Tadej Pogacar in de Tour de France 2022
NOS Wielrennen

Coronazorgen leggen schaduw over Pogacars ambities: 'Zorgwekkend, stressvol'

Het harnas rond de ongenaakbaar geachte Tadej Pogacar begint steeds meer scheurtjes te vertonen. Met zijn vorm is niets mis, dat heeft hij deze Tour de France wel al duidelijk gemaakt, maar er vallen steeds grotere gaten in zijn ploeg UAE Emirates.

Met twee zware Alpenetappes voor de boeg bestaat de ploeg van de geletruidrager als gevolg van corona nog maar uit zes renners. Met de relatief kleine verschillen in het algemeen klassement leidt dat tot zorgen bij de Sloveen.

Pogacar raakte dinsdag met George Bennett opnieuw een belangrijke knecht kwijt: de Nieuw-Zeelander stapte noodgedwongen uit de koers na een positieve coronatest. Bennett is na Vegard Stake Laengen de tweede UAE-renner die om die reden uit de ploeg wegvalt.

Bovendien testte ook ploeggenoot Rafal Majka dinsdagochtend positief, maar de Pool blijft wel actief in de Tour omdat hij, volgens UAE-ploegarts Adrian Rotunno, geen symptomen vertoont en uit analyse van de PCR-test blijkt dat er een erg laag gevaar van infectie is.

Zorgwekkend en stressvol

Het maakt de missie van Pogacar om voor het derde jaar op rij de Tour te winnen, er niet makkelijker op.

Coronazorgen leggen schaduw over Pogacars ambities: 'Zorgwekkend, stressvol'

"Als iedereen gezond is en je houdt je aan de protocollen, met mondmaskers bij andere mensen, dan is het al moeilijk", zei Pogacar na de tiende etappe. "Maar als je een positief geval krijgt in je bubbel, dan is het zorgwekkend en stressvol."

"We verliezen met George en Vegard Stake Laengen twee grote motoren. Dat is niet leuk, het is eerlijk gezegd echt klote. Ze liepen alle twee veel risico omdat ze nooit covid-19 hadden gehad. Ik hoop dat we de komende dagen overleven. We blijven vechten tot de finish."

Geen leedvermaak

Bij Jumbo-Visma wordt de situatie bij UAE uiteraard nauwlettend in de gaten gehouden. De Nederlandse ploeg heeft met Jonas Vingegaard, nummer drie op 39 seconden van de gele trui, een belangrijke concurrent voor Pogacar in huis. Maar van opgetogenheid of leedvermaak is bij Jumbo is geen sprake.

Ploegleider Niermann tevreden: 'Jammer voor Kämna, voor ons goed dat Pogacar geel houdt'

"Ik denk vooral: laten we zelf allemaal gezond blijven", sprak ploegleider Grischa Niermann. "Want het is voor niemand handig als corona binnen het peloton is. En het is vooral heel jammer voor George, die was goed bezig."

"Wij willen de Tour niet winnen omdat we als enige met zijn achten naar Parijs rijden, we willen de Tour op een sportieve manier winnen", benadrukte de Jumbo-Visma-ploegleider.

Steven Kruijswijk, de beste Nederlander in het klassement op de 23ste plaats (+9.57), sluit zich daarbij aan: "Dat is niet de manier waarop je het wil natuurlijk..."

Kruijswijk dacht dat Pogacar geel wilde weggeven: 'Vandaag in teken van morgen'

"We zijn er allemaal vatbaar voor, dus het blijkt wel dat zo'n test voor de rustdag niet alles zegt voor de dagen erna. Het betekent dat we onszelf moet blijven beschermen en hopelijk belanden we niet in dezelfde situatie."

"We zijn er allemaal vatbaar voor, dus het blijkt wel dat zo'n test voor de rustdag niet alles zegt voor de dagen erna. Het betekent dat we onszelf moet blijven beschermen en hopelijk belanden we niet in dezelfde situatie."

Geel of niet geel, dat is de vraag

En dan was er nog de vraag: wilde Pogacar in de tiende etappe nu van zijn gele trui af, of niet? Lennard Kämna reed lange tijd virtueel in het geel, maar op de finish wist Pogacar de leiding te behouden met slechts 11 seconden voorsprong op de Duitser.

Pogacar leek het zelf ook niet goed te weten: "Eerst wilden we de gele trui niet verliezen, en toen wilde we hem soort van wel kwijt. Het zou niet erg geweest zijn als Kämna de trui had gepakt, maar ik denk dat we die beslissing een beetje te laat hebben genomen."

Ook Kruiswijk had gedacht dat Pogacar de gele trui wel had willen afstaan. Ploegleider Niermann kon er in ieder geval mee leven: "Het is jammer voor Kämna dat hij hem niet pakt. Of ze hem juisten wilden weggeven of niet weet ik niet, maar voor ons is het handiger dat UAE zelf de trui heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl