Winston Bogarde
NOS VoetbalAangepast

'Ook Ajax-assistent Bogarde werd beticht van grensoverschrijdend gedrag'

Marc Overmars was niet de eerste prominente Ajacied die beticht werd van grensoverschrijdend gedrag. Eind 2020 liet Ajax een klacht over seksuele intimidatie door Winston Bogarde, assistent van Erik ten Hag bij het eerste elftal, onderzoeken door een extern bureau. NRC heeft de resultaten van het externe onderzoek kunnen inzien.

Het bureau zou geconcludeerd hebben dat Bogarde "actief heeft bijgedragen aan een voor klaagster destructief uitgepakt interactiepatroon". Waaruit die interactie precies bestond, is onduidelijk. Tijdens het onderzoek zijn honderden WhatsApp-berichten, film- en beeldmateriaal bekeken. Bij de vrouw werd later een posttraumatische stressstoornis geconstateerd.

Privékwestie

Volgens NRC beschouwde Ajax het gedrag van Bogarde jegens de vrouw, die niet bij Ajax werkt maar wel met Bogarde in contact kwam vanwege diens functie, als "een privékwestie". De top van de club meende zich daardoor niet te hoeven verdiepen in de inhoud van de melding.

De vrouw zou ook melding van het gedrag van Bogarde hebben gemaakt bij het Instituut Sportrechtspraak, maar dat verklaarde haar klacht niet-ontvankelijk, omdat er geen verband zou bestaan tussen de melding en de sport. Beroep tegen die uitspraak bleek tevergeefs.

Het is vanwege privacy-redenen onduidelijk of Ajax maatregelen tegen Bogarde heeft genomen. Wel zou de club meerdere keren indringend met de assistent-trainer gesproken hebben.

Ajax' algemeen directeur Edwin van der Sar zei op 13 februari nog dat de "casus" van Marc Overmars op zich stond. Het betreffende fragment zit op 4.12 in onderstaand interview:

Bekijk hier het hele interview van Joep Schreuder met Edwin van der Sar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl