NOS NieuwsAangepast

Boeren negeren noodbevel Den Haag, trekkers in beslag genomen

De politie in Den Haag heeft een aantal trekkers in beslag genomen. In de stad geldt deze Prinsjesdag een noodbevel, maar tientallen boeren hielden zich daar niet aan en probeerden met trekkers het centrum binnen te rijden. Ze protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Op beelden is te zien dat bij het Schenkviaduct trekkers op opleggers zijn geplaatst en worden afgevoerd. Ook op andere plekken in en rond Den Haag zijn boeren met trekkers tegengehouden. Zo hebben tientallen boeren hun trekkers met protestborden geparkeerd in een berm in Rijswijk.

Defensie werd ingezet om trekkers af te voeren in Den Haag:

Tractoren in beslag genomen en afgevoerd

Bij de acties is niemand aangehouden, zegt de politie. De eigenaren van de in beslag genomen trekkers krijgen mogelijk een bekeuring. Het is niet duidelijk waar de trekkers naartoe zijn gebracht en wanneer ze weer kunnen worden opgehaald; waarschijnlijk beslist de officier van justitie daarover.

Burgemeester Van Zanen benadrukt dat boeren wel in Den Haag mogen protesteren. "Maar dan niet met zwaar materieel", zegt hij. "Ik heb er vertrouwen in dat het een vrolijke, rustige dag wordt waar de democratie wordt gevierd."

Omdat er al berichten waren dat boeren vandaag op Prinsjesdag de openbare orde en veiligheid in Den Haag met trekkers wilden verstoren, werd het noodbevel afgekondigd. Ook minister Yesilgöz roept boeren op om niet met trekkers naar de stad te komen.

Volgens actiegroep Agractie staan ongeveer honderd trekkers langs de route van de rijtoer van Prinsjesdag om te protesteren. Een woordvoerder, die zegt dat het niet om een gecoördineerde actie gaat, "neemt aan" dat de boeren overleg hebben gehad met de politie of gemeente.

Er gelden vandaag sowieso al tal van extra veiligheidsmaatregelen in de stad nu er weer publiek welkom is bij Prinsjesdag. Dat was de vorige edities niet toegestaan vanwege de coronaregels.

Boerenactiegroep Farmers Defence Force reageert woedend op het noodbevel. "Het noodbevel is zo langzamerhand het duizend-dingen-doekje van overheden om iedere vorm van democratisch protesteren af te ketsen en in te perken", zegt woordvoerster Sieta van Keimpema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl