ANP
NOS Sport

Vier keer zilver voor roeiploeg, waaronder de Holland Acht na zinderende inhaalrace

De Holland Acht heeft op de Europese kampioenschappen roeien in München op onnavolgbare wijze zilver veroverd. Na een enorme snoek (misslag) kort na de start leek Nederland kansloos voor het podium, maar de ploeg knokte zich knap terug met een tweede plaats als eindresultaat.

Na 500 meter had het Nederlandse achttal zeven seconden achterstand op de leidende Britten en was het gat met nummer vier Duitsland vier seconden.

Abe Wiersma, Niki van Sprang, Lennart van Lierop, Guillaume Krommenhoek, Michiel Mantel, Mick Makker, Guus Mollee en Jacob van de Kerkhof wilden echter van geen opgeven weten en denderden, aangevuurd door stuurvrouw Dieuwke Fetter, toch nog naar het onverwachte zilver.

Zilver De Jong en Youssifou

Ook de vier-zonder-stuurman bij de mannen, de dubbeltwee en de dubbelvier bij de vrouwen roeiden naar het zilver.

De dubbeltwee bestaande uit Roos de Jong en Laila Youssifou hield achter de oppermachtige Roemeense boot nog net Italië achter zich. De Jong won op de WK en de Spelen samen met Lisa Scheenaard brons. Dit jaar zit ze met Youssifou in de dubbeltwee en dat leidde al tot wereldbekeroverwinningen in Belgrado en Poznan.

ANP
Roos de Jong en Laila Youssifou na het veroveren van zilver

Daar ontbraken echter Nicoleta-Ancuta Bodnar en Simona Radis, de Europees kampioenen van 2020 en 2021, die bij de WK van 2019 zilver en in Tokio olympisch goud wonnen. Zaterdag prolongeerden zij de titel met liefst zeven seconden voorsprong op De Jong en Youssifou.

Succesvolle eindsprint vier-zonder

Bij de vier-zonder pakte Groot-Brittannië onbedreigd de Europese titel. De Nederlandse boot met Rik Rienks, Sander de Graaf, Ruben Knab en Ralf Rienks hield Roemenië (vorig jaar tweede achter de Britten) in de eindsprint knap achter zich.

Bekijk hieronder de reacties van de roeiploegen.

De samenstelling van de vier-zonder is sinds het wereldkampioenschap en de Olympische Spelen flink aangepast. De Graaf bleef als enige over en roeide dit seizoen met zijn nieuwe kompanen al naar de tweede plek op de wereldbeker in het Poolse Poznan.

De dubbelvier vrouwen wist, achter de superieure Britse boot, beslag te leggen op de zilveren medaille. Het viertal Tessa Dullemans, Nika Vos,Ilse Kolkman en Bente Paulis (zus van voormalig olympisch,wereld- en Europees kampioene Ilse Paulis) wonnen eerder al wereldbekergoud en snelden zaterdag naar het zilver.

Vorig seizoen wonnen Beukers en Janssen wonnen nog samen met Van Rooijen en Youssifou nog EK-goud en werden zesde in de olympische finale.

De twee-zonder-stuurman bij de vrouwen roeide naar een bronzen medaille. Ymkje Clevering en Veronique Meester zagen de Roemeense boot met Ioana Vrinceanu en Denisa Tilvescu het goud voor zich opeisen, alweer de negende Europese titel voor Roemenen op het nummer.

Clevering en Meester zijn afkomstig uit de vier-zonder; met Karolien Florijn en Ellen Hogerwerf wonnen ze goud op de EK's van 2019, 2020 en 2021, zilver op de WK van 2019 en brons op de Spelen. Dit seizoen wonnen ze wereldbekergoud in Polen, waar Roemenië en de Britsen ontbraken.

ANP
Veronique Meester en Ymkje Clevering met hun bronzen medaille

Tot halverwege de race ging het Nederlandse duo gelijk op met de Britsen. Die moesten ze achter laten gaan, waarna Roemenië nog gedecideerd over beide boten heen ging.

Voor de vier-zonder bij de vrouwen bleven de medailles ruimschoots buiten bereik. De vrouwen roeiden naar de vijfde plek, op zes seconden van nummer drie Roemenië. De Europese titel ging naar Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl