liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Van Aert wint sprintje bergop • Ritzege emotioneert ploegleider Maassen

liveblog gesloten

À demain!

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug voor de negende etappe van deze Tour de France.

Morgen pittige bergetappe

Voordat de renners van de tweede rustdag deze Tour kunnen gaan genieten, staat er eerst nog een pittige bergetappe op het programma.

In de laatste zestig kilometer van de negende etappe staan er twee bergen van de eerste categorie op het programma: de Col de la Croix en de Pas de Morgins. De start van de etappe is om 12.30 uur en de finish wordt rond 17.45 uur verwacht.

Het profiel van de negende etappe van de Tour

Van Hooydonck heeft alles gegeven voor ritzege Van Aert

Dat Wout van Aert vandaag zijn tweede rit kon winnen, komt vooral door het achtervolgingswerk van Nathan Van Hooydonck. Dat emotioneerde ploegleider Frans Maassen. "Frans heeft ook een heel klein hartje."

Achtervolger Van Hooydonck krijgt alle lof: 'Heb me honderd procent gesmeten'

Van Aert steviger in 'waardevol' groen

Wout van Aert deed goede zaken in Lausanne. De Belg won zijn tweede etappe deze Tour de France en verstevigde de leiding in het puntenklassement.

Van Aert nog steviger in groen, maar: 'Stilaan begint Pogacar concurrent te worden'

De dag van Pogacar

Tadej Pogacar beleefde een enerverende dag. Het begon met het vertrek van ploeggenoot Vegard Stake Laengen vanwege corona, daarna lag hij bij een valpartij en uiteindelijk sprintte hij naar plek drie in de etappe.

Pogacar niet gerust na coronabesmetting ploeggenoot: 'Hoop dat het niet verspreid is'

Van Aerts ritzege raakt Maassen

Ploegleider Frans Maassen durfde niet uit te gaan van een ritzege van Wout van Aert in Lausanne. Dat het toch zover kwam, was vooral een teamprestatie. "Dit doet me wel wat, ja."

"Het is iedere keer toch prachtig om een Touretappe te winnen. Hij heeft het in het geel geflikt en nu in het groen", aldus een trotse Maassen.

Ploegleider Maassen had 'vochtige oogjes' door zege: 'Dit was niet zo makkelijk'

Mollema niet helemaal fit

Bauke Mollema had grootse plannen voor de etappe van vandaag. Hij kondigde aan mee te willen gaan in de kopgroep om zo voor de etappezege te kunnen strijden, maar het liep allemaal net even anders. En dat heeft alles met zijn fitheid te maken. "Ik voelde me gisteren en vandaag niet echt top", verklaarde Mollema.

Mollema heeft wat last van keel en mist energie: 'Hoop dat het geen corona is'

Kruijswijk blij met zege Van Aert

Steven Kruijswijk moet deze Tour de France bijna elke dag aan de bak voor de gele en de groene ambities. Vandaag beloonde Wout van Aert het werk van de ploeg met zijn tweede ritzege.

"We hebben vanaf het begin gezegd dat we deze rit voor Wout wilden gaan. De finale ligt hem heel goed, omdat hij dan echt de snelle mannen kwijt is."

Kruijswijk geniet van succes Van Aert: 'Af en toe beetje schipperen, maar het lukt'

Stand van zaken in het klassement

Top-10 van het klassement

Bekijk hier de slotfase van de etappe

Van Aert sprint bergop naar zege in achtste Touretappe

Van Aert vooral blij met punten

Wout van Aert pakt vandaag zijn tweede ritzege van deze Tour, maar laat direct na de finish weten dat hij vooral blij is met de punten die hij vandaag verzameld heeft voor de groene trui. "Het was een grote kans voor mij om de voorsprong te vergroten op mijn concurrenten."

De top-10 van vandaag

De toptien van etappe acht

FINISH - Weer Van Aert

Het is Van Aert die het sprintje bergop wint. Daarmee pakt de Belg van Jumbo-Visma zijn tweede ritzege van deze Tour.

Michael Matthews trekt de sprint aan, maar ziet op de slotmeters Van Aert nog voorbijkomen. Tadej Pogacar komt als derde over de finish.

1 km - Geen aanvalspogingen meer

Het peloton gaat gezamenlijk naar de finish. Op de laatste steile kilometer wordt er niet meer gedemarreerd.

3,5 km - Einde vlucht Wright

En dan is het ook voor Wright voorbij. Hij wordt op ruim drie kilometer van de finish ingelopen door het peloton.

Bauke Mollema, die had aangekondigd vandaag voor de ritzege te willen gaan, moet lossen uit het peloton.

4 km - Wright begint aan slotklim

Daar begint de slotklim voor Wright, die nog in zijn eentje voor het peloton uit rijdt.

Twintig seconden daarachter begint ook het peloton aan de klim naar de finish.

Slotklim van etappe acht

6 km - Cattaneo haakt af

De energie bij Cattaneo is nu echt op en hij wordt ingelopen door het peloton. Wright houdt het nog wel even vol. De Brit rijdt nog een halve minuut voor het peloton uit.

10 km - Pogacars vijftigste

De rit van Dole naar Lausanne is Pogacars vijftigste Tour de France-etappe. Na 41 van de afgelopen 49 etappes moest hij zich melden op het podium voor de witte trui (41 keer), de gele trui (19 keer), de ritzege (8 keer) en/of de bergtrui (7 keer).

Tadej Pogacar

13 km - Einde vlucht in zicht

Het peloton komt steeds dichterbij en het einde van de vlucht van Cattaneo en Wright is in zicht. Achteraan het peloton moeten de eerste renners lossen, onder wie Tim Wellens en Andrea Bagioli.

Kopgroep (2): Cattaneo, Wright
Peloton +0.46

23 km - Hard op weg naar de slotklim

Het gaat hard in zowel de kopgroep als het peloton. Snelheden tot meer dan tachtig kilometer per uur worden aangetikt en het gaat dus in razend tempo naar de slotklim in Lausanne. De voorsprong van het vluchtduo is in de afdaling flink geslonken.

Kopgroep (2): Cattaneo, Wright
Peloton +1.15

36 km - Pinot bijna knockout

Thibaut Pinot sloot net weer aan bij het peloton toen hij opnieuw stil kwam te staan. De Fransman krijgt een vuist van een verzorger die een etenszak probeert aan te geven tegen zijn gezicht en kijkt even verdwaasd om zich heen.

Kopgroep (2): Cattaneo, Wright
Peloton +1.38

Eten aangeven in de Tour doe je (niet) zo: Pinot bijna knockout door verzorger

45 km - Nog één klim te gaan

Net als bij de vorige klim, komt Cattaneo bij de voorlaatste klim van de dag als eerste boven. De Italiaan kan op die manier weer een puntje bijschrijven in het klassement om de bolletjestrui, die ook morgen nog om de schouders van Magnus Cort zal zitten.

Wright zit nog altijd in het wiel van Cattaneo en de twee laten het peloton op dit moment niet dichterbij komen.

Achter het peloton ligt Thibaut Pinot ineens op de grond.

Kopgroep (2): Cattaneo, Wright
Peloton +2.05

Ondertussen in Italië: Van Vleuten houdt schade beperkt

Kristen Faulkner heeft de voorlaatste etappe van de Giro Donne gewonnen. De Amerikaanse kwam in de bergrit over 112,8 kilometer van San Michelle All'Adige naar San Lorenzo Dorsino solo over de finish.

Klassementsleidster Annemiek van Vleuten werd vierde en verloor 15 seconden op Marta Cavalli, die tweede werd en concurrent is voor de roze trui. Maar Van Vleuten heeft in het klassement nog een voorsprong van bijna twee minuten op de Italiaanse, met zondag een nagenoeg vlakke slotrit naar Padova op het programma.

60 km - Frison houdt het voor gezien

Frison kan het tempo van Cattaneo en Wright niet volgen en moet zijn twee medevluchters laten gaan.

De twee overgebleven koplopers lopen weer wat uit op het peloton.

Kopgroep (2): Cattaneo, Wright
Peloton +2.05

65 km - Cattaneo wil er nog wel voor gaan

De voorsprong van de drie koplopers loopt wat terug, maar Mattia Cattaneo is nog niet van plan op te geven. Hij maakt een duidelijk gebaar naar zijn medevluchters: gas erop! En dat heeft het gewenste effect. Het gat wordt weer iets groter.

Kopgroep (3): Cattaneo, Wright, Frison
Peloton +1.58

Mattia Cattaneo maakt een gebaar alsof hij gas wil geven op zijn motor: opschakelen!

73 km - Hoe ziet de slotklim eruit?

De finish van vandaag ligt net als gisteren bergop. De Côte du Stade olympique is van de derde categorie en kent vlak voor de finish een behoorlijk steil stuk, met een stijgingspercentage van twaalf. De renners hebben nog zo'n zeventig kilometer de tijd om zich daar op voor te bereiden.

Kopgroep (3): Cattaneo, Wright, Frison
Peloton +1.17

Slotklim van etappe acht

84 km - Bergpunten voor Cattaneo en Frison

Ook de tweede klim van de dag is achter de rug voor de koplopers. Dit keer pakt Cattaneo de volle buit, Frison sprokkelt achter hem ook nog een puntje mee op de Côte des Rousses van de derde categorie.

Kopgroep (3): Cattaneo, Wright, Frison
Peloton +1.47

90 km - Kopgroep onder de loep

Cattaneo, Wright en Frison vormen de kopgroep van de dag. Geen van drieën heeft al een ritzege in een grote ronde achter z'n naam staan.

Cattaneo heeft van de drie de meeste ervaring, maar is toch pas bezig aan zijn tweede Tour de France. Vorig jaar debuteerde hij en reed hij een verdienstelijk klassement. De 31-jarige Italiaan werd twaalfde.

Frederik Frison rijdt zijn hele wielercarrière al voor dezelfde ploeg: Lotto Soudal. Eén keer eerder reed de 29-jarige Belg de Tour de France. Ook bij de Giro en Vuelta zat hij één keer in het peloton. Grote overwinningen heeft hij nog niet achter zijn naam staan.

De jongste van de kopgroep is Fred Wright met zijn 23 jaar. De Brit reed zich in de recentste editie van de Ronde van Vlaanderen in de kijker. Hij zat in de kopgroep, maar werd uiteindelijk voorbijgereden door onder anderen de latere winnaar Mathieu van der Poel.

Kopgroep (3): Cattaneo, Wright, Frison
Peloton +2.10

De kopgroep van etappe acht

100 km - De eerste Tourweek in beeld

Jakobsen, Van Aert en koning Pogacar: de eerste Tourweek in 2,5 minuut

110 km - Bergpuntje voor Frison

De eerste bergpunten van deze etappe zijn vergeven. Frison komt als eerste boven op De Côte de Maréchet van de vierde categorie en mag één punt bijschrijven.

Kopgroep (3): Cattaneo, Wright, Frison
Peloton +2.17

Radio Tour de France: Abandon!

Achter elke renner zit een verhaal. Het verhaal van de winnaar wordt meestal breed uitgemeten, maar dat van de uitvallers blijft vaak verborgen. Daar brengt verslaggever Steven Dalebout deze Tour verandering in.

Elke dag om 14.45 uur bij Radio Tour de France: Abandon! Deze keer staat Gerben Löwik centraal.

130 km - Wright wint tussensprint

Fred Wright komt als eerste over de streep bij de tussensprint en pakt dus de meeste punten voor het klassement om de groene trui. De sprint van het peloton wordt nipt gewonnen door Jasper Philipsen. Hij verslaat Wout van Aert, de leider in het puntenklassement. Fabio Jakobsen pakt ook nog wat punten mee met de zevende plaats.

Ondertussen wordt er nog een opgave gemeld op de koersradio: Gianni Moscon is afgestapt.

Kopgroep (3): Cattaneo, Wright, Frison
Peloton +3.05

Philipsen wint de tussensprint

145 km - Pogacar helpt Loetsenko een handje

Pogacar (in het geel) en Loetsenko

156 km - Vermaerke uit de Tour

Het Tourpeloton kent weer een renner minder. Kevin Vermaerke greep na de valpartij eerder deze etappe meteen naar zijn sleutelbeen en heeft nu besloten de Tour te verlaten.

Kopgroep (3): Cattaneo, Wright, Frison
Peloton +2.54

Even terug naar gisteren: het verhaal van Kämna

Lennard Kämna leek gisteren tot enkele honderden meters voor de finish op weg naar de ritzege, maar hij werd met de eindstreep in zicht nog ingehaald door onder anderen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar.

Bij Herman van der Zandt deed de Duitser een paar uur later zijn verhaal, over het mislopen van etappewinst en de moeilijke periode na zijn doorbraak in het wielrennen.

165 km - Kopgroep krijgt zegen peloton

Het peloton schoot weer even in gang en het einde van de kopgroep leek in zicht, maar George Bennett legde met duidelijke handgebaren de jacht stil. Dat komt ten goede aan de voorsprong van Cattaneo, Wright en Frison. Het drietal heeft inmiddels een gat te pakken van meer dan een minuut.

170 km - Van der Hoorn probeert oversteek te maken

Het peloton deed het na de valpartij even rustig aan, om zo iedereen de kans te geven terug te keren in de groep, maar Taco van der Hoorn probeert er toch nog tussenuit te piepen. Het gat met de drie koplopers is ongeveer 45 seconden en Van der Hoorn wil de oversteek maken.

De Nederlander wordt echter al snel weer tot de orde geroepen.

175 km - Valpartij in het peloton

Midden in het peloton gaat een renner van DSM hard onderuit en daarachter duikelen veel renners over hem heen. Ook Tadej Pogacar belandt op het asfalt, maar de geletruidrager heeft geluk en kan zijn weg snel vervolgen. Kevin Vermaerke lijkt er minder goed vanaf te komen.

177 km - Groepje van drie weg

De groep met Cort redt het niet. Mattia Cattaneo, Fred Wright en Frederik Frison lijken meer succes te hebben. Zij rijden inmiddels zo'n vijftien seconden voor het peloton uit.

182 km - Eerste poging van Sbaragli

Bauke Mollema zit attent vooraan het peloton, maar het is de Italiaan Kristian Sbaragli die het eerste gaatje slaat.

Zijn poging is niet van lange duur en vervolgens zien we opnieuw de bollentrui van Magnus Cort vooraan. De Deen probeert een kopgroep te vormen en krijgt onder anderen Andrea Pasqualon met zich mee. Het peloton geeft zich echter nog niet gewonnen.

Kristian Sbaragli probeert weg te rijden bij het peloton

Départ réel

Daar is het officiële startsein in Dole. Het peloton heeft 186,3 kilometer voor de boeg en de strijd om in de kopgroep van de dag te zitten zal snel losbarsten.

Ook Tusveld heeft plannen

Tusveld heeft plannen voor Touretappe acht: 'Mooie etappe voor de aanval'

Steven de Jongh verwacht Bauke Mollema in de aanval vandaag

De Jongh verwacht Mollema in etappe acht: 'Gaf extra zakje voeding mee'

Départ fictif

De renners zitten op de fiets voor de achtste etappe van de Tour de France. Na een korte geneutraliseerde zone volgt het officiële startsein voor de rit tussen Dole en Lausanne.

Van der Hoorn zint op 'trucje'

Taco van der Hoorn was al eens dicht bij een ritzege deze Tour en de Nederlander gaat ook zaterdag proberen in de kopgroep te zitten. "Maar dit is niet echt mijn dag, hoor", laat hij voor de start weten. "Ik ga het wel proberen, maar ik denk dat de aankomst iets te lastig is voor mij."

"Ik heb niet zoveel te verliezen, morgen is sowieso niet mijn dag en daarna is het rustdag. Misschien kan ik nog een trucje uithalen dat het toch lukt, maar de kans is niet heel groot."

Van der Hoorn zint op 'trucje' in etappe acht: 'Maar kans op ritzege niet heel groot'

Ook ploegleider Alpecin ziet verbetering bij Van der Poel

"Zolang hij in de wedstrijd is en hij maakt stappen vooruit, is er zeker hoop." Michel Cornelisse, ploegleider van Alpecin-Deceuninck, ziet dat zijn kopman Mathieu van der Poel stappen vooruit maakt in de eerste week van de Tour. "Dan zie je Mathieu weer een beetje lachen in de bus, dan gaat het de goede kant op."

Ploegleider ziet Van der Poel weer lachen: 'Het gaat de goede kant op'

Van der Poel aan beterende hand

"Ik heb meerdere keren overwogen af te stappen. Het was geen leuke dag en daar heb ik niks aan toe te voegen", liet Mathieu van der Poel donderdag na de etappe weten.

Toch wilde hij 'nog even doorzetten' en dat deed hij met succes. Na de eerste bergetappe met finish bovenop La Planche des Belles Filles klonk hij al een stuk opgetogener. "Ik had ook niet verwacht, maar het ging beter dan ik dacht. Misschien begin ik er toch een beetje doorheen te raken. Ik hoop het."

Van der Poel voelt verbetering: 'Hopelijk kan ik deze trend doorzetten'

Eerste renners verlaten Tour vanwege corona

De eerste coronagevallen in het peloton van de Tour de France zijn een feit. Vegard Stake Laengen, ploeggenoot van geletruidrager Tadej Pogacar en gisteren nog onderdeel van de kopgroep, testte positief en ook Geoffrey Bouchard gaat niet meer van start in de achtste etappe.

Eerder al moesten ploegleiders van QuickStep de Tour verlaten vanwege corona. Op de eerste dag moesten QuickStep-ploegleider Tom Steels en een persvoorlichter halsoverkop en gisteren werd bekend dat ook ploegleiders Wilfries Peeters en Klaas Lodewyck een positieve coronatest hadden afgelegd.

Laengen sleurt op kop van het peloton

De stand van zaken in het klassement

Toptien klassement na etappe zeven

Even terug naar gisteren: de overmacht van Pogacar

Samenvatting etappe 7: Kämna redt het net niet, Pogacar pakt opnieuw ritzege

Etappe 8: kansen voor vluchters

Het profiel van de achtste etappe van de Tour

Tussen startplaats Dole en finishplaats Lausanne in Zwitserland liggen vier gecategoriseerde beklimmingen: twee van de vierde en een van de derde categorie. De finish is wederom bergop. Deze etappe lijkt een uitgelezen kans voor een kopgroep om vooruit te blijven en Bauke Mollema heeft al aangekondigd dit een 'interessante rit' te vinden.

De laatste twee keer dat een Touretappe in Lausanne finishte, ging de zege naar een Nederlander. In 1978 won Gerrie Knetemann en in 2000 was Erik Dekker de sterkste. Voor Dekker was het die Tour zijn derde etappezege.

Bienvenue!

De eerste bergetappe is achter de rug, maar ook vandaag wacht het Tourpeloton weer flink wat klimkilometers tussen Dole en Lausanne.

De achtste etappe van deze Tour de France gaat om 13.05 uur van start. De finish wordt rond 17.40 uur verwacht.