Nederlandse militair op oefening
NOS NieuwsAangepast

Nederland levert Oekraïne geweren, radars en helmen

Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne. Dat heeft het kabinet besloten in de ministerraad. Het gaat om scherpschuttersgeweren met munitie, gevechtshelmen, scherfvesten, radars en detectoren voor het opsporen van grondmijnen en zeemijnen.

Het kabinet geeft hiermee gehoor aan het verzoek van Oekraïne om militaire steun. De geleverde goederen voldoen volgens het kabinet aan de EU-regels voor wapenexport.

Als Oekraïense militairen instructies of opleidingen nodig hebben om met het Nederlandse materieel om te gaan, dan geeft Defensie deze buiten de Oekraïense grenzen. Er gaan geen militairen naar Oekraïne voor gevechtshandelingen of andere acties.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken: "Het voorkomen van oorlog blijft de hoogste prioriteit. Een besluit over het leveren van wapens neem je niet lichtvaardig. We hebben het in het kabinet heel zorgvuldig gewogen en willen toch Oekraïne helpen zich te kunnen verdedigen."

Op de vraag of scherpschuttersgeweren wel 'defensief materieel' is, zegt Hoekstra: "Wat ik ook in de Tweede Kamer heb gezegd, is dat sommige categorieën wapens ook offensief kunnen worden ingezet. Tegelijkertijd is er echt niemand die er rekening mee houdt dat Oekraïne een aanval tegen Rusland begint. Men is daar juist als de dood dat hun land wordt binnengevallen."

Er zitten dodelijke wapens bij, maar die zijn bedoeld voor zelfverdediging.

Minister Ollongren van Defensie

De NAVO heeft de gereedheid van de Response Force, de snelle reactiemacht, verhoogd en dat geldt ook voor de Nederlandse krijgsmachtonderdelen, zegt Defensie-minister Ollongren. Het gaat dan om verdediging van de NAVO-lidstaten. Niet van Oekraïne, dat geen lid is.

"Nederland treft voorbereidingen om sneller klaar te zijn voor een eventuele NAVO-inzet", zegt Ollongren. "We willen dat de internationale rechtsorde wordt gerespecteerd. Oekraïne is een soeverein land, dat recht heeft op zelfverdediging. Daar is de Nederlandse bijdrage voor bedoeld. Er zitten inderdaad dodelijke wapens bij, maar die zijn bedoeld voor zelfverdediging."

Hoekstra en Ollongren lichtten na de ministerraad het besluit toe:

Hoekstra: we willen Oekraïne in staat stellen zich te verdedigen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl