NOS Voetbal

Comeback levert Portugal punt op na historisch slecht begin tegen Zwitserland

EK: bekijk de samenvatting van Portugal - Zwitserland

In de poule van Oranje hebben de twee op papier mindere goden tegen elkaar gelijkgespeeld. Portugal knokte zich in een leuke tweede helft knap terug in de wedstrijd tegen Zwitserland (2-2), waarna beide landen nog kansen kregen op de volle buit.

Ook de twee Europese toplanden in de groep, Nederland en Zweden, speelden later op de avond gelijk.

Twee goals na 4 minuten en 15 seconden

Zwitserland vloog in Leigh uit de startblokken, zoals nooit eerder was vertoond op een Europees kampioenschap voor vrouwen. Na iets meer dan vier minuten leek Portugal al voor een onmogelijke opdracht te staan.

De Portugese keepster Ines Pereira kent het Zwitserse voetbal als geen ander, in het land van de tegenstander actief voor de topclub Servette. Maar dat werkte ook tegen haar, want Coumba Sow (schot) en Rahel Kiwic (kopbal) wisten precies hoe ze de relatief kleine doelvrouw met haar 1,68 meter buiten haar reikwijdte konden kloppen.

Een monsterscore, zoals de tienklapper van de Zwitserse vrouwen tegen Ecuador op het WK van 2015, bleek er daarna al snel niet in te zitten. Portugal richtte zich op en dat betaalde zich na rust ook uit in doelpunten.

Keepster Ines Pereira kan net niet bij de bal als Rahel Kiwic kopt

Na de aansluitingstreffer van Diana Gomes was vooral de gelijkmaker van Jessica Silva fraai, die haar bewaakster te slim af was en een voorzet knap binnen tikte.

Portugal is in het vrouwenvoetbal vooral bekend van de Algarve Cup, het jaarlijkse toernooi dat veel aanzien geniet in het vrouwenvoetbal. Zelf figureert het gastland doorgaans op dat evenement, met af en toe een positieve uitschieter.

Portugal vervangt Rusland

Met een beetje mazzel mocht Portugal nu op het laatste moment toch meedoen aan het EK, omdat Rusland door de inval in Oekraïne werd gediskwalificeerd. Pas het laatste halfuur speelde de ploeg echt onbevangen.

Hoewel er voor Portugal een paar goede kansen volgden op de winnende treffer, werd aan de overkant wederom een gevaarlijk schot van Sow geblokt. Beide landen raakten ook nog een keer het houtwerk.

Portugal is woensdag de tweede tegenstander van Oranje op dit EK, Zwitserland volgende week zondag de laatste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl