liveblog
GR2022
NOS NieuwsAangepast

Bekijk hier alle exitpolls van Ipsos, PvdA grote winnaar in Amsterdam

  • Onderzoeksbureau Ipsos houdt in opdracht van de NOS exitpolls in zeven gemeenten. Tik of klik op het belletje in dit blog om meldingen te krijgen als een exitpoll gepubliceerd is.
  • De foutmarge bij de exitpolls is 1 à 2 zetels.
  • Alle definitieve uitslagen van de verkiezingen vind je straks hier.
liveblog gesloten

Exitpoll Ipsos: PvdA grote winnaar in Amsterdam, nek aan nek met GroenLinks

De PvdA is in Amsterdam de grote winnaar en gaat van 5 naar 9 zetels, volgens de exitpoll van Ipsos uitgevoerd in opdracht van de NOS. Ook GroenLinks behaalt 9 zetels, 1 zetel minder dan in 2018. Het is op dit moment nog onduidelijk welke partij de grootste wordt. De foutmarge van de exitpoll is 1 à 2 zetels.

D66 wordt met 7 zetels de derde partij, en krijgt 1 zetel minder dan in 2018. Daarachter volgen VVD (van 6 naar 5), de Partij voor de Dieren (blijft op 3) en Bij1 (van 1 naar 3). Denk en de SP gaan allebei van 3 naar 2. CDA, ChristenUnie en de Partij van de Ouderen verliezen alledrie hun ene zetel.

Forum voor Democratie behaalt 1 zetel. In 2018 waren dat er 3s, maar de fractie stapte in 2020 over naar JA21. Die partij haalt 2 zetels.

Volt komt met 2 zetels nieuw in de raad.

De opkomst is volgens de exitpoll met 44,8 procent fors lager dan in 2018. Toen was de opkomst 52,2 procent.

Exitpoll Ipsos: VVD ondanks verlies de grootste partij in Breda

De VVD blijft ondanks licht verlies de grootste partij in Breda, volgens de exitpoll van Ipsos uitgevoerd in opdracht van de NOS. De partij krijgt 10 zetels, een zetel minder dan in 2018. Daarachter volgen D66, dat 6 zetels behoudt, GroenLinks, dat 5 zetels behoudt en de PvdA, die van 4 naar 5 gaat. De foutmarge van de exitpoll is 1 à 2 zetels.

Het CDA kwam in 2018 met 6 zetels nog als tweede partij uit de bus, maar lijkt er nu slechts 3 te krijgen. Ook de SP halveert: van 4 naar 2 zetels. 50Plus gaat van 2 naar 1 zetel.

Vier partijen komen nieuw in de raad. De lokale partij Breda Beslist, een samenvoeging van drie lokale partijen, krijgt 3 zetels. De andere nieuwkomers zijn de Partij voor de Dieren (2 zetels), Lijst Pim Fortuyn Breda (2 zetels) en Forum voor Democratie (1 zetel).

De opkomst is volgens de exitpoll nagenoeg even hoog als in 2018: 49,7 procent.

Exitpoll Ipsos: GemeenteBelangen Veendam blijft de grootste

In de gemeente Veendam lijken slechts kleine verschuivingen plaats te vinden. Volgens de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, blijft GemeenteBelangen Veendam de grootste partij met 8 van de 21 zetels. Dat is 1 zetel meer dan in 2018. Daarachter volgt de PvdA, die met 1 zetel groeit naar 5 zetels.

De SP gaat van 3 naar 2 en GroenLinks lijkt haar ene zetel kwijt te raken. De vertegenwoordiger van die partij in de raad is naar GemeenteBelangen Veendam overgelopen omdat hij anders dan de landelijke leiding van zijn partij tegen windmolens is, althans in Veendam.

De lokale partij VUK behoudt 2 zetels, CDA, VVD, D66 en ChristenUnie behouden hun ene zetel. De foutmarge in de exitpoll is 1 à 2 zetels.

De opkomst is volgens de exitpoll 52,4 procent. Dat is iets hoger dan in 2018.

Exitpoll Ipsos: Lokale partij GOB veruit de grootste in Sittard-Geleen

De lokale partij GOB wordt opnieuw veruit de grootste partij in de gemeente Sittard-Geleen. Volgens de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, krijgt de partij 12 van de 37 zetels. Dat zijn 3 zetels meer dan de partij in 2018 behaalde. De foutmarge bij de exitpoll is 1 à 2 zetels.

GOB bestuurde de afgelopen vier jaar samen met het CDA en de Stadspartij. Het CDA verliest 1 zetel en wordt tweede met 7 zetels; de Stadspartij houdt haar 3 zetels. GroenLinks stijgt van 4 naar 5 zetels en de PVV zakt van 3 naar 2. De PvdA groeit van 2 naar 3. Forum voor Democratie komt met 1 zetel nieuw in de raad, net als twee lokale partijen. Ook VVD en D66 halen 1 zetel.

De opkomst is volgens de exitpoll 51,1 procent. In 2018 was dat 55 procent.

Exitpoll Ipsos: Leefbaar opnieuw de grootste in Rotterdam, drie zetels voor Volt

Leefbaar Rotterdam blijft veruit de grootste partij in Rotterdam, blijkt in de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. De partij behoudt 11 zetels.

In totaal komen er 14 partijen in de gemeenteraad. Er is een foutmarge van 1 à 2 zetels. De opkomst is volgens de exitpoll opvallend laag: 39,7 procent. In 2018 was dat 46,7 procent.

D66 en GroenLinks worden na Leefbaar de grootste partijen. Beide partijen lijken vijf zetels te behalen, evenveel als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Opvallend is dat Volt met drie zetels zijn intrede maakt in de raad. Ook Bij1 (2 zetels) en Forum voor Democratie (1 zetel) komen voor het eerst in de Rotterdamse gemeenteraad.

De PVV, die vorige keer 1 zetel haalde, doet in Rotterdam ditmaal niet mee, Ook NIDA doet niet meer mee. De SP is in Rotterdam uiteengevallen. Die partij gaat volgens de exitpoll van 2 zetels naar 1 zetel.

Exitpoll Ipsos: nek-aan-nekrace tussen GroenLinks en ChristenUnie in Zwolle

Het is in Zwolle een nek-aan-nekrace tussen ChristenUnie en GroenLinks. In de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, komen beide partijen uit op 7 zetels, met een kleine voorsprong voor GroenLinks. De foutmarge bij de exitpoll is 1 à 2 zetels. In 2018 behaalden beide partijen ook 7 zetels, waarbij de ChristenUnie iets meer stemmen binnenhaalde.

Op kleine afstand volgen D66 en de VVD, beide met 5 zetels. D66 doet het wat beter dan in 2018, de VVD wat minder. Na hen volgen de PvdA (4 zetels), het CDA (3 zetels), de lokale partij Swollwacht (3 zetels) en de SP (2 zetels). De PvdA en de SP doen het ongeveer net zo goed als vier jaar geleden, het CDA doet het wat minder.

Swollwacht halveert. Die partij had beloofd dat wat haar betreft geen windmolens zouden komen, maar ze ging in het college en de windmolens kwamen er toch.

De Partij voor de Dieren (2 zetels) en Volt (1 zetels) komen nieuw in de raad.

De opkomst ligt volgens de exitpoll op 64,4 procent iets hoger dan in 2018.

Exitpoll Ipsos: GroenLinks grootste in Nieuwegein, nipt voor VVD

GroenLinks lijkt volgens de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, de grootste partij te worden in Nieuwegein. De partij komt met 18,4 procent van de stemmen op 6 zetels, een verdubbeling ten opzichte van 2018. Daarna volgt de VVD, met 17,1 procent eveneens 6 zetels. De vorige keer was de VVD nog veruit de grootste. De foutmarge bij de exitpoll is 1 à 2 zetels.

Na GroenLinks en de VVD volgen PvdA en D66 (beide 4 zetels) en de lokale partijen VSP, Lokale Vernieuwing en het CDA (ieder 3 zetels). In totaal komen er elf partijen in de gemeenteraad, even veel als in 2018.

De SP was in 2018 nog de tweede partij in Nieuwegein, maar de partij deed dit jaar niet mee. Mogelijk heeft GroenLinks daarvan geprofiteerd.

De PVV en Forum voor Democratie doen in Nieuwegein niet mee.

Volgens de exitpoll is de opkomst in Nieuwegein iets hoger dan vier jaar geleden. Nu kwam volgens de exitpoll 49,8 procent van de kiezers op, tegen 48,1 procent in 2017.

Van deze zeven gemeenten wordt een exitpoll bekend

Ipsos peilt in opdracht van de NOS in zeven gemeenten wat mensen gestemd hebben. De uitslagen van die polls worden tussen 21.00 en 22.30 uur bekend. Volg dit liveblog voor de uitkomsten. Hieronder het schema, tijden onder voorbehoud.

Volgorde van de exitpolls

Tijd Gemeente
21.00 Nieuwegein
21.15 Zwolle
21.30 Rotterdam
21.45 Sittard-Geleen
22.00 Veendam
22.15 Breda
22.30 Amsterdam