NOS NieuwsAangepast

Verrassingsbezoek koning Charles en prins William aan kilometerslange rij

De Britse koning Charles en zijn oudste zoon, prins William, hebben een verrassingsbezoek gebracht aan de kilometerslange rij voor de kist van koningin Elizabeth.

Veel mensen stonden al vele uren in de rij om langs de kist in Westminster Hall te lopen en afscheid te nemen van de koningin.

De menigte begroette de twee royals met applaus en gejuich:

Charles en William schudden handen met publiek

De koning en de prins spraken met mensen in de rij en schudden handen. "Ik hoop dat je niet al te bevroren bent", zei de koning tegen een van de duizenden wachtenden. Een beveiliger riep mensen op de telefoon weg te doen, "handen te schudden en te genieten van het moment".

Na korte tijd ging de koning per auto weer weg, maar prins William bleef nog wat langer om met mensen te spreken. Mensen in de rij zeiden dat ze in die rij vrienden voor het leven hebben gemaakt. Een vrouw vertelde de prins dat ze "blij was te wachten".

16 uur wachten

De wachttijd liep vandaag op tot 16 uur. Afgelopen nacht deelden vrijwilligers dekens en thee uit, omdat de temperatuur daalde tot 6 graden. Ook de Nederlander Clemens Bouwens, die ondernemer in de uitvaartbranche, stond in de rij. Hij liep sinds 02.00 uur (lokale tijd) vannacht mee en kon rond 15.30 uur (lokale tijd) naar binnen. In de tussentijd sprak hij ook kort met de koning en de prins.

"Het is heel indrukwekkend om hier te zijn", zegt hij. "Het is ongelofelijk om mee te maken hoe het land omgaat met het verlies van de koningin en moeder van de natie." Bouwens is de koningin een keer tegengekomen bij de uitvaart van de Belgische koning Boudewijn. "Dat maakte zo'n indruk. Het is een vrouw met een enorme statuur in de wereld. Dat ze op zo'n hoge leeftijd nog betrokken was bij alles wat ze deed en bij het Gemenebest, dat is onvoorstelbaar."

Gemoedelijk en gedisciplineerd

Bouwens is zeer te spreken over de Britse aanpak. "De sfeer is heel gemoedelijk en heel gedisciplineerd. Er zijn heel veel mensen die de route begeleiden en daar houden mensen zich aan. Er is heel veel rust, heel veel respect. En iedereen heeft zoiets: we willen als respect naar de koningin in de rij staan." Dat alles is geregeld, zoals watertappunten en zelfs geestelijke ondersteuning, vindt Bouwens goed geregeld. "Dit is jarenlang voorbereid, tot in de puntjes."

Dat er geduld nodig is om de kist te zien, is voor de Amsterdammer geen probleem. "Er gebeurt zoveel. Ik geloof dat we twintig kilometer hebben gelopen. Je ziet heel veel plekken in de stad die je anders niet zou zien."

Vanavond zal prins William met de zeven andere kleinkinderen van Elizabeth een kwartier bij de kist in Westminster Hall staan. Zowel William als prins Harry zal in militair uniform komen, zoals koning Charles heeft gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl