NOS Nieuws

Grensblokkade Polen-Belarus, 'want elke euro handel met Rusland doodt Oekraïense burgers'

  • Wouter Zwart

    correspondent Duitsland

  • Wouter Zwart

    correspondent Duitsland

Demonstranten blokkeren sinds vanmorgen de grootste grensovergang tussen de Europese Unie en Belarus. Bij het Poolse Kukuryki, vlak voor de grote Belarussische stad Brest, staan honderden activisten op de weg met Poolse en Oekraïense vlaggen. Met het protest willen ze een belangrijke transportader voor goederen naar Rusland doorsnijden.

Rond het middaguur staan al honderden vrachtwagen stil langs de kant van de weg. De file voor de grens telt dan ruim 25 kilometer, tot tevredenheid van de actievoerders.

De eis: een handelsembargo

"Elke euro handel met Rusland doodt Oekraïense burgers", klinkt het vanaf het inderhaast gebouwde podium op zo'n 200 meter van het douanegebouw. De demonstranten eisen dat de EU een algeheel handelsembargo tegen Rusland afkondigt. Ondanks de nu al strenge sancties rijden dagelijks nog honderden vrachtwagens met goederen in de richting van Rusland.

Tot nu dus. Dit is de rij die we vandaag zagen:

Honderden vrachtwagens bij grens naar Belarus door blokkade in Polen

Activisten aan de grens delen pamfletten en protestborden uit. Er klinken Oekraïense protestliederen en de inmiddels wereldberoemde kreet Slava Ukraini. De Poolse politie staat het toe, maar houdt uit veiligheidsoverwegingen de trucks op grote afstand.

In de meeste containers zitten doodnormale goederen, zoals voedsel, meubels en staalproducten. Op de vraag of het blokkeren daarvan echt nodig is, antwoordt protestleider Victoria gedecideerd: "Weet u dan waar dat staal heen gaat? Ik niet. Is dat echt bedoeld voor transport naar een Russische fabriek, of worden er kogels van gemaakt waarmee ze op Oekraïners schieten?"

Protestleider Victoria, vanmiddag bij het protest aan de grens bij Kukuryki

Kilometers verderop, in de schijnbaar eindeloze file, zijn de meeste chauffeurs zich van geen kwaad bewust. "Wij zijn toch geen soldaten die vechten? We doen alleen maar ons werk", zegt een jongeman die op weg is naar Belarus. Hij staat met een groepje collega's langs de kant van de weg. Een Rus naast hem verzucht dat de burgers in zijn land ook maar mensen zijn: "Ze willen gewoon kunnen eten. En wij staan hier en willen dat ook. Laat ons naar huis gaan."

Maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. De honderden demonstranten zijn vastbesloten om de weg bij de grensovergang langdurig bezet te houden. Ze plannen ploegendiensten zodat de blokkade 24 uur per dag kan doorgaan.

Steun van regering

Later in de middag kregen ze zelfs steun vanuit de Poolse regering. Premier Morawiecki sprak zijn begrip uit voor de actie en riep de Europese Commissie op om de sancties tegen Rusland snel verder aan te scherpen. "Polen stelt een handelsblokkade voor, zowel in zeehavens als voor transport over land", zei Morawiecki. "Het doel is Rusland volledig van internationale handel af te snijden."

Demonstrant aan de Pools-Belarussische grens: 'Block Russian trucks'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl