Ten Hag in zijn werkkamer met op de achtergrond Cruijff aan de muur
NOS Voetbal

De 13-jarige Ten Hag mocht Cruijff vragen stellen: 'Hele tijd vingertje omhoog'

  • Sam Porskamp

  • Matthijs Weststrate

    verslaggever NOS Sport

  • Sam Porskamp

  • Matthijs Weststrate

    verslaggever NOS Sport

Johan Cruijff zou op 25 april 75 jaar zijn geworden. We staan deze dagen op verschillende momenten stil bij deze mijlpaal. Vandaag Ajax-trainer Erik ten Hag over zijn eerste en enige ontmoeting met Cruijff.

Een 13-jarig jochie zit voortdurend met zijn vingertje omhoog. De kleine Erik krijgt in het kinderprogramma Cruyff en Co samen met de Twentse regioselectie de kans om vragen te stellen aan de grote Johan Cruijff. Dat de anderen daardoor minder vragen kunnen stellen, kan hem even weinig schelen.

"Hoe kan je het beste je techniek ontwikkelen?", klinkt het in het Twents.

Cruijff, die ontspannen met zijn benen over elkaar tussen de kinderen zit, geeft op zijn herkenbare manier antwoord. Met Amsterdamse tongval: "Techniek ontwikkelen is eigenlijk simpel. Je moet het doen. Dus trainen, trainen, trainen. Daar is eigenlijk geen enkel ander advies voor nodig."

Ten Hag ziet zichzelf terug

Ten Hag, inmiddels een van de talentvolste trainers van Nederland, glimlacht als hij de beelden van bijna veertig jaar geleden terugziet. "Ik zag mijn vingertje de hele tijd omhoog gaan ja, dat zat er al vroeg in."

Cruijff beantwoordt vraag 13-jarige Ten Hag: 'Techniek ontwikkelen is simpel'

We spreken Ten Hag op een moment dat hij vol in de belangstelling staat van Manchester United. Maar we zijn er vandaag niet om het over de toekomst van de Ajax-trainer te hebben. We praten met Ten Hag enkel en alleen over Cruijff.

Aanleiding? Bij het doorspitten van het rijke Cruijff-archief voor een speciale uitzending stuit beeldredacteur Taco Jans op een absoluut pareltje. In een achtdelige serie van de KRO uit 1984 herkent hij Ten Hag als een van de kinderen die te gast zijn.

Ten Hag kan zich nu niet meer herinneren of hij zenuwachtig was op weg naar de studio, maar hij weet nog wel dat hij groot fan was. Hij had Cruijff nooit bewust zien spelen, daarvoor was hij te jong, maar door de verhalen van zijn ooms wist hij dat hij een levende legende ging ontmoeten.

"We kregen een training van hem, waarbij iedereen een bepaalde vaardigheid aangeleerd kreeg. Dat ging Cruijff met ons trainen. We werden vervolgens met het hele team uitgenodigd in de studio om met hem daarover te praten."

In onze special Cruijff 75 jaar komen het Ten Hag-fragment en nog 13 andere 'onbekende' pareltjes voorbij. De special is het best te bekijken op de telefoon:

Het kinderprogramma Cruyff en Co was een idee van Cruijff zelf. In zijn tijd in Amerika had hij een soortgelijk programma gepresenteerd en het leek hem een goed plan om dit in Nederland dunnetjes over te doen. De inmiddels gestopte wereldster had een duidelijke visie over voetbal en voelde een grote behoefte om dit over te dragen op de jeugd.

Mondig

Als Cruijff aan het woord is, luisteren de kinderen aandachtig, maar er is ook ruimte om zelf wat in te brengen. Ten Hag is de mondigste van het stel. Niet alleen stelt hij het merendeel van de vragen, hij laat ook zijn licht schijnen over hoe een trainer zich moet gedragen ten opzichte van jeugdspelers.

"Vooral in de jeugd moet je een beetje oppassen dat je niet zo heel veel schreeuwt, want dan gaat een voetballer kapot. Maar ik vind dat een trainer bij hogere elftallen, het eerste van Ajax of Twente bijvoorbeeld, best een keer wat mag zeggen. Die jongens trainen heel vaak in de week. Als ze dan telkens weer dezelfde fout maken, dan mag er best wel een keer wat van gezegd worden."

1984: piepjonge Ten Hag praat in Cruyff en Co al over trainersvak

Ten Hag bekijkt de beelden van zichzelf als kind aandachtig, kijkt op en zegt triomfantelijk: "Ik had er toen al verstand van!"

Wat hij in 1984 nog niet wist, is dat deze ontmoeting ook gelijk de laatste zou zijn. Toen Ten Hag bij Ajax aan de slag ging was Cruijff al overleden en voor die tijd hebben hun wegen elkaar nooit gekruist. "Helaas heb ik dat genoegen niet mogen hebben. Buitengewoon jammer."

Cruijff nog altijd aanwezig

Dat de twee elkaar na de uitzending Cruyff en Co nooit meer zouden treffen doet niets af aan het feit dat Cruijff een grote inspiratiebron was. En nog altijd is. Niet voor niets hangt er een foto van zowel de voetballer als de trainer Cruijff in Ten Hags werkkamer.

"Ik weet zeker dat Cruijff als voetballer en als trainer nu weer de beste zou zijn. Dat kunnen maar weinig mensen zeggen. Ik zie dat veel mensen uit de voetballerij op een gegeven moment gedateerd zijn. Dat zou bij Cruijff nooit gebeuren. Cruijff is tijdloos."

Bekijk hieronder het interview met Ten Hag over zijn eerste en enige ontmoeting met Johan Cruijff.

Ten Hag over inspirator Cruijff: 'Hij loopt hier nog steeds elke dag rond'

Welke Cruijff heeft hem meer geïnspireerd, de voetballer of de trainer? "Die twee zijn met elkaar verbonden. Die kan je niet los van elkaar zien. Als voetballer was hij al trainer. Hij was namelijk zo goed, dat hij zijn manier van denken in de wedstrijd kon vertalen. Hij was de trainer op het veld en stuurde het hele team aan."

Cruijff stond voor creatief, aanvallend voetbal. Winnen is belangrijk, maar het moet ook op een attractieve manier gebeuren. Voetbal speel je namelijk voor de mensen, zo was zijn opvatting.

Oogje op Dieuwertje Blok

Ten Hag: "Die Cruijff-idealen pas ik ook toe in mijn huidige werk. Ik denk dat Cruijff hier nog steeds elke dag rondloopt. Je voelt zijn DNA hier. Het woord 'gogme' vind ik daar bijzonder goed op van toepassing."

Ten Hag heeft Cruijff dus hoog zitten, toch wilde hij tijdens de uitzending van Cruyff en Co het liefst naast iemand anders zitten. Ten Hag had namelijk een oogje op presentatrice Dieuwertje Blok. "Maar dat is niet gelukt hè, zag ik. Er zat iemand tussen, hè? Er zaten er wel meer op te azen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl