NOS Sport

EK-brons voor marathonsensatie Brinkman: 'Blij dat ik er nog iets uit kon duwen'

Uiterste krachtinspanning levert marathonsensatie Brinkman bronzen medaille op

Het sprookje van Nienke Brinkman op de marathon duurt voort. De 28-jarige duuratlete liep maandag in München bij haar eerste internationale titeltoernooi op 'haar laatste benen' naar brons. "Ik ben echt blij dat ik er nog iets uit kon duwen", reageerde ze na het slopende gevecht om het brons met de Duitse Miriam Dattke.

De Europese titel in München ging naar de Poolse Aleksandra Lisowska (2.28.36), zilver was voor Matea Parlov Kostro (2.28.42) uit Kroatië.

Brinkman streed tot de laatste meter om een medaille. Lisowska had op twee kilometer van de streep de aanval ingezet. Brinkman, Dattke en Kostro streden op korte afstand om zilver en brons. De Kroatische bleek de beste van de rest.

Eerste Nederlandse vrouw

Met pijn in haar benen bleef Brinkman met 2.28.52 de Duitse Dattke nipt voor. Het verschil was centimeters. Het is de eerste EK-medaille voor een Nederlandse vrouw op de marathon.

Marathonfenomeen Brinkman na EK-brons: 'Blij dat ik er nog iets uit kon duwen'

Naast Brinkman kwamen in München voor Nederland ook Jill Holterman, Ruth van der Meijden en Bo Ummels in actie. Holterman bereikte als 21ste de finish in 2.31.22. Bo Ummels, die al vroeg ver achterop raakte, finishte als 52ste en laatste in 3.00.56. Ruth van der Meijden staakte de strijd.

Brinkman verbaast de marathonwereld al langer. De EK-race was pas haar derde officiële marathon.

In het voorjaar liep ze in Rotterdam een Nederlands record met 2.22.51. Vorig jaar bij haar debuut op de marathon in Valencia klokte Brinkman al een verrassende tijd van 2.26.34. Dat was toen de derde Nederlandse tijd ooit gelopen en goed voor plaatsing voor de EK en WK. En dat voor iemand die na de uitbraak van de coronapandemie met lopen begon en eigenlijk pas een jaar serieus met de sport bezig is.

De WK in juli in Amerika liet de voormalige hockeyster aan zich voorbijgaan om zich volledig op de Europese kampioenschappen te kunnen richten. Met succes, want Brinkman liep de hele race in het warme München attent vooraan. Als nummer vijf van de Europese ranglijst behoorde ze tot de titelkandidaten, ook omdat een aantal Europese toppers de EK liet schieten.

Marathonloopster Nienke Brinkman voert het veld aan bij de EK in München

De warmte sloopte veel loopsters en de omvangrijke eerste groep verloor gaandeweg de wedstrijd steeds meer loopsters. Na 37 zware kilometers bleven er vooraan vijf vrouwen over die om de titel zouden strijden. Brinkman maakte een goede indruk, maar bleef het antwoord in de slotfase schuldig op de versnelling van Lisowska.

Trailrunnen

"Ik kan tactisch nog veel leren. Ik heb een paar dingen niet goed gedaan", was Brinkman na afloop kritisch over haar eigen optreden. "Ik ben iets te vroeg een ronde op kop gaan lopen", vond de loopsensatie, die ook bij het trailrunnen (loopwedstrijden door de bergen) tot de internationale top behoort.

"Als ik vierde was geworden, had ik echt gebaald. In de laatste anderhalve kilometer zat ik steeds te denken: wanneer vallen ze er nu eens af. Het was bizar", keek ze terug op de strijd om de medailles.

Achter de 31-jarige Poolse was het namelijk stuivertje wisselen voor de andere medailles. Kostro bleek meer inhoud te hebben dan Brinkman en Dattke en greep zilver. De onervaren Nederlandse greep op de laatste meters naar haar linker bovenbeen, deed een uiterste krachtinspanning en sleepte er voor de eveneens gesloopte Dattke brons uit.

Ringer grijpt Europese titel bij de mannen na machtige eindsprint

Bij de mannen speelden de Nederlanders geen rol van betekenis. Tom Hendrikse finishte als veertigste in 2.19.21. Ronald Schröer kwam als 42ste over de finish in 2.19.40.

Duitser Ringer grijpt Europese marathontitel na machtige eindsprint

De Europese titel leek naar de Israëliër Maru Teferi te gaan, maar met een machtige eindsprint passeerde de Duitse Richard Ringer hem nog voor de finish. Ringer zegevierde in 2.10.21. Teferi had twee seconden achterstand. Gasha Ayala, ook uit Israël, greep brons in 2.10.29.

De Nederlandse atleten vervulden een bijrol. Tom Hendrikse werd 40ste in 2.19.21 en Ronald Schröer 42ste in 2.19.40.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl