liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Van Aert verrast sprintersploegen en wint • Philipsen juicht voor tweede plaats

  • Etappe 4 Tour de France
  • Start om 13.15 uur, finish wordt rond 17.25 uur verwacht
  • Heuveletappe van 171,5 kilometer tussen Duinkerke en Calais
  • Vanaf 14.00 uur te volgen via Radio Tour de France op NPO Radio 1
  • Vanaf 14.30 uur te volgen via de livestream en op NPO 1
  • Wil je automatische updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje
liveblog gesloten

A demain!

Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we terug met een veelbelovende kasseienetappe.

De etappe van morgen

Er staan morgen geen beklimmingen op het programma, maar een makkelijke dag wordt het zeker niet. Er liggen namelijk wel elf kasseistroken op het parcours tussen Lille en Arenberg.

De klassementsmannen zullen dus op hun hoede zijn.

De start is om 13.35 uur en de finish wordt verwacht rond 17.25 uur.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

Stand van zaken in het klassement

Toptien van het algemeen klassement na etappe vier

De rituitslag

De toptien van etappe vier

Pogacar blij dat Vingegaard Van Aert niet kon volgen

Pogacar: 'Petje af voor Van Aert, gelukkig kon Vingegaard hem niet volgen'

Ploegleider Maassen noemt ploegenwerk 'fenomenaal'

Jumbo-Visma-ploegleider Frans Maassen zag zijn renners de perfecte aanval uitvoeren op de slotklim. Dankzij die versnelling kon Wout van Aert de ritzege pakken. "Fenomenaal", is het eerste woord dat in hem opkomt na de finish. "De schade was enorm, dus dat is een goed teken."

Ploegleider Maassen: 'We wilden kijken wat de schade zou zijn en die bleek enorm'

Ook Kruijswijk prijst teamprestatie

Trotse Kruijswijk: 'Plan is nog beter uitgevoerd dan we hadden verwacht'

Van Aert trots op overwinning

"Ik ben trots op deze overwinning", laat Van Aert na zijn ritzege weten. "Ik denk niet dat het me al vaak gelukt is om een peloton alleen voor te blijven in zo'n etappe. En zeker niet op het hoogste niveau in de Tour."

Na drie keer als tweede over de finish te zijn gekomen, was dit voor Van Aert de eerste keer deze Tour dat hij de zege greep. "Dat is zeker geen lijstje dat ik zal kunnen volhouden, maar zolang het duurt, geniet ik ervan. En die gele trui is iets heel bijzonders."

Van Aert trots op etappezege en gele trui: 'Zolang het duurt geniet ik ervan'

Van Poppel verbaasd over demarrage van Aert

Danny van Poppel kwam met hangen en wurgen de laatste klim over en kon zich niet voorstellen dat er iemand gedemarreerd was. "Het ging al zo hard." Toch was Wout van Aert vertrokken. "Echt ongelooflijk wat hij doet.

Van Poppel hield zichzelf voor de gek op klim: 'Als een stervende zwaan sprinten'

Philipsen: 'Had een slechte verbinding'

Jasper Philipsen legt na de finish uit dat hij daadwerkelijk dacht de etappe gewonnen te hebben. "Ik zat te ver van achteren en kon hem niet zien en ik had een slechte verbinding", zegt de Belg van Alpecin-Deceuninck. "Ik dacht dat we aan het sprinten waren voor de winst."

"Ik zag Wout honderd meter na de finish. Ik maak me helemaal belachelijk."

Philipsen juicht, maar wint niet: 'Sta voorschut, had niet door dat Van Aert voorop reed'

Benoot trots op geslaagde ploegentactiek

Jumbo-Visma trok op het laatste klimmetje van de dag het peloton uit elkaar, waarna Wout van Aert er in zijn eentje vandoor ging en de rit won.

"Je kan een plan hebben, maar om het dan uit voeren in de Tour is niet evident. En het is toch gelukt", kijkt Tiesj Benoot terug. "Ik was verrast dat toen ik van kop af ging er nog maar drie renners in het wiel zaten."

En over de zege van Van Aert is hij duidelijk. "Ik hoef niet meer uit te leggen denk ik wat voor een goede renner hij is."

Benoot na zege Van Aert: 'Hoef niet meer uit te leggen dat hij een goede renner is'

Jakobsen biedt excuses aan

Fabio Jakobsen wil na de vierde etappe nog even terugkomen op zijn woorden na zondag, de rit die Dylan Groenewegen won.

"Ik zei dat de overwinning van Dylan me koud liet, dat is alleen de prestatie. Uiteraard begrijp ik dat hij en zijn familie ook een heel lastige tijd doorgemaakt hebben. Daar heb ik heel veel respect voor. Gisteren was ik wat gefrustreerd. Dus bij dezen daarvoor mijn excuses."

Over de etappe van vandaag is Jakobsen duidelijk over de actie van Jumbo-Visma op de laatste klim: "Ze trekken de boel uit elkaar. Perfect uitgevoerd door de mannen van de supermarkt."

Jakobsen biedt Groenewegen excuses aan: 'Ik was wat gefrustreerd...'

Bekijk hier de slotfase van de vierde etappe

Geletruidrager Van Aert heeft zijn ritzege te pakken na indrukwekkende solo

Inschattingsfout Philipsen

Een handvol seconden na Van Aert won Japser Philipsen de sprint van het peloton. De Belg stak zijn handen in de lucht, alsof hij dacht de zege te pakken. "We zaten ver van achteren op de klim, ik heb hem nooit op kop zien rijden en hoorde het ook niet over de radio", verklaarde Philipsen zijn opmerkelijke inschattingsfout.

"Ik dacht vier, vijf seconden dat ik had gewonnen. Het zal grappige beelden opleveren, maar dit wil je niet."

Jasper Philipsen

Finish - Philipsen wint sprint van peloton

Jasper Philipsen wint de sprint van het peloton en komt juichend over de finish. Het lijkt erop hij denkt gewonnen te hebben en Van Aert over het hoofd heeft gezien.

Finish - Van Aert wint!

Van Aert valt niet meer stil en komt als winnaar over de streep in Calais. De actie van Jumbo-Visma op het slotklimmetje wordt dus succesvol afgerond door de Belg.

2 km - Van Aert op weg naar zege?

Het begint er sterk op te lijken dat Wout van Aert na drie tweede plaatsen nu toch echt een etappe gaat winnen deze Tour. Met nog 2,5 kilometer op de teller rijdt de Belg van Jumbo-Visma ruim twintig seconden voor het peloton uit.

6 km - Van Aert solo

Wout van Aert rijdt in zijn eentje snel weg bij de rest. Hij heeft al een voorsprong van 23 seconden te pakken.

Wout van Aert

10 km - Perez' vlucht zit erop

Perez redt het net niet tot het laatste klimmetje en ziet dus ook het laatste bergpunt van de dag aan zijn neus voorbijgaan.

Jumbo-Visma en Ineos trekken bergop hard door en trekken het peloton uit elkaar. Wout van Aert besluit vervolgens zelf door te gaan en heeft een klein gat te pakken met de rest van het peloton.

20 km - Perez heeft nog halve minuut

Anthony Perez is nog niet van plan op te geven en heeft nog een voorsprong van een halve minuut op het peloton.

32 km - Perez houdt knap stand

Het peloton komt de laatste kilometers niet heel veel dichter bij de nog eenzame vluchter Perez. De voorsprong is nog niet onder de minuut geweest.

Aan kop van het peloton krijgt Nathan Van Hooydonck van Jumbo-Visma het even aan de stok met Jack Bauer.

De kop van het peloton met links Nathan Van Hooydonck van Jumbo-Visma

41 km - Perez demarreert

Magnus Cort vindt het na de voorlaatste klim genoeg geweest en Anthony Perez gaat er in zijn eentje vandoor. De 31-jarige Fransman zal op deze manier de rode rugnummers voor de strijdlustigste renner van de dag gaan ontvangen.

47 km - Nummer elf voor Cort

En dat is bergpunt nummer elf voor Cort! De voorsprong is inmiddels geslonken tot 1.15 minuten, dus het is nog maar de vraag of Cort ook het twaalfde punt kan bijschrijven vandaag. Het slotklimmetje ligt namelijk pas ruim dertig kilometer verderop, op tien kilometer van de finish.

53 km - Ondertussen in de Giro Donne

De vijfde etappe van de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen, is gewonnen door Elisa Balsamo. De wereldkampioene, die afgelopen vrijdag ook al de tweede etappe op haar naam schreef, was na 126 kilometer van Carpi naar Regio Emilia de snelste in de massasprint.

Annemiek van Vleuten kwam de etappe ongeschonden door en mag morgen weer in het roze aan de start verschijnen.

60 km - Sprintersploegen jagen op kopgroep

De ploegen van sprinters Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Caleb Ewan (Lotto Soudal) hebben zich op kop van het peloton gezet en onder hun leiding slinkt de voorsprong van Cort en Perez snel. De maximale voorsprong was ruim zeven minuten, daar is nu nog twee minuten van over.

70 km - Cort blijft bergpunten sprokkelen

Op de eerste beklimming van de dag deed Perez een poging het bergpunt voor Cort weg te kapen. Dat lukte niet en Perez doet op de beklimmingen die volgen geen moeite meer. Cort staat inmiddels op negen punten. De rest van het peloton staat nog op nul.

Magnus Cort met achter zich Anthony Perez

78 km - Radio Tour de France: Abandon!

Achter elke renner zit een verhaal. Het verhaal van de winnaar wordt meestal breed uitgemeten, maar dat van de uitvallers blijft vaak verborgen. Daar brengt verslaggever Steven Dalebout deze Tour verandering in.

Elke dag bij Radio Tour de France: Abandon! Vandaag staat Stef Clement centraal.

83 km - Voorsprong duo stabiel

Er gebeurt de afgelopen kilometers vrij weinig, de situatie in de koers blijft hetzelfde: vluchters Cort en Perez hebben een voorsprong van zeven minuten bij elkaar gefietst en dat vindt het peloton wel genoeg. De sprintersploegen, zoals het Lotto Soudal van Caleb Ewan, melden zich al vooraan en houden het gat nu stabiel.

90 km - Column over Jakobsen en Groenewegen

Columnist en wielerliefhebber Frank Heinen draagt een column voor over Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen.

Columnist Frank Heinen over de pijn van Groenewegen en Jakobsen

100 km - Jakobsen verslaat Van Aert in tussensprint

Fabio Jakobsen is bij de tussensprint Wout van Aert te snel af. De Nederlander loopt daardoor twee punten in op de Belg in de strijd om de groene trui. Jakobsen staat in dat klassement tweede, maar omdat Van Aert ook al de gele trui draagt, mag Jakobsen vandaag in het groen rijden.

Fabio Jakobsen (in het groen) verslaat Van Aert (in het geel)

103 km - Benoot heeft kasseien al verkend

Tiesj Benoot wil vandaag Wout van Aert eindelijk aan zijn eerste ritzege in deze Tour de France helpen, maar met zijn hoofd zit hij ook al bij de kasseienrit van woensdag.

Benoot reed op rustdag over kasseien: 'Nieuw materiaal, even testen'

116 km - Rust wedergekeerd

De rust in het peloton is wedergekeerd en dat komt ten goede aan de voorsprong van Cort en Perez. Het gat is inmiddels weer meer dan zes minuten.

Dat geeft ons de tijd om de kanshebbers voor de ritzege vandaag alvast onder de loep te nemen. Naast Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen, zal ook Jasper Philipsen weer mee willen sprinten. "Ik vecht al een tijdje voor mijn eerste Tourzege. Vandaag is weer een nieuwe kans en wie weet valt alles wel goed. We blijven het proberen en ik denk wel dat het erin zit."

Philipsen dicht bij eerste zege in Tour: 'Misschien kun jij mij op de meet een duwtje geven?'

126 km - Hergroepering in peloton

De waaiervorming is van korte duur en de renners op achterstand, onder wie Van der Poel, kunnen weer aansluiten. De actie van QuickStep heeft wel flinke gevolgen gehad voor de voorsprong van Cort en Perez. Het duo had ruim zes minuten, maar dat is inmiddels geslonken tot 3,5 minuut.

132 km - Peloton breekt in drie groepen

QuickStep zet plotseling wat renners op kop en voert het tempo flink op. Het peloton breekt daardoor in drie groepen, maar vervolgens valt het weer enigszins stil.

De koersradio meldt dat Mathieu van der Poel op achterstand rijdt.

136 km - Cort wint sprintje bergop

Magnus Cort wint het eerste sprintje bergop van Anthony Perez en daarmee verzekert de Deen zich van nog twee dagen in de bolletjestrui.

Het peloton is inmiddels ook in gang geschoten en heeft het gat verkleind van 6,5 tot 4,5 minuut.

Anthony Perez (links) en Magnus Cort

140 km - Groenewegen denkt te kunnen sprinten na klimmetjes

Dylan Groenewegen gebruikte de rustdag om na te genieten van zijn ritzege in Denemarken, maar ook om nog wat kilometers te fietsen. "Anders duurt het wel erg lang, een beetje spanning op de benen houden is wel fijn."

Vandaag wil hij nog een keer sprinten, maar dan moet hij wel de klimmetjes overleven. "Het eerste plan is om voor mij te gaan, om dus echt voor een sprint te gaan. Ik denk dat het mogelijk is. Anders hebben we het plan-Matthews."

Sprint Groenewegen of Matthews? 'Eerste plan ben ik, als het te zwaar is Matthews'

146 km - Grote voorsprong voor vluchtduo

Het peloton heeft geen haast vandaag, waardoor de voorsprong van Cort en Perez inmiddels al meer dan zes minuten bedraagt. Als Cort bij de eerste beklimming van de dag als eerste boven is, verzekert hij zich van nog twee dagen in de bolletjestrui. Woensdag in etappe 5 zijn er namelijk geen bergpunten te verdienen.

Perez zal het Cort niet makkelijk maken. De 31-jarige Fransman heeft namelijk al in meerdere Tours jacht gemaakt op de bolletjestrui, maar nog nooit met succes. Vorig jaar probeerde hij de trui van Ide Schelling over te nemen. De Nederlander liet dat echter niet gebeuren. Een jaar daarvoor had hij wel genoeg punten verzameld, maar haalde hij de finish niet.

158 km - Jakobsen wil revanche

Fabio Jakobsen moest zondag in de derde etappe vlak voor de finish hard in de remmen knijpen en kon niet meer mee sprinten om de zege. Daarvoor wil hij zich vandaag revancheren. "Ik heb door de rustdag iets langer de tijd gehad om erover na te denken en te analyseren wat er misging."

Om mee te kunnen doen om de ritzege, moet Jakobsen wel het steile klimmetje op tien kilometer van de streep overleven. "Ik hoop dat het peloton bij elkaar blijft en dat we een groepssprint krijgen."

Jakobsen aast op revanche in lastige rit: 'Laatste klim wordt doorbijten, ik ga het proberen'

163 km - Cort en Perez krijgen de ruimte

Het peloton maakt er geen grote strijd van vandaag. Dat Cort en Perez de kopgroep van de dag vormen, vindt de rest prima. De voorsprong van de twee loopt dan ook snel op en bedraagt nu al bijna 3,5 minuut.

167 km - Cort wederom in de aanval

Magnus Cort heeft na twee dagen in de aanval gereden te hebben, nog altijd energie voor nog een vluchtpoging. De Deen, die zijn bolletjestrui zal willen behouden en voor de bergpunten zal gaan, gaat er direct na het startsein vandoor. Hij krijgt Anthony Perez met zich mee.

171,5 km - Départ réel

Het officiële startsein is gegeven en de renners zijn onderweg in de vierde etappe, van Duinkerke naar Calais.

Het peloton langs de kust van Duinkerke

Het applaus in beeld

Tourpeloton applaudisseert minuut lang ter nagedachtenis aan slachtoffers Kopenhagen

Joyeux anniversaire, Philippe!

Gilbert wordt hartstochtelijk toegezongen door het Franse publiek voor zijn veertigste verjaardag. "Ik ben blij om het te vieren in de Tour, dat gebeurt niet zo vaak", lacht de Belg.

Wat zijn geheim is om op zijn leeftijd nog mee te kunnen doen op dit niveau? "M'n lichaam respecteren en heel streng zijn voor mezelf."

Over zijn doel voor vandaag is de Lotto Soudal-renner duidelijk. "De rit uitrijden."

Joyeux anniversaire, Philippe! 'Mooi om 40ste verjaardag in de Tour te vieren'

Départ fictif

Dit keer keer staan niet alleen de truiendragers op de voorste rij, ook alle Deense renners mogen daar staan voordat de vierde etappe van start gaat. Na een applaus van een minuut, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij in Kopenhagen, vertrekt het peloton.

Renners applaudisseren

Twee jarigen in peloton

Twee renners in het Tourpeloton vieren vandaag hun verjaardag; Philippe Gilbert en Alexander Kristoff.

Gilbert, die bezig is aan zijn laatste Tour, is 40 geworden, Kristoff viert zijn 35ste verjaardag.

Hermans voorbeschouwing op etappe 4

Etappe 4: Herman van der Zandt over vliegende wielrenners en fietsende piloten

Geen berg te hoog voor bolletjestruidrager Cort

Magnus Cort raapte in zijn eigen Denemarken alle bergpunten op en staat nu dus op zes, net zo veel als er vandaag te verdienen zijn. De overige 175 renners staan op nul.

"Elke dag in Denemarken was bijzonder, ook de tijdrit al, met zoveel mensen die de Deense renners hebben aangemoedigd. Het grootste deel van de etappes heb ik met een enorme glimlach rondgereden. Ik heb nog nooit zo veel mensen mijn naam horen scanderen."

De heuveltjes in Denemarken, en dinsdag in Noord-Frankrijk, liggen Cort goed. Maar voor de renner van Education-First is geen berg te hoog. Afgelopen winter beklom hij met zijn familie, op wandelschoenen, de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.

En alsof dat niet al avontuurlijk genoeg is, wil de Deen ook op een dag de ruimte in. "Hopelijk naar de maan of naar Mars. Ik ga er waarschijnlijk niet voor betaald krijgen, maar misschien kan ik over twintig jaar een kaartje kopen."

Bolletjestruidrager Cort altijd op zoek naar avontuur: 'Droom van een ruimtereis'

Klassementen

Gele trui: Wout van Aert

Groene trui: Van Aert (gedragen door nummer twee Fabio Jakobsen)

Bolletjestrui: Magnus Cort

Witte trui: Tadej Pogacar

Ploegenklassement: Jumbo-Visma

  • NOS
    Wout van Aert vergroot zijn voorsprong in het algemeen klassement na de derde etappe van de Tour de France.
  • NOS
    Het puntenklassement na de derde etappe in de Tour de France.

Even terug naar voor de rustdag: Groenewegen sprint naar zege

Samenvatting etappe 3: Groenewegen verslaat Van Aert met banddikte

Etappe 4: wie de zes beklimminkjes in Noord-Frankrijk goed verteert, mag sprinten

Het profiel van de vierde etappe van de Tour

Na drie etappes op Deens grondgebied heeft de Tourkaravaan Frankrijk bereikt. De vierde rit van de Tour de France begint en eindigt aan Het Kanaal. 171,5 kilometer na het vertrek in Duinkerke ligt de finishstreep in Calais.

Twee haakse bochten in de laatste anderhalve kilometer kunnen de treintjes van de sprintersploegen ontregelen, als het überhaupt al tot een sprint komt. Verspreid over de etappe liggen zes klimmetjes van de vierde categorie. Allemaal goed voor één puntje voor het bergklassement.

Voorafgaand aan de etappe zal er een minuut lang applaus klinken. Op die manier wordt er stilgestaan bij de schietpartij in Kopenhagen van afgelopen zondag, waarbij drie mensen om het leven kwamen. De Deense renners zullen op de eerste rij van het peloton staan tijdens die minuut.

Bienvenue!

De Tourkaravaan heeft Denemarken verlaten en staat vandaag aan de start in het Franse Duinkerke voor de vierde etappe.

De start is om 13.15 uur en de renners worden rond 17.25 uur aan de finish verwacht.