Koning Charles en Jamaicaanse premier Andrew Holness
NOS NieuwsAangepast

Jamaica wil zich in 2024 afscheiden van Britse monarchie

De Jamaicaanse regering wil in 2024 een republiek worden. De kroning van koning Charles is aanleiding om de plannen voor het stichten van een republiek te versnellen, zegt de Jamaicaanse minister van Juridische en Constitutionele Zaken Marlene Malahoo Forte in een interview met Sky News.

"Het is tijd om afscheid te nemen", zegt de minister. Jamaica is al sinds 1962 onafhankelijk, maar het land is dus nog lid van het Gemenebest én koning Charles is het staatshoofd (hij is dat overigens lang niet van alle landen van het Gemenebest).

Malahoo Forte stelt dat Jamaicanen zich niet met Charles identificeren. Voor de overleden koningin Elizabeth hadden ze volgens haar wel warme gevoelens. Toen Jamaica onafhankelijk werd, zat koningin Elizabeth al op de troon.

Jamaica denkt er al langer over om een republiek te worden, maar Malahoo Forte zegt nu dat ze nog deze maand een wetsvoorstel wil indienen om dat proces in gang te zetten. Het aannemen daarvan kan negen maanden duren. Als de wet er komt, volgt in 2024 een referendum.

In november 2021 ging Barbados Jamaica al voor, dat land werd toen een republiek. Het Gemenebest is een samenwerkingsverband tussen het Verenigd Koninkrijk en landen die in het verleden een Britse kolonie waren. Er zijn nu nog 54 landen lid, waaronder India, Pakistan, Nigeria, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Advertentie via Ster.nl