-de-Dôme.

De toptien van het algemeen klassement.

De truitjes

Gele trui: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Groene trui: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)

Bolletjestrui: Neilson Powless (EF Education-EasyPost)

Witte trui: Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Ploegenklassement: Jumbo-Visma

Jasper Philipsen

Drie keer Philipsen, maar ook drie keer discussie

Tot nu toe manifesteerde Mathieu van der Poel zich vooral als sprintaantrekker van Jasper Philipsen, die overigens ook op een parcours als vandaag uit de voeten zou moeten kunnen komen. Al drie keer was het raak voor de combinatie Van der Poel-Philipsen in de eerste week van deze Tour.

Maar geen van die sprints verliep zonder discussie: in Bayonne reed Philipsen Wout van Aert in de wielen, in Nogaro deelde Van der Poel een kwak uit aan Biniam Girmay en gisteren in Bordeaux was de Eritreeër weer het haasje.

Kritiek op Philipsen: 'Dit is gevaarlijk sprinten, het gaat van links naar rechts'

De achtste etappe bij de NOS

De achtste etappe van de Tour de France is uiteraard weer live te volgen bij de NOS. De uitzending op NPO 1 en onze livestream (inclusief aanklikbare hoogtepunten) op NOS.nl en de NOS-app begint om 13.40 uur.

De ontwikkelingen in de koers zijn ook te volgen via een liveblog en via Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Het profiel van vandaag

Tour de France etappe 8

Om 12.30 uur starten de renners in Libourne, waarna 125 overwegend vlakke kilometers volgen. Vervolgens zal er toch moeten worden geklommen, met een colletje van de derde categorie en in de finale nog twee pukkels van de vierde.

De slotkilometer in Limoges loopt met drie procent omhoog. Wellicht kunnen de sterkere sprinters nog meedingen om de zege, maar vermoedelijk wordt dit een klusje voor de punchers.

Bienvenue de Libourne!

Welkom vanuit Libourne voor de achtste etappe in de Tour de France. Vandaag wacht de renners in de Franse hitte een dagje draaien en keren, op en af op weg naar Limoges. De eerste 130 kilometer van deze etappe zijn niet zo bijzonder, maar dan volgen de klimmetjes elkaar snel op.

En dat betekent dat de we de sterke mannen uit het Vlaamse voorjaar mogen verwachten. Denk aan Wout van Aert, Biniam Girmay, Mads Pedersen en natuurlijk Mathieu van der Poel. Helemaal omdat de streep is getrokken in Limoges, op een kilometer of twintig van Saint-Léonard-de-Noblat.

Dat is het dorp waar opa Raymond Poulidor het grootste deel van zijn leven doorbracht en waar moeder Corinne opgroeide. Morgen is Saint-Léonard-de-Noblat startplaats van de negende etappe, maar met aankomst op Puy-de-Dôme zal Van der Poel daar niet voor de zege kunnen strijden.

Dan vandaag maar dus?!

Raymond Poulidor en kleinzoon Mathieu van der Poel.