NOS Sport

Uitgeschakelde basketbalsters Mechelen verplicht naar Turkije, anders 25.000 euro boete

De basketbalsters van de Belgische club Mechelen zijn al uitgeschakeld voor de Euroleague. Toch moeten ze de woensdag voor hun laatste groepsduel reizen naar de Zuid-Turkse stad Mersin, vlak bij het aardbevingsgebied.

Als Kangoeroes Basket Mechelen vanwege de gevaarlijke situatie wegblijft, legt de internationale basketbalfederatie FIBA een boete van 25.000 euro op.

Ethisch totaal onverantwoord.

Kangoeroes Mechelen-voorzitter Luc Katra

"Wij moeten spelen op 60 km van een plaats waar duizenden mensen onder het puin liggen. Waar zovele families getroffen zijn en iedereen lijdt. Dat is onbegrijpelijk", zegt voorzitter Luc Katra tegen Sporza.

Na de aardbevingen van 6 februari in Turkije en Syrië rekende hij erop dat de Euroleaguewedstrijd in Mersin zou worden geschrapt. Vrijdag kreeg hij echter te horen dat de FIBA geen reden ziet om de wedstrijd te verplaatsen of uit te stellen.

Speelster Laura Resimont staat achter de keuze om toch naar Turkije te reizen:

'Het blijft mijn job, dus ik ga'

Sterker nog: als de Kangoeroes weigeren om naar de Turkse kuststad te reizen, volgt dus een boete van 25.000 euro. Volgens Katra kan de club dat bedrag niet missen en daarom voelt hij zich gedwongen om toch naar Mersin te gaan.

Onverzekerd

"Ethisch totaal onverantwoord", zegt de voorzitter. Om Mersin te bereiken moet de ploeg landen op de luchthaven van Adana en dat ligt in het gebied waar vanwege de aardbevingen de noodtoestand geldt. Volgens Katra zijn de speelsters daarom niet verzekerd tijdens dit deel van de reis.

Mechelen kreeg nog wel het aanbod om te vliegen naar een luchthaven in veiliger gebied, maar dan moest de ploeg vervolgens nog acht uur in de bus naar Mersin zitten. De voorzitter noemt dat onhaalbaar.

Na de wedstrijd van woensdagavond beginnen de basketbalsters meteen aan hun terugreis. "Want we willen zo kort mogelijk in het rampgebied blijven", aldus Katra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl