liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Philipsen wint na lead-out Van der Poel • Jakobsen kritisch op 'gevaarlijke' sprint

liveblog gesloten

À demain!

Morgen krijgen de sprinters opnieuw een kans. Althans, dat is de verwachting. Want het parcours van de vierde etappe is nog een stuk vlakker dan de rit van vandaag. En met één klimmetje van de vierde categorie zou het de sprintersploegen toch moeten lukken om er opnieuw een massasprint van te maken. Er zijn na vandaag immers ook genoeg renners die azen op revanche.

De renners stappen om 13.10 uur op in Dax en de finish is getrokken op het racecircuit van Nogaro. De etappe is uiteraard weer te volgen via dit liveblog. À demain!

Tour de France etappe 4

Avondetappe om 21.25 uur

Dione de Graaff blikt vanavond vanaf 21.25 uur in De Avondetappe terug op de derde etappe van de Tour de France. Aan tafel zitten oud-renners Marcel Kittel en Koen de Kort en Nahom Desale, de wielrenner uit Eritrea die rijdt voor BEAT Cycling Club.

De Avondetappe is te zien via de stream op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 1.

Jakobsen is kritisch: 'Twijfels bij winst van Philipsen'

Fabio Jakobsen was niet blij na de derde etappe. De Nederlander sprintte naar de vierde plaats, maar zet zijn vraagtekens bij de sprint van winnaar Philipsen. "Het was chaotisch, hectisch. Je zou kunnen zeggen gevaarlijk. Ik zag net dat Jasper won. Daar heb ik toch wel mijn twijfels bij. Als je op anderhalve meter van de boarding begint, denk ik niet dat je de deur zo dicht moet doen. Het maakt de overwinning ook iets minder mooi voor hemzelf."

Ook was Jakobsen kritisch op het parcours, met de vele (flauwe) bochten in de finale.

Jakobsen vond massasprint gevaarlijk en chaotisch: 'Niet mooi voor de koers'

Winnaar Philipsen: 'Niemand kreeg cadeautjes'

Philipsen wint eerste nerveuze massasprint: 'Niemand kreeg kadootjes, iedereen ging all-in'

Van der Poel na koninklijke lead-out: 'Beter kan niet'

Bekijk de reactie van Mathieu van der Poel na de ritzege van zijn ploeggenoot Jasper Philipsen. "Extra leuk dat we onze eerste kans meteen pakken."

Van der Poel over perfecte lead-out: 'Exact gedaan wat we besproken hadden'

VAR kijkt sprint terug en oordeelt: Philpsen wint rechtmatig

De beelden van de sprint werden na de finish nog wel teruggekeken door de VAR.

Zoals gezegd raakte Van Aert ingesloten aan de rechterkant van de weg, omdat Philipsen vlak langs de boarding sprintte. Maar de jury oordeelt dat Philipsen niets verkeerd heeft gedaan. De Belg wordt officieel uitgeroepen tot winnaar van de rit.

Kijk de laatste kilometer terug

Philipsen sprint in laatste kilometer naar zege in derde etappe Tour de France

De toptien

De toptien in de derde etappe

PHILIPSEN WINT DERDE ETAPPE

Jasper Philipsen wint de rit! De Belg wordt afgezet door Mathieu van der Poel en verslaat Phil Bauhaus en Caleb Ewan op de streep in Bayonne.

Wout van Aert kwam tot halverwege het wiel van zijn landgenoot, maar werd ingesloten en stopte met sprinten.

Fabio Jakobsen werd vierde, Groenewegen kwam als achtste over de streep.

Van der Poel en Philipsen na de ritzege

Nog 1 km | Op naar de massaspint

Girmay komt naar voren, Sagan zit in het wiel van de Eritreeër. Jakobsen zit nog steeds in een zetel.

We gaan kijken naar de eerste massasprint in deze Tour!

Nog 3 km | Noren naar voren, Jakobsen goed vooraan

Het is voortdurend stuivertje wisselen vooraan in het peloton. Nu zien we de trein van Uno-X (voor Kristoff en Waerenskjold) opeens naar voren komen. Jakobsen zit nog steeds perfect in het wiel van zijn ploeggenoten.

De klassementsrenners zijn nu veilig.

Nog 6 km | Cavendish naar voren

Daar is Mark Cavendish. Hij wordt naar voren gereden door de ervaren Luis Leon Sanchez. 'Cav' moet in de laatste kilometer worden afgezet door Cees Bol. Kan hij zijn 35ste zege pakken?

Nog 8 km | Gaat Van Aert meesprinten?

Jumbo-Visma houdt Jonas Vingegaard veilig vooraan, maar het is de vraag of Wout van Aert vandaag ook gaat meesprinten om de ritzege. Van Aert zit in het wiel van Laporte, Vingegaard zit daarachter.

Nog 10 km | Groenewegen met twee ploeggenoten

Jakobsen zit veilig in het Soudal-QuickStep-treintje aan de linkerkant van de weg, Groenewegen zit ook goed vooraan in het wiel van twee ploeggenoten. Philipsen, die andere topfavoriet voor de winst vandaag, zit iets verder naar achteren, aan de rechterkant van de weg.

Nog 15 km | 'Maak een bubbel rond Jakobsen'

De ploeggenoten van Fabio Jakobsen rijden aan de linkerkant van de weg, met de Nederlandse sprinter in hun midden. De renners werden zojuist via de ploegwagens opgeroepen om "een bubbel" rond Jakobsen te vormen.

Ook de treintjes van sprinters Philipsen, Meeus, Bauhaus en Girmay rijden nu vooraan.

Nog 19 km | Félicitations

Laurent Pichon, de man die vandaag het langst in de aanval reed, heeft het lastig op de Frans-Baskische heuveltjes. Hij rijdt op een klein gaatje, maar krijgt nu ook te horen dat hij de prijs voor de strijdlustigste renner heeft gekregen. Félicitations, Laurent.

Nog 20 km | Bochtig

Het is nu wat bochtiger, dus het peloton gaat op een lang lint. Het is Rémi Cavagna die de groep aanvoert namens de ploeg van Fabio Jakobsen, Nathan Van Hooydonck zit in zijn wiel namens Jumbo-Visma. Dylan van Baarle is er ook om Vingegaard te beschermen.

Nog 25 km | Treinen vormen zich

De stress begint nu wel echt op te lopen in het peloton. De sprinttreinen vormen zich en ook de ploegen van klassementsrenners willen hun kopman van voren houden.

We zien Lotto-Dstny met bijna de hele trein vooraan voor Ewan, Bora-hansgrohe voor Meeus, Alpecin-Deceuninck voor Philipsen, Jayco AlUla met Groenewegen, Uno-X voor Kristoff en Waerenskjold, Soudal-QuickStep voor Philipsen: kortom ze zijn er bijna allemaal.

Nog 37 km | Pichon teruggepakt

Het avontuur van Laurent Pichon is voorbij: de Fransman van Arkéa is na 156 kilometer als koploper bijgehaald door het peloton. Hij krijgt na de etappe de prijs voor de strijdlustigste renner, dat kan niet missen. Het peloton is dus weer bijeen. Op naar de massasprint?

Nog 38 km | Derde Nederlandse ritzege in Bayonne?

De Tour komt straks voor de 31ste keer in aan in Bayonne. Twee keer eerder won er een Nederlander: Gerben Karstens was in 1966 de eerste, in 1972 won Leo Duyndam. Komt daar straks een derde bij? Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen hebben beide goede papieren.

Gerben Karstens (foto niet genomen tijdens de Tour)

Nog 46 km | Spanning loopt op

Het laatste uur koers is ingegaan: de renners komen nog wat kleine heuveltjes tegen, maar er zijn geen grote beklimmingen meer op weg naar de vlakke finish in Bayonne. Langzaamaan zal de spanning in het peloton oplopen.

Verslaggever Sebastiaan Timmerman vanaf de motor: "De wegen worden smaller, veel draaien en keren, op en af. Door de smalle wegen zal de nervositeit wat gaan toenemen, maar voorlopig valt het allemaal nog mee."

In de laatste kilometers zitten wat rotondes en de finish is geen lange rechte lijn. Pas op 200 meter voor de streep zien de renners de finish liggen.

Arkéa is trots op Pichon

Koploper Pichon wordt aangemoedigd via de radio. Het mooie is dat we deze Tour af kunnen meeluisteren met de communicatie tussen ploegleiding en renners. "Ik ben zo trots op je, je bent een strijder en zorgt voor zo veel emotie. Geniet, geniet ervan. Ik hou van je", klinkt het vanuit de auto van de Franse ploeg.

Pichon heeft nog iets meer dan een minuut van zijn voorsprong over.

Nog 57 km | Bonjour!

De Tour de France is in Frankrijk! Laurent Pichon was de eerste die terugkeerde op Frans grondgebied. Na ruim tweeënhalve dag in het Baskenland te hebben gekoerst is de Tour terug in Frankrijk, in Frans Baskenland.

Twee minuten later reed ook het peloton de landsgrens over.

De Tour is in Frankrijk

Nog 59 km | Trentin in de problemen

Het gaat niet zo lekker met Matteo Trentin. De ervaren adjudant van Tadej Pogacar ging gisteren onderuit en op de klimmetjes hing hij eerder vandaag achteraan in het peloton. Nu heeft hij om medische ondersteuning gevraagd.

Nog 70 km | Weer punaises?

Ook Loetsenko en Rui Costa hebben een lekke band. Loetsenko stopt en pulkt wat aan zijn band terwijl hij een nieuw wiel krijgt. Zouden er weer punaises liggen? Dat zou ook al die andere lekke banden verklaren.

Nog 75 km | Veel pech

Voor de zoveelste keer zien we een renner langs de kant staan. Dit keer is het Caleb Ewan, kanshebber in de massasprint, die van fiets moet wisselen. Net zagen we ook al Sam Welsford, de sprinter van DSM, met materiaalpech.

Dat is ook commentator Stef Clement opgevallen. "Er is hoop aan het materiaal te doen, terwijl het in de koers rustig is. Het is te veel om toeval te zijn."

Kittel voorspelt: 'Groenewegen, Jakobsen of Philipsen'

Marcel Kittel is goed voor 14 ritzeges in de Tour. Inmiddels is hij gepensioneerd als renner en in dienst bij de NOS als Tour-analist. Wat verwacht hij van de finale? In ieder geval is de Duitse ex-sprinter er vrij zeker van dat het een massasprint wordt. "Er zit heel veel controle in het peloton, dus het lijkt me goed te lukken voor de sprinters."

En wie er dan wint? "Groenewegen, Jakobsen of Philipsen. Dat zijn de topsprinters in de Tour de France. Met eigenlijk ook nog Caleb Ewan. Naar deze mannen moeten we vandaag kijken." En Cavendish? "Ik hoop het voor hem, maar ik denk dat het lastig wordt."

Kittel stopte in 2019

Nog 78 km | Pichon alleen verder

Laurent Pichon moet het vanaf nu alleen doen, want Neilson Powless laat zich afzakken. Hij heeft zijn bergpunten immers binnen. Powless geeft zijn vluchtmakker een boks en wenst hem succes.

Pichon begint in zijn eentje een onmogelijke opgave, maar hij zal in ieder geval hoge ogen gooien voor de prijs voor de strijdlust. Het peloton rijdt op ruim 2 minuten.

Nog 84 km | Op naar een sprint?

Op de laatste klim hebben we geen enkele poging gezien om de minder goed klimmende sprinters te lossen. Het lijkt er dus op dat de renners afkoersen op de eerste massasprint van deze Tour.

86 km | Val Wright

Fred Wright is onderuit gegaan. De Britse kampioen van Bahrain zit weer op zijn fiets, maar heeft wat bloed op zijn elleboog.

De renners rijden over smalle wegen, waardoor de renners achteraan in het peloton al twee keer van de fiets moesten door een opstopping.

Nog 91 km | Côte d'Orioko Benta

Ook op het vierde en laatste klimmetje van de dag, de Côte d'Orioko Benta (derde categorie) pakt Neilson Powless de maximale punten. De Amerikaan van EF maakt er opnieuw een feestje van met de Basken langs de kant. Powless heeft vandaag alle zeven bergpunten vergaard en mag daardoor nog zeker twee dagen de bollentrui rijden.

Nog 92 km | De schoenplaatjes van Van Aert

Wout van Aert gaat voor de laatste beklimming van de dag even van de fiets om een probleem aan zijn schoenplaatje te verhelpen. In het peloton gaat het nog altijd verre van hard, dus het zou geen probleem moeten zijn om terug te keren.

'In deze laag legden dinosaurussen het loodje'

Professor in de geologie, Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht, geeft tijdens de Tour een tiental mini colleges in de geologie over de gebieden waar het peloton doorheen rijdt.

Vandaag gaat zijn college over het Unesco-geopark van de Baskische kust.

Geologie in de Tour: 'In deze laag legden dinosaurussen het loodje'

Nog 102 km | Mechanische pech O'Connor

Pech voor Ben O'Connor, die voor de tweede keer in een paar kilometer van fiets moet wisselen. De Brit van AG2R is niet al te best aan de Tour begonnen: hij heeft al een achterstand van 1.41 op Adam Yates.

111 km | Gemiddelde

Koplopers Powless en Pichon hebben de eerste twee uur met een gemiddelde van 36,7 kilometer per uur afgelegd. Voor de gemiddelde amateurfietser is dat best hard, maar in de Tour valt dat mee. Ter vergelijking: in 2021 won Tadej Pogacar de Tour met een gemiddelde van 41,2 kilometer per uur.

120 km | Col de Itziar

Ook op de Col de Itziar (derde categorie) komt Powless als eerste boven. Weer 2 puntjes erbij voor de bergkoning.

Het peloton rijdt op 1.45 van koplopers Powless en Pichon.

Pedersen heeft een ander doel vandaag

Pedersen voelde goede klimbenen in tweede etappe: 'Ben hier om rit te winnen'

Mads Pedersen, die zojuist de sprint van het peloton won bij de tussensprint, heeft vandaag een groter doel: de etappe winnen.

Nog 126 km | Tussensprint in Deba

20 punten: Laurent Pichon (Arkéa)

17 punten: Neilson Powless (EF)

15 punten: Victor Lafay (Cofidis)

13 punten: Mads Pedersen (Lidl-Trek)

Bij de tussensprint laat Powless de punten aan zijn medevluchter Pichon. Lafay ziet zijn vluchtpoging beloond met 15 punten. De Fransman komt daardoor op 80 punten.

In het peloton wint Mads Pedersen de sprint. Daardoor komt hij op 31 punten. Alleen als hij straks in Bayonne de sprint wint (50 punten), gaat hij Lafay voorbij.

Nog 127 km | Atlantische oceaan

De renners rijden inmiddels langs de Golf van Biskaje en dat levert fraaie plaatjes op.

Nog 132 km | Lafay demarreert

Victor Lafay is in zijn eentje weggereden in het peloton. Als we in het routeboek kijken, zien we waarom: over zo'n 5 kilometer wacht een tussensprint. Daar kan de drager van de groene trui punten pakken voor het puntenklassement.

Giro Donne | Longo Borghini wint vierde etappe

Elisa Longo Borghini heeft de vierde etappe in de Giro Donne gewonnen. De Italiaanse renster van Lidl-Trek reed samen met rozetruidraagster Annemiek van Vleuten en Veronica Ewers naar de finish in Borgo Val di Taro. In de finale was de Italiaanse de sterkste in de sprint. Van Vleuten reed achter Ewers naar de derde plaats en behield haar roze trui.

