Johan Remkes, Koen Schuiling (burgemeester Groningen) en René Paas (Commissaris van de koning) tijdens de kabinetsreactie op het rapport van de parlementaire enquête gaswinning Groningen.
NOS NieuwsAangepast

Gemengde gevoelens in Groningen na beloftes kabinet: 'Pakket had dikker gemogen'

Teleurstelling, twijfels, maar ook een stap in de goede richting. In Groningen is met gemengde gevoelens gereageerd op de woorden van het kabinet over de schadeherstel van de gaswinning Groningen.

Premier Rutte en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) gaven in het Groningse Garmerwolde de reactie van het kabinet op het rapport van de parlementaire enquête. Er is in totaal ruim 22 miljard euro gereserveerd voor het oplossen van de problemen als gevolg van de gaswinning.

Los van deze miljarden moet de afhandeling van schadeherstel "milder, makkelijker én menselijker", aldus Vijlbrief in de presentatie. Rutte zei te snappen dat de formele reactie bij de Groningers overkomt als "daar gaan we weer hoor", waarna een vrouw in de zaal bevestigend knikte. "Ik snap de scepsis en het wantrouwen. We realiseren dat we het moeten laten zien", aldus de premier.

'Had dikker gemogen'

Maar of het kabinet met deze woorden en maatregelen daadwerkelijk doet wat het kan, daar zijn ze in Groningen niet van overtuigd.

Commissaris van de koning, René Paas, is uiterst kritisch op de beloftes. "Ik heb grote twijfels of die ereschuld met deze maatregelen kan worden ingelost. Als ik serieus en kritisch kijk naar het pakket weet ik niet of je alle verschillen en onzekerheden wegneemt."

Paas vindt dat het pakket aan maatregelen wel wat "dikker had mogen zijn" en heeft er weinig vertrouwen in dat het kabinet die genoemde ereschuld gaat inlossen. "Op enkele punten weet ik wel zeker dat het kabinet het niet gaat inlossen. In het sociaal domein, de economie en de infrastructuur biedt het kabinet veel minder dan wij nodig hebben."

Na alle beloftes vinden veel Groningers: 'Eerst zien dan geloven'

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, heeft gemengde gevoelens bij de woorden en maatregelen van het kabinet. "Er zijn goede stappen gezet: inwoners worden beter, sneller en menselijker geholpen. Dat zijn positieve berichten", begint Schuiling.

"Maar we hebben een pakket samengesteld om ervoor te zorgen dat de sociale achterstand in het gebied wordt ingelopen, daar heeft het kabinet financiële restricties opgezet. Ook voor de noodzakelijke infrastructuur zijn er voorbehouden gemaakt. Daar zitten veel zorgen aan onze kant."

In de Tweede Kamer is ook niet iedereen enthousiast over de plannen van het kabinet. SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die zich al jaren inzet voor de Groningers, vindt het bedrag dat wordt uitgetrokken voor sociaal herstel in het bevingsgebied (7,5 miljard euro) "een belediging". Ze wijst erop dat er naar schatting voor 400 miljard euro aan gas uit de Groningse bodem is gepompt.

Eerst zien dan geloven

Net als Beckerman denkt PvdA'er Henk Nijboer dat vooral de mensen met de grootste schades de dupe blijven. Voor iedereen met schade onder de 40.000 euro wordt het makkelijker, maar mensen met beschadigde funderingen en boeren met verzakte mestkelders moeten nog steeds veel moeite doen om hun recht te halen, vreest Nijboer.

De geplande investeringen in de leefbaarheid en het inhalen van de achterstanden in Groningen vindt hij "een beetje een grabbelton van kleine projecten zonder heldere visie". Nijboer noemt staatssecretaris Vijlbrief wel oprecht. "Maar eerst zien en dan geloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl