liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Etappezege en gele trui voor Vos • Waaiers en valpartijen zorgen voor slachtoffers

  • Etappe twee Tour de France
  • Vlakke rit over 136,4 kilometer van Meaux naar Provins
  • Ook te volgen via de livestream, op NPO 1 en via flitsen op NPO Radio 1
  • Automatisch updates ontvangen op je telefoon? Klik dan op het belletje.
liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgen zijn we terug met de derde etappe van deze Tour.

Wat staat er morgen op het programma?

Het Tourpeloton trekt dinsdag van Reims naar Épernay. In het parcours van bijna 130 kilometer liggen liefst drie gecategoriseerde klimmetjes: drie van de vierde categorie en een van de derde.

De start is om 12.50 uur en de finish wordt weer rond 16.30 uur verwacht.

NOS
Het profiel van etappe drie

Wiebes verliest geel aan Vos

Lorena Wiebes kon haar gele trui niet verdedigen in de tweede etappe van de Tour de France. Na de laatste tussensprint reed winnaar Vos weg, Wiebes kon niet mee, legt ze uit.

Wiebes raakt gele trui kwijt: 'Waren net niet scherp genoeg na tussensprint'

Vos dolblij met ritzege én geel

Jumbo-Visma-kopvrouw Marianne Vos had ingezet op de ritzege, dat ze nu morgen ook start in de gele trui noemt ze "onbeschrijflijk".

Marianne Vos pakt ritwinst en gele trui in Tour: 'Onbeschrijfelijk, iets heel speciaals'

Cavalli finisht niet

Het grootste slachtoffer van de valpartijen, Marta Cavalli, heeft de strijd toch gestaakt en heeft de tweede etappe niet uitgereden.

Stand van zaken in het klassement

NOS
Algemeen klassement na etappe twee

Valpartij Cavalli in beeld

Binnen een paar minuten waren er meerdere valpartijen in de tweede etappe van de Tour de France. Ook favoriet Marta Cavalli ging onderuit en kreeg daarbij nog een renster over zich heen. Even later stapte ze toch weer op de fiets.

Favoriet Cavalli gaat hard onderuit en krijgt ook nog nog renster over zich heen

Bekijk hier de ontknoping van de tweede etappe

Vos is veruit de snelste van kopgroep in tweede etappe Tour de France

FINISH - Ook Vollering en Van Vleuten binnen

Ook de groep met Demi Vollering is binnen, op 29 seconden achter winnaar Vos. Vijf seconden daarachter komt ook favoriete Annemiek van Vleuten over de finish.

FINISH - Vos wint en pakt geel

Longo Borghini gaat hard aan, maar haar aanval is niet van lange duur. Daarna valt het even stil. De eindsprint wordt aangetrokken door Niewiadoma, maar Marianne Vos komt daar hard overheen en pakt met een machtige sprint de etappezege en daarmee ook de gele trui.

5 km - Kopgroep lijkt stand te houden

De zes koplopers hebben goede papieren om te gaan strijden voor de ritzege. Het gat is gegroeid tot ongeveer veertig seconden.

Team DSM van geletruidrager Lorena Wiebes rijdt wel hard op kop van het peloton nu. Als Vos vooruit blijft, heeft zij grote kans om het geel over te nemen van haar landgenoot.

10 km - Grote namen op achterstand

De waaiervorming heeft ervoor gezorgd dat grote namen als Van Dijk, Van den Broek-Blaak, Uttrup Ludwig, Brown en Reusser op achterstand rijden.

15 km - Toch nog waaiers

Veel renners voorspelden het al voor de start en met nog vijftien kilometer te gaan is het peloton toch nog in waaiers getrokken. In de voorste groep zitten Van der Duin, Vos, Katia Niewiadoma, wereldkampioen Elisa Balsamo, Elisa Longo Borghini en Silvia Persico.

17 km - Achtervolgers halen Van der Duin bij

Een groep achtervolgers haalt koploper Van der Duin bij. Ook Marianne Vos zit daarbij, net als Elisa Longo Borghini en Elisa Balsamo.

20 km - En weer een valpartij

En opnieuw liggen er renners op het asfalt. Midden in het peloton gaat het mis.

Laura Süssemilch, wereldkampioen ploegenachtervolging, ligt er niet goed bij en lijkt niet verder te kunnen.

26 km - Demarrage en een val

Er probeert weer een renner te demarreren. Het is Maike van der Duin in haar witte trui die ze draagt als leider in het jongerenklassement.

Even later schuiven er weer flink wat renners hard onderuit, onder anderen Marta Cavalli.

40 km - Wie zijn de favorieten?

Met een relatief vlakke etappe is Lorena Wiebes natuurlijk weer favoriet voor de ritzege, maar de laatste meters lopen iets omhoog. Wellicht dat de sprint van Marianne Vos daar beter tot haar recht komt.

Ook Lotte Kopecky zal weer mee sprinten om de winst.

60 km - De rust keert terug

De rust in het peloton is teruggekeerd. Het tempo is gedaald en niemand probeert te demarreren. De ploegen van Jumbo-Visma, Liv Racing en DSM hebben zich op kop van het peloton genesteld.

74 km - Valpartij

In het peloton zien we twee renners onderuit gaan: Sandra Levenez en Julie de Wilde, die met negentien jaar de jongste van alle deelnemers is.

Beiden zitten inmiddels weer op hun fiets en proberen weer aan te sluiten bij de grote groep.

78 km - Kopgroep alweer ingelopen

Het viertal vooraan is niet opgewassen tegen het hoge tempo van het peloton. Sabrina Stultiens, Femke Gerritse, Rotem Gafinovitz en Marit Raaijmakers zijn met nog bijna tachtig kilometer te gaan alweer ingelopen.

82 km - Nerveus peloton

Harde wind zorgt voor nervositeit in het peloton. Iedereen probeert voorin te zitten en dat betekent ook dat de voorsprong van de koplopers snel slinkt. Het gat was drie minuten en bedraagt nu nog maar 46 seconden.

Koplopers: Sabrina Stultiens, Femke Gerritse, Rotem Gafinovitz en Marit Raaijmakers

Nu ook live op de stream en op NPO 1

De koers is nu ook live te volgen via deze livestream en op NPO 1.

100 km - DSM controleert

De kopgroep heeft een voorsprong van 2.40 minuten op het peloton, waar DSM controleert. De ploeg van geletruidrager Wiebes laat het gat niet te groot worden.

112 km - Een bekend gezicht

Tadej Pogacar kwam zondag over de finish op de Champs-Élysées en dat betekende voor hem het einde van de Tour, maar een dag later zit hij er weer. Zijn verloofde Urska Zigart rijdt namelijk deze week de Tour.

Pogacar nu als toeschouwer bij de Tour: 'Mijn verloofde aanmoedigen'

118 km - Gerritse als eerste boven

Femke Gerritse komt als eerste boven op de Côte de Tigeaux. Daarmee pakt ze twee punten voor het bergklassement en staat ze gelijk met ploeggenote Femke Markus, die nu in de bolletjestrui rijdt. Wie dinsdag de trui mag dragen, ligt aan de stand in het algemeen klassement. Wie daar na vandaag het hoogst staat, krijgt de trui.

Getty Images
Femke Gerritse vooraan de kopgroep

120 km - Koplopers beginnen aan klim

De vier koplopers zijn aangekomen bij de voet van de Côte de Tigeaux, een klim van 1,5 kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7. De eerste renner op de top mag twee bergpunten bijschrijven en zal daarmee op gelijke hoogte komen met Femke Markus, die nu in de bolletjestrui rijdt.

Koplopers: Sabrina Stultiens, Femke Gerritse, Rotem Gafinovitz en Marit Raaijmakers

Peloton: +1.00

124 km - Kopgroep van vier

Na meerdere ontsnappingspogingen is het een viertal gelukt om weg te rijden uit het peloton. Sabrina Stultiens, Femke Gerritse, Rotem Gafinovitz en Marit Raaijmakers hebben een voorsprong van zo'n veertig seconden.

Wiebes' eerste dag in het geel

Wiebes gaat genieten van eerste dag in het geel: 'Heel bijzonder'

Départ réel

Daar is het officiële startsein en de renners zijn onderweg voor de tweede etappe.