Biden tijdens zijn toespraak in het Witte Huis
NOS Nieuws

Sancties tegen Rusland van VS en EU: 'We maken het voor Kremlin zo moeilijk mogelijk'

Na Groot-Brittannië en de Europese Unie heeft ook Amerika nieuwe sancties afgekondigd tegen Rusland. President Biden stelt onder meer maatregelen in tegen twee grote banken in Rusland. Zij krijgen geen geld meer uit het Westen. Ook leden van de Russische elite en hun familieleden worden door de sancties getroffen.

De Amerikaanse president spreekt van het begin van een invasie van Oekraïne en heeft geen goed woord over voor de beslissing van Rusland om de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk te erkennen. "Wie denkt Poetin in hemelsnaam dat hij is om twee zogenaamde landen onafhankelijk te verklaren in het grondgebied van zijn buren?"

Biden zegt verder dat hij Amerikaanse militairen en goederen die al in Europa zijn, naar NAVO-bondgenoten Litouwen, Letland en Estland stuurt. De Russische stap vraagt volgens hem om een krachtig antwoord van de internationale gemeenschap. "De Verenigde Staten staan achter hun bondgenoten en zullen elke centimeter van NAVO-grondgebied verdedigen."

President Biden: 'Wie geeft Poetin in Godsnaam het recht om dit te doen?'

Ook de EU kwam aan het begin van de avond met sancties. Diplomaten zeggen dat de ruim 350 Russische parlementariërs, die de erkenning van Donetsk en Loegansk hebben voorgesteld en ervoor hebben gestemd, ermee te maken krijgen.

Ook worden banken die Russische militaire operaties in die regio financieren aangepakt. Tegoeden in de EU van mensen en organisaties die op de sanctielijst staan, worden bevroren, zeggen diplomaten. 27 personen en bedrijven in Donetsk en Loegansk krijgen ook sancties opgelegd.

"We maken het voor het Kremlin zo moeilijk mogelijk om zijn agressieve beleid voort te zetten", zei voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie. "Als Rusland de crisis die het heeft veroorzaakt blijft verergeren, zijn we klaar om verdere acties te ondernemen."

Vandaag maakte Duitsland al bekend te stoppen met het goedkeuringsproces van de aardgaspijpleiding Nord Stream 2. Daardoor kan de belangrijke Russische pijpleiding niet in gebruik worden genomen. Amerika trekt daarin op met Duitsland; president Biden onderstreepte in zijn toespraak dat de ingebruikname van de pijpleiding voorlopig niet doorgaat.

Ook vrienden van Poetin hebben kritiek

Het besluit van Rusland om de onafhankelijkheid van de regio's in Oost-Oekraïne te erkennen, wordt ook veroordeeld door NAVO-lid Turkije. Het land noemt de beslissing van Poetin onaanvaardbaar. Ook China, een traditionele bondgenoot van Rusland, riep op een voorzichtige manier op om een diplomatieke oplossing te vinden voor de crisis.

Als je wil weten waarom het al zo lang onrustig is in het oosten van Oekraïne, bekijk dan deze video:

Dit is de Donbas in Oost-Oekraïne, waar nu alle ogen op gericht zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl