NOS Voetbal

FIFA-veiligheidsexpert: 'Bij AZ en FC Groningen ging hetzelfde mis: de organisatie'

FIFA-veiligheidsexpert Will van Rhee haalt uit naar AZ en FC Groningen, waar onlangs rellen uitbraken. Hij stelt dat de veiligheid in beide stadions niet goed op orde was. Van Rhee is achttien jaar senior security officer bij de FIFA. "Problemen kunnen worden voorkomen als de organisatie goed is. Vooraf was er informatie dat het mis zou kunnen gaan. Toch braken er rellen uit. Dat heb je het dus als club niet goed op orde."

Supporters van AZ braken donderdag direct na de verloren halve finale in de Conference League een hek door en zochten op de hoofdtribune de confrontatie met aanhangers van West Ham United. Bij FC Groningen werd de eredivisiewedstrijd tegen Ajax in de negende minuut gestaakt nadat er tweemaal vuurwerk op het veld was gegooid.

Bekijk hier de incidenten bij beide clubs:

Een woordvoerder van de politie zegt dat AZ in principe zelf verantwoordelijk is voor het handhaven van de veiligheid in het stadion. "De politie handhaaft de openbare orde en veiligheid. Na een oproep zijn we naar het stadion gegaan om die veiligheid te herstellen."

'Leen extra stewards'

Een goed plan van aanpak vooraf is essentieel, zegt Van Rhee. Dat maak je als club samen met politie en justitie. Zelf gelooft hij mede in de kracht van genoeg stewards. "Het is toch te gek voor woorden dat er één grote stevige West Ham-supporter woedende hooligans probeert tegen te houden? Waar zijn de stewards? Niet met genoeg, en niet op de plek waar ze horen te zijn."

FIFA-veiligheidsexpert Van Rhee over voetbalrellen: 'Organisatie niet op orde'

Zelf was Van Rhee betrokken bij de organisatie van de KNVB-bekerwedstrijd tussen Spakenburg en PSV begin april. "Wij hebben toen stewards gehaald van bevriende clubs zodat we meer menskracht hadden in het stadion. Er is bij dat duel, met uitzondering van de racistische spreekkoren, vrijwel niets gebeurd aan ongeregeldheden."

Pakkans

Van Rhee: "Je moet de pakkans vergroten. Als ik hoor dat er bij AZ nog steeds geen aanhoudingen zijn verricht, dan snap ik dat niet. Je kent de potentiële raddraaiers, je ziet wat er gebeurt met slimme camera's. Identificeer ze en zorg dat de rekening bij hen terecht komt."

Hij noemt als voorbeeld de trajectcontrole. "Ik rijd vaak iets te hard, 110 waar je 100 mag. Behalve op de A2, waar trajectcontrole is en ik zeker weet dat ik beboet word. Als de pakkans zo gering is als nu, zal je altijd dit soort problemen houden."

Burgemeester Anja Schouten van Alkmaar geeft aan alles op alles te zetten om de misdragende supporters op te sporen. "Dit kan en zal niet zonder consequenties blijven. Daar zijn de eerste gesprekken gisteravond in de driehoek al over gestart. We moeten hier mee aan de slag, in gezamenlijkheid met politie, OM, AZ en gemeente."

Intensief voorbereid

Verder laat ze weten dat de wedstrijd in nauw overleg met club, OM en politie intensief is voorbereid, zoals gebruikelijk. "Met onder andere het inrichten van een meeting point voor supporters van West Ham op de Paardenmarkt zijn de supportersgroepen gescheiden. Vanaf die plek is ook busvervoer ingezet voor deze supporters naar het stadion."

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ trok gisteren het boetekleed aan. "Je hoopt dat het hek het houdt, maar dit was niet het geval. Dit is niet goed gegaan. Intern gaan we het hier nog over hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl