Klaver vijfde in EK-finale 200 meter, Van Diepen mist finale 800 meter

Kambundji verrast met Europese titel 200 meter, Klaver vijfde

Lieke Klaver vertrekt bij de Europese atletiekkampioenschappen in München zonder een individuele medaille. Na haar zesde plaats op de 400 meter liep de atlete, die zaterdag haar 24ste verjaardag viert, op de 200 meter naar de vijfde plaats in 22,88 seconden.

Klaver loopt zaterdag nog met Nederland de finale van de 4x400 meter.

De Europese titel ging verrassend naar de Zwitserse Mujinga Kambundji, die de Britse Dina Asher-Smith met 22,32 van haar derde opeenvolgende EK-titel op de 200 meter afhield. Bij de mannen won Zharnel Hughes.

Brit Hughes snelt naar Europese titel op 200 meter

Klaver maakte dit seizoen grote indruk op de 400 meter. Een maand geleden bij de WK bereikte ze de finale, waarin ze net naast de medailles greep als nummer vier. Ze bracht het Nederlands record in het Amerikaanse Eugene wel op 50,18 seconden. Dat sneuvelde onlangs door Femke Bol, die met het oog op de EK ook uitstapjes maakte naar de 400 meter en in Polen naar 49,75 liep.

Bol veroverde in München de Europese titel op de 400 meter in 49,44 seconden. Ze is de enige in Nederland die de grens van 50 seconden op dit onderdeel heeft bedwongen. Klaver weigerde na die finale om te balen. Het feit dat ze tegenwoordig goed genoeg is om individueel grote finales te halen, is haar grote winst. "Ik moet alleen nog wennen aan het lopen van finales", zei ze woensdagavond na de tegenvallende 400 meter.

Oude liefde

Op haar oude liefde had ze na de bocht een grote achterstand. Kambundji en Asher-Smith waren voor iedereen te snel, maar een mogelijke derde plaats bleef voor Klaver ook uit zicht. "De 200 meter is leuk, maar ook lastig. Een oude liefde is ook niet altijd makkelijk", keek ze terug op haar race.

Klaver na vijfde plaats op 200 meter: 'Oude liefde is niet altijd makkelijk'

"Het was niet mijn beste uitvoering. In mijn achterhoofd speelde misschien die derde plaats, maar het zat er niet in. Het is een prachtig jaar geweest, nu moeten er nog medailles komen", aldus Klaver.

Geen finaleplaats Van Diepen

Tony van Diepen slaagde er niet in een plaats in de finale van de 800 meter af te dwingen. De 26-jarige Nederlander finishte in zijn halve finale als zesde in 1.47,64.

Van Diepen uitgeschakeld op 800 meter: zesde in halve finale EK

Van Diepen had bij de eerste drie moeten lopen voor rechtstreekse kwalificatie en ook de twee snelste verliezers van de twee halve finales gingen door. Van Diepen, die met maagklachten kampte, probeerde het wel. Hij liep op 200 meter van de finish nog op de tweede plaats. Op het laatste rechte stuk kwam hij er niet meer aan te pas.

Geen power

"Ik miste de power", gaf de atleet uit Heerhugowaard toe. Van Diepen, die een goed seizoen draaide, reikte drie weken geleden bij de WK ook tot de halve finales op de 800 meter.

De finale van de 800 meter is zondag. Een dag eerder is de eindstrijd van de 4x400 meter, waarvoor de Nederlandse ploeg zich ook heeft geplaatst. Van Diepen maakt deel uit van de estafetteselectie. Vorig jaar won hij olympisch zilver met de mannenploeg.

Van Diepen na uitschakeling op 800 meter: 'Miste de power'