NOS Voetbal

'Slap van de KNVB, situatie in Oekraïne vraagt om een standpunt'

'Slap van KNVB, situatie in Oekraïne vraagt om standpunt'

In navolging van Polen, Tsjechië en Zweden liet ook de Engelse voetbalbond weten voorlopig geen wedstrijden te spelen tegen Rusland. De KNVB onthield zich vooralsnog van een standpunt over spelen tegen Rusland. "Dat vind ik slap", zegt NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg in Studio Voetbal.

De Oranjevrouwen zitten komende zomer bij het EK in Engeland in een poule met Zwitserland, Zweden én Rusland. Op 13 juli staat het duel met Rusland gepland. Op Instagram poneerden we de stelling of de KNVB de Oranjevrouwen de wedstrijd tegen Rusland moeten boycotten.

Daarmee was 88 procent het eens.

"Deze situatie vraagt om een standpunt", stelt Stekelenburg. "De KNVB moet zich uitspreken. Je kan toch zeggen dat we dat niet doen. De KNVB zegt dat ze nu nog geen standpunt hoeven in te nemen, maar het is een principekwestie. Het is niet sterk om te wachten. Heroverwegen kan later altijd nog als de situatie straks totaal is veranderd."

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne bepaalde de FIFA zondag dat Russische voetbalploegen en de nationale ploeg van het land hun thuiswedstrijden op neutraal terrein zonder publiek moeten afwerken. Vooralsnog schorst de wereldvoetbalbond Rusland niet.

Kijk hieronder naar een discussie over de Russische eigenaar van Vitesse, Valeri Ojf.

'Vitesse, wil je als club een Russische eigenaar?'

Het besluit houdt onder meer in dat de duels uit de play-offs om WK-kwalificatie (mannen) hoe dan ook niet in Moskou worden gespeeld. Polen, de eerste tegenstander daarin, weigert tegen Rusland uit te komen, ongeacht de locatie. Hetzelfde verklaarden Zweden en Tsjechië, de tegenstanders van Rusland wanneer zij winnen van Polen.

Frankrijk sprak zich al uit voor het niet toelaten van Rusland op het WK dat in november en december wordt gehouden. "Rusland op een WK of EK voor vrouwen is belachelijk als je daar nu over nadenkt. Dat kan gewoon niet", zegt Stekelenburg. "De bonden moeten veel fermere standpunten innemen. Daarmee steun je ook Oekraïne."

In Korte Corner heeft Marcel van Roosmalen een uitgesproken mening over de Russische eigenaar van Vitesse. Kijk daarnaast naar een fragment over Daley Blind en de linksbackpositie bij Oranje, Eindsignaal met Frank Heinen over Mbark Boussoufa en het Eredivisieweekend in vogelvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl