NOS Voetbal

Blessureleed Spaanse ster Putellas doet Roord beseffen dat ze gezegend is

Nouwen en Roord 'fit en fris' voor EK-start tegen Zweden

Een gescheurde kruisband zette deze week een streep door het EK van de Spaanse recordinternational Alèxia Putellas, onlangs uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld. Enkele dagen voor de eerste wedstrijd van Spanje raakte ze geblesseerd. "Een nachtmerrie", zegt Jill Roord vanuit het trainingskamp van Oranje.

"Dan besef je hoe blessed je mag zijn dat je fit bent en dat je lekker mag voetballen", gaat de speelster van VfL Wolfsburg verder.

Met Oranje gaat het wat fitheid betreft de goede kant op. Lieke Martens en Daniëlle van de Donk zijn nog niet zo lang geleden hersteld van blessures en kwamen in actie in de drie voorgaande wedstrijden tegen Engeland, Belarus en Finland. Vivianne Miedema begon niet geheel fit aan de voorbereiding, maar bij haar werd de belasting per wedstrijd opgebouwd naar 85 minuten (én twee doelpunten) tegen Finland.

Belasting gaat omhoog

Putellas is ploeggenoot van Martens bij Barcelona. Haar blessure alleen aan pech toeschrijven, is misschien wat kort door de bocht. Feit is dat de fysieke en mentale belasting in het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren flink omhoog is gegaan. Zo was ook het seizoen van Barcelona lang en zwaar.

Op 29 mei nog speelden de vrouwen van Barcelona de finale van de Spaanse beker, de Copa de la Reina, tegen Sporting de Huelva. Vol vreugde tilde Putellas de beker omhoog van de derde trofee van het seizoen, na de Spaanse Supercup en het kampioenschap.

Jill Roord speelde op 28 mei nog de Duitse bekerfinale tegen Turbine Potsdam. Mede door goals van Dominique Janssen en Roord won Wolfsburg met 4-0. Roord en de andere internationals die zo'n lang seizoen hadden beleefd, mochten later beginnen, maar na een korte vakantie begon al de voorbereiding op het EK.

"Na zo'n lang seizoen is het wel even lekker even vakantie te hebben, al is het maar tien dagen", zegt Roord. "Beter dan niks. Iets langer vakantie zou voor iedere voetballer het beste zijn. In tien dagen is het lastig om jezelf helemaal uit te zetten."

Jill Roord op de training van Oranje

Aan de andere kant motiveert het vooruitzicht van een groot toernooi. Dat doet de vermoeidheid verdwijnen. "Je speelt een groot toernooi, dan denk je niet aan vakantie", zegt Roord. "Ik ben fit en fris. En anders maak ik dat mezelf wel wijs, dat werkt ook."

Verdedigster Aniek Nouwen had niet te klagen over haar vrije dagen. Ze speelde op 15 mei al haar laatste wedstrijd. Met Chelsea won ze de finale van de FA Cup met Chelsea, na eerder al de Engelse landstitel te hebben gepakt.

Kijk hieronder naar de interviews met Aniek Nouwen en Jill Roord.

"Ik heb drie weken vakantie gehad", zegt Nouwen. "Echt lekker om alles even van me af te zetten en mijn hoofd leeg te maken."

Op het groene gras van de Worsley Park Marriott Hotel & Country Club bij Manchester is het geen vakantie voor de Oranjevrouwen, al kan er wel een golfballetje worden geslagen. Nouwen probeerde het al. "Maar ik ben er heel slecht in", zegt ze.

Voetballen, daar is ze goed in en zaterdag wacht de eerste wedstrijd van het EK tegen Zweden. "Ik voel me fris en fit en ben er klaar voor", zegt Nouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl