NOS NieuwsAangepast

Rutte ontmoet Zelensky in Kiev: 'U moet dit winnen'

Premier Rutte is voor een bezoek in Kiev. Op een persconferentie met president Zelensky zei Rutte dat Oekraïne ook vecht voor de vrijheid, veiligheid en waarden van andere landen.

"Daarom blijft Nederland steun bieden aan Oekraïne. Wat er ook voor nodig is, hoelang het ook duurt: u moet dit winnen", zei de premier tegen Zelensky.

Rutte bezocht eerder op de dag de Muur van Herinnering in de Oekraïense hoofdstad, waar een krans werd neergelegd. De premier was in juli vorig jaar voor het laatst in Kiev. Ook minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is er nu bij.

Tanks

Rutte en Schreinemacher bezochten later op de dag ook nog premier Sjmyhal. Verder gingen ze onder meer naar een beschadigde energiefaciliteit en spraken ze met lokale Oekraïners.

Over een week is het een jaar geleden dat Rusland buurland Oekraïne binnenviel. Sindsdien heeft Nederland het land financieel en militair geholpen.

Eerder deze maand maakte Nederland bekend samen met Duitsland en Denemarken ongeveer honderd Leopard 1-tanks te leveren aan Oekraïne. Dit type tank stamt uit de jaren 60, de geleverde exemplaren zijn van de laatste versie die in 1987 op de markt kwam. Een deel van de tanks moet nog worden opgeknapt.

"Zodra de eerste partij gevechtsklaar is, zal deze aan Oekraïne worden geleverd. Dat willen we zo snel mogelijk doen", zei Rutte. Hij herhaalde ook dat Nederland bereid is een Oekraïnetribunaal op te zetten, maar hij voegde eraan toe dat daarvoor meer steun nodig is.

Geen taboe op wapenleveringen

Zelensky zei in de gezamenlijke persconferentie dat er "geen taboe mag rusten" op wapenleveranties aan Oekraïne. "Omdat die onze soevereiniteit ondersteunen en beschermen", zei hij.

Beelden van de kranslegging bij de Muur van Herinnering, waar portretten van Oekraïners zijn afgebeeld die gesneuveld zijn in de oorlog met Rusland:

Rutte in Kiev voor kranslegging en ontmoeting Zelensky

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl