liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Pidcock wint op de Alpe d'Huez • Vingegaard houdt stand ondanks aanval Pogacar

  • Etappe 12 Tour de France
  • Bergetappe over 165,1 kilometer van Briançon naar de Alpe d'Huez
  • De finish wordt rond 18.00 uur verwacht
  • Te volgen via de livestream, op NPO 2 en via Radio Tour de France op NPO Radio 1
  • Wil je automatische updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje
liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgen zijn we terug met etappe dertien van deze Tour de France.

De etappe van morgen

Het klimwerk zit er nog zeker niet op voor deze week, maar het hooggebergte heeft het Tourpeloton voor een paar dagen achter zich gehouden. Vrijdag in etappe dertien zijn er drie beklimmingen opgenomen in het parcours, een van de tweede en twee van de derde categorie.

Een mooie dag voor vluchters, na de zware dagen in de Alpen.

De etappe begint om 13.05 uur in Bourg D'Oisans en finisht naar verwachting om 17.40 uur in Saint-Étienne.

Het profiel van de dertiende etappe van de Tour

Vingegaard heeft genoten van eerste dag in geel

Vingegaard na eerste dag in gele trui: 'Genoten van al die mensen op Alpe d'Huez'

Jakobsen heeft afgezien

Jakobsen net binnen tijdslimiet: 'Was lastigste dag op de fiets voor mij'

De winnaar in tranen

Ritwinnaar Pidcock dolgelukkig: 'Maakt me niets uit als ik nu elke dag gelost wordt'

Terug van weggeweest: Chris Froome

Hevig hoestende Froome: 'Alles gegeven in de ontsnapping vandaag'

De toptien van het algemeen klassement

De toptien van het algemeen klassement na de twaalfde etappe

Tadej Pogacar geeft nog altijd 2.22 toe op Jonas Vingegaard, maar is wel een plekje opgeschoven in het algemeen klassement. Romain Bardet is naar de vierde plaats gezakt en geeft nu 2.35 toe op de Deense geletruidrager.

Kruijswijk spreekt van geslaagde dag

Kruijswijk: 'We wilden deze etappe controleren voor Jonas'

Bekijk hier de ontknoping van etappe twaalf

Pidcock pakt de zege op de Alpe d'Huez, Vingegaard behoudt het geel

FINISH - Ook Pogacar en Vingegaard binnen

Daar zijn ook Pogacar en Vingegaard op de top van de Alpe d'Huez. Het lukte Pogacar niet om de Deen te lossen en Vingegaard houdt dus de gele trui.

FINISH - Pidcock wint!

Thomas Pidcock is binnen. De 22-jarige Brit, die dit jaar debuteert in de Tour, is de winnaar op de Alpe d'Huez.

Pidcock wint op de Alpe d'Huez

1 km - Opnieuw Pogacar

Hij probeert het opnieuw! Tadej Pogacar demarreert, maar krijgt geletruidrager Vingegaard nog altijd niet uit zijn wiel.

Ondertussen is Pidcock hard op weg naar de ritzege.

3 km - Pogacar valt aan

Daar gaat Tadej Pogacar! Na zijn inzinking van gisteren op de slotklim, probeert hij nu terug te slaan, maar Jonas Vingegaard kan ogenschijnlijk eenvoudig volgen.

4 km - Groep favorieten dunt uit

De groep favorieten wordt aangevoerd door Sepp Kuss en dat zorgt voor slachtoffers. Onder anderen Bardet, Quintana, Vlasov, Gaudu en Loetsenko kunnen niet volgen.

5 km - Jakobsen heeft het zwaar

Sprinter Fabio Jakobsen heeft het zwaar in de twaalfde etappe van de Tour de France en moet hopen dat hij nog binnen de tijdslimiet over de finish komt. Op vijftien kilometer van de voet van de Alpe d'Huez had de Nederlander, die nog flink wat eenzame kilometers voor de boeg heeft, al een behoorlijke achterstand.

Jakobsen vecht op de Alpe d'Huez voor tijdslimiet

Finish op NPO 2, analyse op de livestream

De etappe is tot en met de finish te zien op NPO 2. Voor de analyse met Herman van der Zandt en reacties van renners, kun je na de finish op de livestream verder kijken.

7 km - Meintjes moet weer passen

Dat was niet van lange duur, Meintjes moet Pidcock weer laten gaan. De 22-jarige Brit fietst met een stoïcijnse blik nog vijf minuten voor de groep favorieten uit.

Pidcock op de Alpe d'Huez

8 km - Meintjes komt bij Pidcock

Louis Meintjes heeft een goed tempo gevonden en sluit op die manier aan bij koploper Pidcock. Wout van Aert staat inmiddels geparkeerd na zijn beulswerk op kop van de groep favorieten.

10 km - Pidcock demarreert als eerst

Thomas Pidcock is de eerste van de koplopers die demarreert. De jonge Brit weet op die manier zijn medevluchters op een gaatje te rijden.

De groep favorieten wordt inmiddels aangevoerd door Wout van Aert.

11 km - Ook het peloton begint aan de Alpe

Ook het peloton, onder aanvoering van de Jumbo-Visma-ploeg, heeft de Alpe d'Huez bereikt. Dat is voor Tiesj Benoot het sein om zich af te laten zakken na al zijn kopwerk van vandaag.

Chris Froome heeft het ondertussen moeilijk met het tempo van de kopgroep. Powless is al gelost.

13 km - De voet van de Alpe d'Huez

De kopgroep met Meintjes, Pidcock, Ciccone, Froome en Powless heeft de voet van de Alpe d'Huez bereikt en begint aan de klim met 21 haarspeldbochten. De voorsprong op het peloton is ruim zes minuten.

14 km - Pogacar heeft het warm

Het is een graad of 36 in het gebied waar de renners nu fietsen en Tadej Pogacar laat duidelijk blijken het warm te hebben.

Tadej Pogacar geeft aan dat hij het warm heeft

18 km - Froome zoekt nog wat verkoeling

Chris Froome gooit nog maar eens wat water over zich heen

42 km - Op naar de Alpe d'Huez

En dan staat het Tourpeloton nog één beklimming te wachten in deze etappe: de Alpe d'Huez. Op 13,8 kilometer van de finish begint de berg van de buitencategorie, die de renners via 21 haarspeldbochten omhoog gaan rijden.

Het profiel van L'Alpe d'Huez.

53 km - Ciccone als eerste boven

Giulio Ciccone voert de kopgroep aan en komt als eerste boven op de Croix de Fer. In zijn wiel zitten nog Powless, Meintjes, Pidcock en Froome.

De groep met favorieten volgt op bijna vijf minuten.

56 km - Tempoversnelling richting de top

Christophe Laporte heeft zich af laten zakken en het kopwerk in het peloton wordt overgenomen door Nathan Van Hooydonck. Dat heeft een tempoversnelling tot gevolg en flink wat renners wapperen er nu aan de achterkant af.

59 km - Kopgroep valt uit elkaar

Daar gaan de eerste koplopers overboord. Meintjes, Pidcock, Ciccone, Froome en Powless zijn nog met z'n vijven over en moeten nog vijf kilometer klimmen tot de top van de Croix de Fer.

60 km - Benoot helpt Vingegaard koel te blijven

Benoot giet een bidon water leeg over Vingegaard

64 km - Situatie ongewijzigd

Met nog tien kilometer te klimmen voordat de top van de Croix de Fer bereikt wordt, is de situatie in de koers nog altijd hetzelfde. Het peloton is nog bij elkaar, net als de kopgroep.

74 km - Nog rustig op de Croix de Fer

Zowel in de kopgroep als het peloton waagt niemand het om een aanval te plaatsen op de lange beklimming van de Croix de Fer. De voorsprong van de negen voorop blijft stabiel rond de zeven minuten.

76 km - Sprinters haken af

De sprinters van het peloton hebben het zwaar op de Croix de Fer. Onder anderen Jakobsen, Ewan en Sagan haken af en zullen een grote groep proberen te vormen om binnen de tijdslimiet binnen te kunnen komen.

80 km - Froome won twee keer eerder op 14 juli

Chris Froome won al twee keer een etappe in de Tour op 14 juli, de Franse nationale feestdag, en de Britse viervoudig Tourwinnaar zit ook vandaag in de kopgroep.

83 km - Kopgroep begint aan Croix de Fer

De kopgroep is aan de voet van de Croix de Fer. De negen koplopers hebben in de aanloop naar de tweede klim van de dag een voorsprong opgebouwd van meer dan zes minuten.

91 km - Ook ploegbaas UAE heeft corona

Het coronavirus blijft rondwaren in de UAE-ploeg van kopman Tadej Pogacar. Vegard Stake Laengen en George Bennett moesten de Tour al verlaten na een positieve test. Ook Rafal Majka bleek besmet met corona, maar kreeg toestemming om in koers te blijven.

Nu is ook bij ploegbaas Joxean Matxin corona geconstateerd, waarna hij besloot te vertrekken uit de Tour.

97 km - Op weg naar de Croix de Fer

De Galibier is achter de rug en de renners zijn op weg naar de tweede klim van de dag: de Croix de Fer. Een lange klim van 29 kilometer à 5,2 procent. Vooral het eerste gedeelte van de Croix de Fer is behoorlijk steil met stijgingspercentages van boven de tien.

Het profiel van de Col de la Croix de Fer.

101 km - Alpe d'Huez stroomt vol

107 km - Kopgroep loopt uit

De rust in het peloton is teruggekeerd en dat komt ten goede aan de voorsprong van de kopgroep, waar ook Goossens, Schönberger en Oliveira weer zijn aangesloten. Ook Pidcock en Froome zijn in aantocht.

Het gat is inmiddels bijna vier minuten.

122 km - Pidcock valt aan in afdaling

Thomas Pidcock vertrouwt op zijn stuurmanskunsten en gaat in de afdaling van de Galibier in de aanval. Chris Froome probeert zijn landgenoot bij te houden.

Vooraan is Perez bijgehaald door Ciccone, Meintjes en Powless.

130 km - Perez als eerste boven

De eerste bergpunten van deze twaalfde etappe zijn voor Anthony Perez. Hij kan twintig punten bijschrijven voor de strijd om de bolletjestrui, die op dit moment nog om de schouders zit van zijn ploeggenoot Simon Geschke. Achter hem komt Ciccone als tweede over de top, met Meintjes en Powless nog in zijn wiel.

Anthony Perez

135 km - Perez solo

Anthony Perez besluit er in zijn eentje vandoor te gaan en rijdt nu solo op kop van de koers. Achter hem valt de oorspronkelijke kopgroep uit elkaar. Onder anderen Matis Louvel kan het tempo bergop niet meer volgen.

137 km - Ciccone en Meintjes sluiten aan

Meintjes is aangesloten bij Ciccone en samen sluiten ze aan bij de kopgroep, die nu bestaat uit acht renners. Meintjes' ploeggenoot Zimmermann heeft zich laten terugzakken in het peloton, waar Wout van Aert het tempo hoog houdt.

De voorsprong van de koplopers is nog ongeveer anderhalve minuut.

Van Baarle ziet nog mogelijkheden voor kopman Thomas

Van Baarle zag sterk Jumbo-Visma in etappe elf: 'Ze hebben het goed gedaan'

142 km - Nog niet rustig in peloton

Giulio Ciccone probeert nu in zijn eentje het gat met de kopgroep te dichten en aan te sluiten bij het zestal. Achter hem probeert ook Louis Meintjes het. Hij heeft gezelschap van zijn ploeggenoot Georg Zimmermann.

145 km - Grote groep teruggepakt

Jumbo-Visma zag het niet zitten dat de groep van dertig renners aan zou sluiten bij de kopgroep. Nathan Van Hooydonck doet vervolgens wat kopwerk en rekent de achtervolgers weer in.

147 km - Nog een grote groep weg

Nog zo'n dertig renners zijn in de tegenaanval gegaan. Zij hopen de oversteek te kunnen maken naar het zestal vooraan. Onder anderen Primoz Roglic en Thibaut Pinot zit mee.

Van Poppel kijkt niet uit naar Alpencols, maar vindt Alpe d'Huez wel 'supermooi'

Van Poppel kijkt niet uit naar zware Alpenetappe: 'Vandaag is echt overleven'

151 km - Al begonnen aan de Galibier

De kopgroep is al begonnen aan de beklimming van de Galibier, die ook gisteren in het parcours opgenomen was. Dit keer rijden ze de Alpencol echter vanaf de andere kant op.

De namen van de koplopers: Neilson Powless, Kobe Goossens, Anthony Perez, Sebastian Schönberger, Nélson Oliveira en Matis Louvel. Zij hebben inmiddels twee minuten voorsprong.

158 km - Powless ervandoor, Kruijswijk valt

Neilson Powless is de eerste aanvaller van de dag en krijg een klein beetje ruimte van het peloton. Achter hem komen nog zes renners aansluiten. Het peloton lijkt vrede te hebben met de kopgroep.

In de eerste kilometers lag Steven Kruijswijk al even op het asfalt, net als Yves Lampaert. De schade bij beiden lijkt mee te vallen, ze zitten weer op de fiets.

Départ réel

Daar is het officiële startsein voor etappe twaalf van deze Tour, van Briançon naar de Alpe d'Huez. Al snel uit de start moet er geklommen gaan worden. De Galibier is de eerste van de drie Alpencols van vandaag.

Jonas Vingegaard

Tusveld en Eekhoff opgetogen

Martijn Tusveld en Nils Eekhoff staan vanochtend gezamenlijk voor de camera. De twee Nederlanders van DSM hebben een goede dag achter de rug, omdat hun kopman Romain Bardet is opgeschoven naar de tweede plaats in het algemeen klassement. "De stemming zat er goed in."

