NOS SportAangepast

Emotionele Vingegaard na machtsgreep Tour: 'Als klein jongetje van gedroomd'

Droom komt uit voor Vingegaard met gele trui: 'Als ik het niet probeer, win ik niet'

Hij leek ongenaakbaar. Onaantastbaar op elk terrein, van Vlaanderen tot Roubaix. En dan moesten de bergen nog komen. Uitgerekend op de berg waar Bernard Hinault ooit van zijn troon gestoten werd, bezweek Tadej Pogacar in de Tour de France.

De Greg LeMond van 2022 heet Jonas Vingegaard. De Deen bekroonde in de elfde etappe het ploegenspel van het Nederlandse Jumbo-Visma met een splijtende aanval op de Col du Granon en werd beloond met zijn eerste ritzege, zijn eerste gele trui en een prachtig perspectief op zijn eerste eindzege.

"We hadden een plan vanaf het begin", vertelde Vingegaard na afloop. "We wilden het superzwaar maken, want dat zou in het voordeel van Primoz Roglic en mij zijn. Dit had ik nooit kunnen doen zonder mijn teamgenoten. Ze waren ongelooflijk."

  • AFP
    Jonas Vingegaard knuffelt zijn knuffelleeuwtje na zijn machtsgreep in de Tour de France.

Vaak is het dankwoord voor het team een vanzelfsprekendheid, maar vandaag kwam de betekenis van ploegenspel in al zijn gedaanten naar boven. Niet voor niets kwamen Roglic en Sepp Kuss op ruim elf minuten juichend over de streep.

En toen Wout van Aert zijn winnende ploeggenoot zag zitten bij het interview aarzelde hij geen moment om een dikke knuffel te geven.

Onzeker

Onderweg werd de positie van Pogacar keer op keer onder vuur genomen van meerdere kanten. Wanneer dacht Vingegaard eigenlijk dat Pogacar zou kraken. "Euh, toen ik aanviel?"

"Op de top van de Galibier was hij heel sterk en reed hij iedereen uit het wiel. Toen was ik behoorlijk onzeker. Op die slotklim dacht ik: als ik het niet probeer, win ik ook niet.

  • NOS
    De uitgepierde Tadej Pogacar feliciteert Jonas Vingegaard.
  • NOS
    Partner Trine Hansen en dochtertje Frida wachten aan de voet van de Col du Granon op Jonas Vingegaard.
  • AFP
    Jonas Vingegaard knuffelt zijn knuffelleeuwtje na zijn machtsgreep in de Tour de France.

Na de finish kreeg Vingegaard felicitaties van Pogacar, al had hij op dat moment vooral aandacht voor zijn telefoon. Grote kans dat zijn vrouw en zoontje aan de andere kant van de lijn met een grote glimlach naar hem luisterden.

Met een marge van 2.16 minuut voorsprong op Romain Bardet en 2.22 op Pogacar is Vingegaard op slag topfavoriet voor de eindzege in de Tour. "Tweede in de Tour de France is aardig, dat heb ik vorig jaar gedaan. Nu wil ik gaan voor de zege. En nu ik de gele trui heb, zal ik blijven vechten tot in Parijs", aldus de Deen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl