ANP
NOS Wielrennen

Waarom Van der Poels Tour mislukte? 'Iets fout gelopen met hoogtestage na Giro'

De fiets van Mathieu van der Poel stond tien dagen lang in de hoek. Het was even genoeg, na zijn opgave in de elfde etappe van de Tour de France. Vrijdag begon hij pas weer met fietsen, zodat het 'rondje om de kerk' in Boxmeer maandagavond niet zijn eerste omwentelingen waren.

Van der Poels opgave in de Tour was nog stijlvol - na een alles-of-niets-aanval met Wout van Aert vanaf kilometer nul - maar wat ging het moeizaam in de dagen voordat hij afstapte in Frankrijk. "Een onverwachte teleurstelling", noemt hij het zelf.

'Onvoldoende hersteld op hoogte'

Na een goed voorjaar met winst in de Ronde van Vlaanderen, toptienklasseringen in andere klassiekers en een sterke Giro d'Italia leek Van der Poel volledig terug van een slepende rugblessure. Was het misschien niet allemaal te snel, te veel, te weinig rust?

"Ik denk vooral dat er met de hoogtestage na de Giro iets fout is gelopen richting de Tour", zegt Van der Poel in Boxmeer. "Ik had niet het gevoel dat ik helemaal leeg uit de Giro kwam, integendeel. Misschien was mijn lichaam toch nog aan het herstellen en heeft het niet voldoende hersteld op hoogte."

Van der Poel verklaart Tourdebacle: 'Onvoldoende hersteld op hoogtestage na Giro'

Trainen op hoogte, in ijlere lucht, vraagt veel van het lijf. "Als je dat doet na een grote ronde, als je misschien toch meer herstel nodig hebt dan je denkt, kan het zijn dat je lichaam eerder uitgewrongen dan beter uit de hoogtestage komt. Niet honderd procent zeker, maar heb wel het gevoel dat het daaraan ligt, ja."

Die fouten - en zo makkelijk is Van der Poel dan ook wel weer - liggen "in het verleden" en hij "kan er niks aan veranderen". Dus kijkt Van der Poel vooruit. "We moeten natuurlijk wel kijken waar het is misgegaan, maar dan moeten we het laten rusten en nieuwe doelen stellen."

Geen EK, wel WK

Van der Poel zat nog niet met zijn ploeg om tafel, maar weet wel dat hij het EK vanaf 14 augustus niet rijdt. "Dat heb ik ook tegen Koos (Moerenhout, de bondscoach, red.) gezegd, dat ga ik niet doen." En het WK vanaf 18 september in Wollongong? Zien we hem dan pas terug?

"Ik hoop daarvoor ook al wel, maar ik hoop wel de beste versie van mezelf te zijn in Australië, ja."

ANP
Van der Poel (r) racet door de straten van Boxmeer

Voorlopig meldt Van der Poel zich alleen voor wat rondjes om de kerk, de traditionele criteriums na de Tour de France. "Die criteriums bekijk ik als training. Ik doe er een aantal de komende week. Een technisch rondje en de hele tijd optrekken, dat kan ik wel gebruiken momenteel."

Maandag stond Van der Poel in Boxmeer met de andere Nederlandse Tourdeelnemers aan de start van Daags na de Tour. Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, alle grote namen waren erbij. Een kopgroep van drie sprintte om de winst: Danny van Poppel, Pascal Eenkhoorn en - hoe kan het ook anders - Mathieu van der Poel.

Hij die de Tour niet uitreed, won.

Van der Poel wint na Tour-abandon 'rondje om de kerk' in Boxmeer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl