NOS SportAangepast

EK eindigt voor Oosterwegel in tranen, Vetter begint matig aan zevenkamp

Zevenkampster Oosterwegel komt op EK ten val bij het hordenlopen

De Nederlandse medaillekandidaten op de zevenkamp bij de EK in München zijn slecht van start gegaan. Emma Oosterwegel gaf zelfs al op na een val op de 100 meter horden.

Anouk Vetter staat na twee onderdelen teleurstellend veertiende. EK-debutant Sofie Dokter doet het met een achtste plek een stuk beter.

Oosterwegel, die op de Olympische Spelen in Tokio nog verrassend brons won, stootte met haar knie tegen de voorlaatste horde en kwam ten val. Op dat moment was ze op weg naar een goede tijd.

In tranen

Ze besloot na haar val om de rest van het toernooi niet meer in actie te komen. De 24-jarige atlete was in tranen en moest door collega's worden getroost. "Het dringt nog niet helemaal tot me door, het is nu klaar", reageerde Oosterwegel, die niet precies wist hoe ze nou ten val was gekomen.

Emotionele Oosterwegel na val: 'Het dringt nog niet tot me door'

Vetter, die zowel op de Spelen in Tokio als op de WK in Eugene zilver won, begon nog aardig aan de meerkamp met een vierde tijd (13.37) op de 100 meter horden. Bij het hoogspringen stelde ze vervolgens hevig teleur door niet verder te komen dan 1.71 meter, waarmee ze gedeeld laatste werd.

Met 1.936 punten na twee van de zeven onderdelen staat Vetter slechts veertiende. Ze is met een lichte blessure aan de EK begonnen.

Talent Dokter verrassend beste Nederlander

In Tokio en in Eugene moest Vetter het goud aan Nafi Thiam laten. De Belgische staat in München aan de leiding met 2.285 punten.

De beste Nederlander op de zevenkamp is verrassenderwijs Sofie Dokter, die met 1.983 punten achtste staat. De 19-jarige Groningse noteerde bij het hordenlopen 13,81 en sprong over 1,80 meter. Drie pogingen op 1,83 mislukten, anders had ze in München haar persoonlijk record verbeterd.

Vanavond staan nog het kogelstoten en de 200 meter op het programma bij de zevenkamp. Donderdag volgen met het verspringen, speerwerpen en de 800 meter de laatste onderdelen.

Angela en Smidt door

Ramsey Angela plaatste zich op de 400 meter horden voor de halve finales. In zijn serie zette de 22-jarige atleet met 49,51 de tweede tijd neer. Ook Nick Smidt (25) liep met 50,06 de tweede tijd in zijn heat, waardoor hij automatisch door is. De halve finales staan donderdag op het programma.

Voor Denzel Comenentia is het EK al wel voorbij. Bij het kogelslingeren kwam hij niet verder dan 68,89 meter, waarmee hij als laatste eindigde in zijn kwalificatiegroep.

Ook discuswerper Ruben Rolvink is uitgeschakeld. Op zijn eerste grote internationale toernooi kwam de 19-jarige met 60,12 meter niet in de buurt van zijn eerder dit jaar gegooide persoonlijk record (62,79). Hij eindigde als negentiende, de beste twaalf mannen gaan door naar de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl