Reuters
NOS Wielrennen

Vingegaard tevreden na eerste dag in geel, Pogacar vond zichzelf 'beetje stom'

Na het perfect uitgevoerde aanvalsplan van woensdag probeerde de Jumbo-Visma-ploeg de twaalfde etappe van de Ronde van Frankrijk juist te controleren. "Volgens mij is dat gelukt", liet een tevreden Steven Kruijswijk na de finish weten.

"Als er een grote groep van twintig man zou wegrijden, was het zinvol geweest om mee te zitten, maar anders zouden we bij Jonas blijven." En dat laatste scenario werd werkelijkheid. De kopgroep was met negen man niet extreem groot, waardoor de zwart-gele brigade zich op kop van het peloton nestelde en het tempo hoog hield.

"We hebben gisteren al laten zien dat we in de breedte heel sterk zijn", aldus Kruijswijk. Dat liet de ploeg ook donderdag weer zien. Onder anderen Nathan Van Hooydonck en Wout van Aert deden beulswerk op kop en onder hun leiding hadden veel klassementsmannen het moeilijk de groep te volgen.

AFP
Jumbo-Visma leidt het peloton voor geletruidrager Vingegaard

Tadej Pogacar kon, in tegenstelling tot woensdag, de hele etappe bij zijn grote rivaal Jonas Vingegaard blijven. En zoals hij voor de start al had aangekondigd probeerde de Sloveen op Alpe d'Huez zelfs nog wat tijd goed te maken op Vingegaard. "Dat had ik wel verwacht", aldus de 25-jarige Deen. "Maar ik ben blij dat ik hem kon volgen."

Zélf opnieuw aanvallen zat er dit keer niet in voor de leider in het algemeen klassement. "Na gisteren had ik vandaag de benen niet meer. Ik voelde me niet slecht, maar ik denk dat het voor iedereen een zware rit was. Ik dacht dus niet aan het pakken van extra voorsprong, maar wilde bij Tadej blijven."

Vingegaard na eerste dag in gele trui: 'Genoten van al die mensen op Alpe d'Huez'

Het was duidelijk te zien op de overbevolkte Alp en Pogacar bevestigde na afloop ook dat hij zich weer beter voelde na zijn inzinking in de elfde etappe. "Ik heb mijn benen weer terug."

"Het waren gewoon te veel aanvallen op rij", was de verklaring van de Sloveen voor zijn breekmoment een dag eerder op de Col du Granon. "Ik ben misschien een beetje stom geweest en had niet op alles moeten reageren op de Galibier. Daar betaalde ik op de slotklim de prijs voor."

'Verder met opgeheven hoofd'

"Ik demarreerde vandaag nog niet met de volle honderd procent vertrouwen, na wat er gisteren gebeurd is, maar ik denk dat ik met opgeheven hoofd verder kan. Ik ben gemotiveerd voor de laatste week, het gaat een mooie strijd worden in het klassement", sluit Pogacar hoopgevend af.

Pogacar zoekt verklaring voor slechte dag: 'Misschien beetje stom geweest'

Sepp Kuss, die als een van de laatsten Vingegaard vergezelde op de slotklim, zag zijn ploeggenoot adequaat reageren op de aanvallen van zijn Sloveense rivaal. "Het zag er supergoed uit. Hij is de sterkste man in koers nu en dat is het vertrouwen dat we als ploeg nodig hebben."

Met het vertrouwen in de Nederlandse wielerformatie zit het dus wel goed, maar stuk voor stuk zeggen de renners ook dat de buit nog zeker niet binnen is. "Jonas geniet natuurlijk van de gele trui nu, maar hij weet ook dat de strijd om het geel pas in Parijs beslist wordt", laat Kruijswijk weten.

"Pogacar heeft zich zeker nog niet gewonnen gegeven", voegt Van Aert daaraan toe. "Maar we zijn één veldslag verder."

Bekijk hieronder de overige reacties bij Jumbo-Visma:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl