NOS Nieuws

Vivianne Heijnen: 'zeer zichtbare' wethouder moet het nu laten zien in Den Haag

CDA'er Vivianne Heijnen (38) verdiende haar sporen in de politiek in het Maastrichtse gemeentebestuur. In 2010 kwam ze in de gemeenteraad en niet lang daarna werd ze fractievoorzitter. Sinds 2018 was ze wethouder en locoburgemeester, met economie, arbeidsmarkt, wonen en welstand in haar portefeuille. Het CDA vroeg haar naar Den Haag te komen, waar ze inmiddels is aangetreden als staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat.

Heijnen verlaat Maastricht met "een beetje pijn in het hart", zei ze kort voor haar aantreden. Ze had het goed naar haar zin als wethouder.

Toch is ze nu bovenal "blij en trots" op haar nieuwe functie:

Heijnen: 'Ik denk dat het goed is dat de regio's vertegenwoordigd zijn'

In 2017 stond ze op de landelijke CDA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, op plek 26. Het CDA behaalde toen 19 zetels, maar desondanks had het niet veel gescheeld of Heijnen had alsnog de Kamer gehaald. Ze kreeg ruim 15.000 voorkeursstemmen. Daarmee kwam ze er 2500 tekort voor een zetel.

En dus bleef ze in Maastricht. Dagblad De Limburger noemde haar een "zeer zichtbare wethouder", die op werkbezoeken met plezier poseert voor de foto. Die vaardigheid kan haar van goed van pas komen in Den Haag, waar het nog veel meer om beeldvorming draait: "Haar persoonlijke marketing is op orde", concludeerde de krant.

Zelfde behandeling

Wellicht is Heijnen ook iemand die een bijdrage kan leveren aan het door Mark Rutte beloofde "nieuwe elan" van zijn kabinet. PvdA-raadslid Manon Fokke zegt over Heijnen: "Ze lijkt de oppositie hetzelfde te behandelen als de coalitie."

Zo'n houding is misschien ook wel waar de Kamer naar verlangt in het kader van een nieuwe bestuurscultuur, met een andere verhouding tussen macht en tegenmacht. Dat ze zulke ideeën een warm hart toedraagt, blijkt misschien ook wel uit het feit dat ze in 2020 openlijk Pieter Omtzigt steunde in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA.

De kernwaarden van het CDA zijn belangrijk voor haar, zegt Heijnen op de website van haar partij: "Bekijk bijvoorbeeld niet alles enkel vanuit je eigen perspectief, maar houd rekening met de gevolgen van jouw handelen voor anderen en de omgeving om je heen."

Heijnen is in Rutte IV de enige Limburgse bewindspersoon. CDA'ers uit Limburg vinden het goed dat er een Limburgs bewindspersoon is, zeggen ze tegen regionale omroep 1Limburg. Vooral Heijnens portefeuille spreekt hun aan. Voorzitter van het Limburgse CDA Harold Schroeder benadrukt bijvoorbeeld het belang van internationale treinverbindingen voor de provincie.

Ook het dossier van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen komt mogelijk op het bordje van Heijnen. Op die lijn rijden nu nog dieseltreinen, maar de verbinding wordt geëlektrificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl