'Geen oorlog' staat er op het papier van deze betoger in Sint-Petersburg
NOS Nieuws

Op sociale media is het Russische tegengeluid wél te horen

Waar televisiekijkend Rusland al maanden de Kremlin-retoriek van de Russische staatsmedia moet aanhoren, laten veel landgenoten op de sociale media een heel ander geluid horen.

Daar wordt de Russische inval in Oekraïne uitgebreid bediscussieerd. Er worden, vooral onder jongeren en jongvolwassenen, massaal beelden uit Oekraïne gedeeld, waaronder de toespraak van de Oekraïense president Zelensky, vluchtende burgers en video's waarin de schoonheid van het buurland wordt geprezen.

Er heerst verontwaardiging op de Russische sociale media nu de Russische agressie zich tegen een 'Slavisch broedervolk' keert.

Uiteraard zijn er, ook online, nog steeds veel Russen die zeggen de beweegredenen van Poetin te begrijpen. Zo wordt er vaak verwezen naar Poetins uitspraak dat de NAVO zijn belofte heeft gebroken om niet verder oostwaarts uit te breiden, en naar 'de noodzaak' om de Russischtalige bevolking in het oosten van Oekraïne 'te beschermen'. Maar er is ook veel kritiek op de regering te horen.

Een van de online petities kwam van de Russische partij Jabloko. "De oorlog van Poetin in Oekraïne brengt verdriet, vernietigt families en brengt dood en verderf. Deze oorlog kan niet gewonnen worden en zal leiden tot een nieuwe Koude Oorlog", luidde de begeleidende tekst.

'Geen oorlog!' staat op deze oproep van Jabloko

Ook veelzeggend zijn de berichten op persoonlijke accounts. Beelden van Poetins toespraak worden breed gedeeld, waarbij menigeen duidelijk aangeeft geen woord te geloven van de president. Berichten van Russen van binnen en buiten de grenzen van de federatie die zeggen zich te schamen voor de eigen regering, die hun medeleven uitspreken en excuses aanbieden zijn er legio. Ook wordt er opgeroepen tot het inzamelen van geld voor slachtoffers in het buurland.

Ook deze video van een Rus in uniform (waarschijnlijk geen echte militair) is veelzeggend.

Naast het leed van de Oekraïners en de (on-)geloofwaardigheid van de eigen president, wordt ook stilgestaan bij het eigen leed. Mensen delen video's over het niet kunnen vervullen van lang gekoesterde dromen. Een voorbeeld daarvan: een droomstudie in Zuid-Korea die door de plotselinge sancties van het Oost-Aziatische land geen doorgang meer kan vinden.

Daarmee wordt duidelijk dat het narratief onder veel inwoners van Rusland aansluit bij de slogan van Jabloko: deze oorlog kent alleen maar verliezers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl