In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

KNVB maakt onderscheid tussen wat supporters mogen gooien: bal wel, bier niet

Ballen op veld bij FC Utrecht-FC Twente: 'Weer een nieuwe truc, waardeloos'

Had de scheidsrechter zondagmiddag het duel tussen FC Twente en FC Utrecht tijdelijk stil moeten leggen toen er een bal vanaf de tribune op het veld gegooid werd?

Dat is de vraag nu scheidsrechters zich moeten houden aan de aangescherpte regels van de KNVB, na het 'aanstekerincident' tijdens het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax.

Vrijdagavond werd de wedstrijd tussen NAC en Willem II gestaakt, nadat de NAC-supporters eerst vuurwerk en later bier op het veld hadden gegooid. Dat gebeurde nadat de ploeg uit Tilburg gescoord had.

Supporters NAC gooien bier naar spelers Willem II

Gisteren, bij het duel tussen FC Twente en FC Utrecht, werd er gewoon doorgespeeld nadat er vanaf de tribune waar de supporters van FC Utrecht zaten, een bal op het veld werd gegooid.

"Dat gebeurde ook nog eens met als doel een kansrijke aanval van FC Twente te onderbreken", schrijft RTV Oost.

Volgens KNVB-woordvoerder Daan Schippers zit er een duidelijk verschil tussen een voetbal en een aansteker of een beker bier. "Het gaat om voorwerpen waarmee spelers verwond kunnen worden", legt de KNVB-woordvoerder uit. "Dingen waar niet mee wordt gevoetbald."

Volgens Schippers kan, op het moment dat een bal vanaf het veld de tribune in gaat, niet gewacht worden met de hervatting van het spel tot die bal weer terug is. In beide gevallen ging gistermiddag de bal, voor ie naar beneden kwam, al even rond tussen de vele handen van de FC Utrechtsupporters op de Bunnikside.

Niet te voorkomen

"Het is heel vervelend", erkent Schippers, wijzend op het gedrag van de supporters van FC Utrecht, maar het is volgens hem niet iets wat te voorkomen valt. "Het zal ook nog wel vaker gebeuren, maar een voetbal is duidelijk niet het voorwerp waar we op doelen bij de maatregelen die we afgekondigd hebben. Anders wordt het als bijvoorbeeld volle bierbekers, aanstekers of munten richting het veld worden gegooid."

Schippers geeft wel aan dat spelbederf onwenselijk is. "We gaan dit in dit geval nadrukkelijk evalueren en opnemen met FC Utrecht. Mocht dit de komende weken (ook elders) de spuigaten uit gaan lopen, dan gaan we daar heel snel actie op ondernemen."

Advertentie via Ster.nl