Van Poppel moet sprint aantrekken bij Bora

Van Poppel gaat Meeus door sprint loodsen: 'Als hij mij volgt, komt het goed'

Danny van Poppel heeft een duidelijke taak vandaag: de Nederlander moet namens Bora de sprint aantrekken voor Jordi Meeus. De Belgische sprinter maakt zijn debuut in de Tour bij de Duitse ploeg, die besloot om Sam Bennett thuis te laten. Met Van Poppel heeft Meeus in ieder geval een ervaren lead-out aan zijn zijde. "Hij moet rustig blijven en mij volgen, dan weet ik dat het goed komt", aldus de 29-jarige Nederlander die bezig is aan zijn vijfde Tour.

Nog 145 km | Koploper Pichon werd verrast met Tourselectie

Neilson Powless kennen we inmiddels, nadat hij zaterdag de bollentrui veroverde en gisteren opnieuw in de aanval ging om punten te sprokkelen. De andere vluchter, Laurent Pichon, is een stuk minder bekend. Even voorstellen, dus.

De Fransman van Arkéa is de op zes na oudste renner in deze Tour. Op 19 juli, tijdens de Tour dus, wordt hij 37 jaar. Pichon komt uit Bretagne en heeft een grote liefde voor gravel. Zijn favoriete koers is dan ook Tro Bro Leon, waar hij dit jaar als zevende eindigde. Voor Pichon, die twee keer eerder de Tour reed in 2017 en 2018, was het een verrassing dat hij werd geselecteerd bij Arkéa.

"Ik heb wat geluk gehad met wisselingen in het team, maar het was niet gepland", vertelde hij in de Franse krant Le Télégramme. "Ik ben blij om terug te zijn in mijn droomkoers."

Nog 148 km | Pogacar lek

Ook Tadej Pogacar stond even langs de kant met een lekke band. De Sloveen kreeg een nieuw wiel en zat even later alweer lachend tussen de auto's. Hij sluit zo weer aan bij het peloton.

Nog 153 km | Sprintersploegen op kop, Cavendish lek

De voorsprong van Powless en Pichon is opgelopen naar ruim 2,5 minuut. Op kop van het peloton verdelen de sprintersploegen het werk: onder anderen Soudal-Quick Step (voor Jakobsen), Jayco AlUla (voor Groenewegen) en Alpecin-Deceuninck (voor Philipsen) hebben een mannetje vooraan.

Mark Cavendish reed net even op achterstand na een lekke band. Hij werd teruggereden door zijn ploeggenoot Fedorov.

Nog 160 km | Côte de Milloi

Ook op het tweede klimmetje komt Powless als eerste boven: op de Côte de Milloi (vierde categorie) sprokkelt de Amerikaan weer een puntje voor het bergklassement. Daarna maakt hij er een vrolijk feestje van met het publiek op de top.

Powless is er nu al zeker van dat hij morgen opnieuw in de bollentrui van start mag, want er zijn vandaag nog maximaal 4 punten te verdienen. Powless heeft nu 14 punten, Pogacar heeft er 7.

Groenewegen 'scherp, gefocust en fris'

Groenewegen scherp aan de start: 'Ben iets lichter dan vorig jaar'

Dylan Groenewegen verscheen een uurtje geleden opgewekt aan de start. "Ik ben iets lichter dan vorig jaar, voel me scherp gefocust en fris", aldus de Nederlandse sprinter. "Het is een hele zware start. Dan helpt het wel iets als je ietsje lichter bent. De kracht is wel hetzelfde, misschien nog wel iets beter." Dat belooft wat.

Nog 179 km | Côte de Trabakua

Op het eerste klimmetje van de dag, de Côte de Trabakua (derde categorie), komt Powless als eerste boven. De Amerikaan pakt 2 punten en komt zo op 13 punten in het bergklassement. Tadej Pogacar staat tweede met 7 punten.

Het overgebleven puntje is voor Laurent Pichon.

Het peloton volgt op ruim 2 minuten.

Powless op weg naar zijn eerste bergpunten van de dag

Nog 193 km | Départ reél

Daar is het officiële startsein!

En meteen ook een eerste aanval: Neilson Powless (EF) heeft er wel weer zin in. De Amerikaan in de bollentrui is weggesprongen, samen met Laurent Pichon (Arkéa).

Van Aert: 'Neem niemand iets kwalijk'

Wout van Aert onthield zich na de etappe van gisteren van commentaar en vertrok snel met een auto naar het hotel. Na de rit had de Belg gefrustreerd zijn bidon op de grond gegooid, waarna er de hele avond gesproken werd over zijn boosheid. Nam hij het Jonas Vingegaard kwalijk dat hij niet op kop had gereden om Van Aert aan de ritzege te helpen?

Voor de start klaarde Van Aert zelf de lucht. "We hebben gepraat over wat we anders hadden kunnen doen om wel te winnen. Dat doen we altijd. Ik neem niemand iets kwalijk", aldus de Belg. "Jonas had inderdaad misschien iemand kunnen terughalen. Dat besefte hij ook als eerste. Het had anders gekund, maar achteraf is het mooi wonen zoals jullie dat zeggen."

Betekent dat dat de kou uit de lucht is bij Jumbo-Visma, vroeg verslaggever Han Kock. "Die uitdrukking ken ik niet, maar het is lekker warm vandaag."

Van Aert: 'Hebben erover gepraat, Jonas had misschien iemand kunnen terughalen'

Départ fictif

De renners zijn vertrokken in Amorebieta. Zoals altijd beginnen ze met een aantal geneutraliseerde kilometers, waarna om 13.15 uur het officiële startsein wordt gegeven.

Bol hoopt op historische Tourdag

Bol hoopt op historische sprint met Cavendish: 'Maar is niet vanzelfsprekend'

Cees Bol is in de Tour om Mark Cavendish aan zijn 35ste ritzege in de Tour te helpen. Zou dat vandaag al kunnen? "Ik hoop het, maar het is niet vanzelfsprekend. Het is best wel lastig in de eerste 100 kilometer. Ik denk dat de kans groot is, maar we moeten ook rekening houden met een ander scenario."

Jakobsen heeft lekker uitgeslapen

Uitgeslapen Jakobsen kijkt uit naar eerste sprintkans: 'Eerste dagen kunnen sparen'

Bij Soudal-Quick Step rijden ze vandaag met de hele ploeg voor Fabio Jakobsen. De Nederlander heeft de eerste dagen in het Baskenland kunnen sparen en verwacht een chaotische finale. Jakobsen zag ook dat Philipsen gisteren lang mee ging met de klimmers, terwijl hij het aan de voet van de Jaizkibel al liet lopen. Daar hoopt hij vandaag profijt van te hebben.

Philipsen heeft geen frisse benen meer

Favoriet Philipsen voelt zijn benen na weekend in Baskenland: 'Niet meer zo fris'

De eerste twee ritten door het Baskenland hebben er aardig ingehakt bij Jasper Philipsen, vertelde hij zojuist voor de start. "De laatste keer dat ik me echt fris voelde, was zaterdagochtend. Het zal nog een tijd duren voordat ik dat gevoel terug heb."

De Belg van Alpecin-Deceuninck, die de klimmetjes gisteren opvallend goed over kwam, kan in de sprint rekenen op de hulp van Mathieu van der Poel. De Nederlander is de laatste man in de sprinttrein van Philipsen.

Cavendish jaagt op 35ste Tourzege, Soudal-Quick Step op 50ste

Mark Cavendish kan vandaag misschien wel gaan sprinten om een historische ritzege: als de Brit wint in Bayonne, is hij Eddy Merckx voorbij en heeft hij als enige 35 ritzeges achter zijn naam.

Ook Soudal Quick-Step kan met Fabio Jakobsen vandaag een mooie mijlpaal bereiken. Als de Nederlander wint, kan de Belgische ploeg de 50ste ritzege in de Tour vieren.

Rit van gisteren terugkijken?

Samenvatting etappe 2: Lafay verrast boze Van Aert in straten van San Sébastián

Teunissen heeft koffer terug

Ook goed nieuws voor Mike Teunissen: het heeft 100 uur geduurd, maar hij heeft zijn koffer terug. Op de eerste Tourdag twitterde Teunissen dat zijn vermiste koffer voor veel stress zorgde en dat hij daardoor niet echt uitgerust aan de Tour kon beginnen.

"Vanaf nu ben ik er helemaal klaar voor, denk ik", twittert Teunissen nu.

Goed nieuws voor Ewan

Caleb Ewan (Lotto-Dstny) hoopt vandaag te kunnen sprinten voor zijn vijfde ritzege in de Tour. Daarbij rekent hij ook op Jasper De Buyst als sprintaantrekker, maar de Belg kwam gisteren ten val - net als klimmer Maxim Van Gils trouwens.

De Belgische ploeg meldde vanochtend dat beide renners van start kunnen.

Lafay droomt verder: 'De wereldtitel?'

Victor Lafay was de grote verrassing van het eerste Tourweekend. De Fransman beëindigde gisteren de 15 jaar durende droogte door zijn ploeg Cofidis eindelijk weer eens een Tourzege te bezorgen. Herman van der Zandt ging gisteravond langs bij Lafay in de Avondetappe. Daar vertelde hij dat hij nog veel meer dromen heeft. Een tweede ritzege in de Tour? De wereldtitel?

Kijk het gesprek met de 27-jarige Fransman hieronder terug:

Lafay, de verrassing van openingsweekend Tour, droomt al van tweede ritzege

Punaises na tweede etappe: 'Idioten'

Na de etappe van gisteren waren er een paar renners die met punaises in hun banden over de streep kwamen. Dat zorgde uiteraard voor veel ergernis. "Weet dat je kunt vallen en echt gewond kunt raken door dit soort onzin, idioten", twitterde Lilian Calmejane.

Ook Jonas Rickaert moest een punaise uit zijn band plakken. "Please... doe dit niet", twitterde de ploeggenoot van Mathieu van der Poel bij Alpecin-Deceuninck.

Eerste kans voor de sprinters (?)

De renners stappen om 13.00 uur op in het Baskische Amorebieta, waarna om 13.15 uur het officiële startsein wordt gegeven. Het peloton rijdt vervolgens naar de kust, waar de renners met de Golf van Biskaje aan hun linkerhand richting Frankrijk koersen.

Veel wijst op een massasprint. De rit wordt door de Tour zelf aangeduid als 'vlak'. Maar in de 193,5 kilometer die gereden wordt, moeten de renners wel vier gecategoriseerde klimmetjes over. De Côte de Trabakua (5,4 kilometer tegen 5,2%), de Côte de Milloi (2,6 kilometer tegen 4,5%), de Côte d'Itziar (5 kilometer tegen 4,2%) en de Côte de Benta (5,4 kilometer tegen 6,1%).

Het is de vraag of de iets minder goed klimmende sprinters (Jakobsen, Cavendish, Ewan, Groenewegen?) op die klimmetjes mee kunnen als de ploegen van de beter klimmende sprinters (Philipsen, Pedersen, Girmay?) de koers hard maken.

De laatste 90 kilometer zijn overwegend vlak, op een enkel pukkeltje na. De sprintersploegen zullen een eventuele vroege vluchtersgroep in ieder geval niet te veel ruimte willen geven, zodat ze hun snelle mannen kunnen lanceren in de laatste kilometer. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de derde etappe van de Tour de France. Ook vandaag houden we je via dit blog weer op de hoogte van alle gebeurtenissen in de koers. Adam Yates gaat weer van start in de gele trui en voor de gelegenheid draagt zijn hond ook een bijpassend truitje.