Ondanks de goede klassering van Bardet, zal het doel van de ploeg onveranderd blijven, verklaren Tusveld en Eekhoff. "Dat is voor etappezeges gaan. Vandaag is een feestdag in Frankrijk, dus Bardet zal er zeker op gebrand zijn voor de etappe te gaan natuurlijk."

Tusveld en Eekhoff hebben genoten van elfde etappe: 'Sensationele rit'

Van der Hoorn kijkt vooral naar het weekend

Taco van der Hoorn hoopt de twaalfde etappe, met drie zware Alpencols, goed door te komen. "Dan kunnen we het weekend kijken of we wat moois kunnen doen."

Op de Alpe d'Huez wil Van der Hoorn proberen om niet in een grote groep te zitten. "Dan kun je er beter van genieten. Er zal wel een mensenmassa zijn."

Van der Hoorn kijkt al vooruit naar het weekend: 'Kijken of we wat moois kunnen doen'

Départ fictif

De renners zitten weer op de fiets. Na een neutrale zone van ongeveer vijf kilometer zal in Briançon het officiële startsein volgen.

Mollema vindt Alpe d'Huez 'hele leuke klim'

Bauke Mollema vindt de Alpe d'Huez, de slotklim van vandaag, een 'hele leuke klim' en verwacht een gekkenhuis. "Het zou helemaal mooi zijn om vooraan te rijden, maar het is sowieso leuk om daar omhoog te gaan."

"Ik ben niet heel slecht", zegt Mollema over zijn vorm. "Maar bergop merk ik wel dat flink wat renners sterker zijn."

Mollema voorziet 'gekkenhuis' op Alpe d'Huez: 'Zou mooi zijn vooraan te rijden'

Groenewegen verwacht zware dag

"Het gaat een zware dag worden, maar ik heb er wel zin in", zegt Dylan Groenewegen voorafgaand aan de twaalfde etappe met finish op de Alpe d'Huez. "Ik heb gehoord dat er echt heel veel mensen zijn, dus ik kijk ernaar uit om daar aan te komen."

Groenewegen kijkt uit naar Alpe d'Huez: 'Maar eerst nog twee andere heuveltjes'

De Alpe van boven

Alpe d'Huez vanuit de lucht aan de vooravond van de Tour: nu nog rustig...

Quatorze juillet

Het is vandaag niet alleen de dag van de Alpe d'Huez, het is ook de Franse nationale feestdag quatorze juillet. Maar wat vieren de Fransen eigenlijk vandaag?

Etappe 12: lesje quatorze juillet voor wie niet houdt van hossen op de Hollandse Alp

Van champagne in het hotel naar bierdouche in bocht zeven

Gisteren de champagne in het hotel, vandaag een bierdouche in bocht zeven van de twaalfde etappe in de Tour de France.

Ongetwijfeld zal de stemming bij Jumbo-Visma opperbest zijn. Zelden zal een tactisch plan in de koers zo goed hebben uitgepakt als in de rit naar de Col du Granon, met de gele trui stevig om de schouders van Jonas Vingegaard.

Maar nu op de lauweren rusten is er niet bij. Sterker, Tadej Pogacar loert op revanche in de tweede loodzware Alpenrit op rij. En zoeter dan zegevieren op de Hollandse berg Alpe d'Huez kan revanche niet smaken.

Stand van zaken in het klassement

Top-10 van het algemeen klassement

Even terug naar het spektakel van gisteren

Samenvatting etappe 11: Jumbo-Visma rijdt Pogacar uit het geel

Zo ziet etappe twaalf eruit

Voordat het Tourpeloton het hooggebergte voor een paar dagen achter zich laat, moeten er eerst nog drie pittige Alpencols beklommen worden: de Col du Galibier, de Col de la Croix de Fer en en Alpe d'Huez.

De Alpe d'Huez is de bekendste van de drie bergen van de buitencategorie en was al dertig keer de slotklim in een Touretappe. Voor het eerst in 1952, met toen Fausto Coppi als winnaar, en voor het laatst in 2018, met Geraint Thomas als winnaar. Acht keer zegevierde er een Nederlander. Gert-Jan Theunisse was de laatste in 1989.

De finish op de Alpe wordt rond 18.00 uur verwacht. De start van de etappe is om 13.05 uur.

Bienvenue

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de twaalfde etappe van de Tour de France. Vandaag staat er een etappe van 165,1 kilometer op het programma, met start in Briançon en finish op de Alpe d'Huez.

In dit liveblog houden we je de hele etappe op de hoogte.