ANP
NOS Nieuws

Vullen van gasopslag Norg kost dit jaar 8,5 miljard euro

Het vullen van de gasopslag in Norg kost de Nederlandse staat dit jaar 8,5 miljard euro. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken. Voor 2023 en 2024 is nog eens 3,5 miljard begroot. Door de opgelopen gasprijs vallen de bedragen een stuk hoger uit dan waar eerder rekening mee werd gehouden.

Het geld wordt betaald aan de NAM, dat voor de helft van Shell en voor de andere helft van Exxon Mobil is. Het gaat om een vergoeding voor het vervroegd sluiten van het Groninger gasveld.

Voordat de gaswinning in Groningen werd teruggeschroefd, werd de gasopslag met gas uit het Groninger veld gevuld. Tegenwoordig gebeurt dit (voor een groot deel) met gas dat elders wordt ingekocht.

De staat vergoed de extra kosten die de NAM hierdoor maakt. Die kosten zijn hoog omdat het ingekochte gas een stuk duurder is geworden. Naast het duurdere buitenlandse gas is de NAM ook meer geld kwijt aan onder andere het transport van gas.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vloeit een groot deel van het geld naar het rijk terug "omdat de Staat circa 70% van de winst van NAM terugkrijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl