Jasper Philipsen na zijn zege op de Champs-Élysées

Philipsen sprint op Champs-Élysées naar zege in slotetappe Tour

Jasper Philipsen heeft de slotetappe van de 109de Tour de France op zijn naam geschreven. De 24-jarige Belg was de snelste in de massasprint op de Champs-Élysées. Hij versloeg Dylan Groenewegen (tweede) en Alexander Kristoff (derde).

Daarmee kon Philipsen zijn tweede etappezege in de Ronde van Frankrijk bijschrijven op zijn palmares. Zijn eerste ritoverwinning boekte hij in de vijftiende etappe van deze Tour, toen het peloton in Carcassonne finishte.

Beresterke Philipsen geeft Groenewegen een blik en spurt naar zege op Champs-Élysées

Na de sprinters kwam ook de Jumbo-Visma-ploeg juichend en met stralende gezichten over de eindstreep. Na de tijdrit van zaterdag kon het eigenlijk al niet meer fout gaan voor Jonas Vingegaard, maar met de finish in Parijs was de eindzege ook officieel binnen.

Feestvieren

Onderweg werd er al voorzichtig aan het feest begonnen. Het begon met een grappende Wout van Aert die, zoals hij wel vaker deed deze Tour, vanuit de start demarreerde. Vingegaard en Tadej Pogacar kwam hem lachend achterna en met z'n drieën peddelden ze rustig verder totdat ze weer onderdeel uitmaakten van het peloton.

De renners van Jumbo-Visma poseerden voor de fotografen. Daarbij hielden ze ook de rugnummers van de uitgevallen Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Nathan Van Hooydonck zichtbaar omhoog. Vingegaard ging ook nog op de foto met de vijf overgebleven Denen.

Met nog tachtig kilometer te gaan was er een proostmoment voor Vingegaard en zijn ploeggenoten.

Jonas Vingegaard proost met zijn ploeggenoten op een waanzinnig succesvolle Tour de France.

De koers startte pas echt toen het peloton voor het eerst de Champs-Élysées op draaide. Dat was het sein voor de aanvallers om wat te gaan proberen en het tempo schoot omhoog.

Net als vorig jaar was Jonas Rutsch de eerste aanvaller in de laatste etappe, maar de Duitser werd snel weer bijgehaald. Het drietal Krists Neilands, Nils Politt en Benoît Cosnefroy had meer succes en bleef langer uit handen van het peloton.

Geen enkele vluchtgroep lukte het een voorsprong van betekenis op te bouwen, de sprintersploegen hadden de controle. In de laatste vijf kilometer deden Filippo Ganna en zelfs Tadej Pogacar nog een poging, maar ook dat tweetal lukte het niet om een massasprint te voorkomen.

In de sprint kwam Groenewegen heel vroeg op kop, maar in de slotmeters werd de Nederlander nog voorbijgestreefd door Philipsen. "Dit is een jeugddroom die uitkomt", zegt een glunderende Philipsen na de finish.

"Het zal wel even duren totdat ik het ga beseffen", gaat de Belg van Alpecin-Deceuninck verder. "Dat we de Tour zo hebben kunnen afsluiten, is de kers op de taart."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl